Sert çıktı

  • 0
  • 1.420
Sert çıktı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Büyükşehir Meclistoplantısında AKP’li üyelerin Bayraklı’daki kentsel dönüşüm çalışmalarıylailgili eleştirilerine yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Çevre ŞehircilikMüdürlüğü dışında bir müdürlük kurup 6 ay sonra da pılı pırtıyı toplayıp gitmekve kent dönüşümünden vazgeçmek sizin işinizdir. Bu adalet tanımayan yasaylakentsel dönüşüm yapılmaz. Sadece vatandaşın malı gasp edilir. Herkesin gücüvardır ama Allah’tan sonra ikinci güç halkındır. Halkın gücünün önünde kimseduramaz. Ağaya, paşaya değil halka hesap vereceksiniz” dedi.

 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclistoplantısı gerçekleştirildi. AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan’ıngeçtiğimiz hafta yaşanan aşırı yağışlar ve sonrasında bazı bölgelerde yaşananselle ilgili sözlerine tepki gösteren Başkan Aziz Kocoğlu, “Diğer büyükillerimizde de birçok felaketler yaşandı. Kimse bunun yaşanmasını istemez. Hemİstanbul’da, hem Ankara’da yaşandığında hiçbir zaman siyasi malzeme yapmak gibietiksizliğe itibar etmedim. Etmem de… Felaket yaşanınca İstanbul BüyükşehirBelediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı MelihGökçek’i aradım. Bu bizim insanlık görevimiz. Ege Bölgesi’nde en büyük araçfilosuna sahip arama kurtarma ekibi olan belediyeyiz. Bunlar ayrı şeyler. Bizimciğerimiz yandı. Başımız sağ olsun. İki sene önce İstanbul’da 9 kişi hayatınıkaybetti. Biz siyasi malzeme yaptık mı? Afetten, olumsuzluktan,  insancanından, sağlığından, kanından siyaset yapılmaz. En önemlisi ayıptır,günahtır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1994 yılından beri kimin elinde?İstanbul’un altyapı  sorunları bitti mi? Afet ile dalga geçilmez.Siyaset yapılmaz. Çıkıp ‘Allah kimseye vermesin’ denilir. Bunlar siyasetinseviyesini düşürmekten öte vicdani sızlayan insanların yapacağı işler değildir.Önce insan olacağız, elimizi vicdanımıza koyacağız. Bu siyaset değil. Siyasetadam gibi, adil, etik değerlere sadık kalınarak yapılır. Bunun yapılması sizide, meclisi de, memleketi de yüceltir. Böyle siyaset bize bir şey yapmaz. Bizeniye yapmaz biliyor musunuz? Biz bunların hiç birisine 11 yıldır tenezzületmedik. Edilmez de… Bunu da böyle bilin!” diye konuştu.

 

Kıskanmayalım!
AKP’li üyelerin metro ve kentsel dönüşüm ile ilgili sorularını da yanıtlayanİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece geciken proje İzmir’in metrosu değildir.Ankara-Eskişehir hattı üzerinde 5 kere tarih değişti. Sonunda ne dersenizdeyin, nasıl yaparsanız yapın, nasıl konuşursanız konuşun ama İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı, hükümet koridorlarında gezip ‘ben metroyu yapamıyorum’diyerek dosyaları Ulaştırma Bakanlığı’na bırakmamıştır. ‘Ben başladığım işisonuna kadar götürürüm’ deyip metroyu gecikmesiyle, öz kaynaklarıyla açmış,İzmir halkının hizmetine sunmuştur. Kıskanmayalım.”

 

Kentsel dönüşüm mürantsal dönüşüm mü?

“Kadifekale heyelan bölgesindeki 2508 konutu İzmirBüyükşehir Belediyesi’nin gücüyle alıp TOKİ’nin yaptığı Uzundere’deki konutlarataşıdık. TOKİ protokol gereği bize 1870 tane konut verecekti. Biz deağaçlandırılacak alanın tapusunu verecektik. Protokol dosyada duruyor. Çevre veŞehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar sağ. Allah uzun ömür versin. Beniçağırarak burasının değerinin olmadığını,  konutları vermeyeceklerinisöylediler. Gittik oturduk, projeyi yarım bırakamayız. Onların vereceğidaireleri biz 75 milyon TL’ye satın aldık. Hükümetin elinden bir kuruş paraçıkmadı.  Burayı belediye kaynakları ile yaptık. Hiç kimsenin burnunukanatmadan, rantını kentliye vererek çözdük. Bunun kent dönüşümü mü rantdönüşümü mü olduğunu, sizin anladığınız kentsel dönüşümü ile Sulukule’deFikirtepe’deki gibi, ne anlama geldiğini düşünün!  Bayraklı’da hertürlü çalışma yapıldı; planı da var programı da var.  Bayraklı’da birtoplantı yaptık. Sunum ile anlattık. Toplam 60 hektarlık alandaki paylaşımlarhazırdır. İhaleye çıkılmıştır. Sunumdan sonra eski AK Parti İlçe Başkanıarkadaş ‘abi sunumdan etkilendim, destek veririz, bu proje gerçekleşir, güzelbir şey yapılır’ dedi. Biz de teşekkür ettik. Ama bir hafta sonra ‘bizyapacağız’ diye çıktılar. Neyse olmadı. Uzlaşma görüşmelerine devam ediyoruz.Bizim orada vereceğimiz, alacağımız, yapacağımız şey bellidir. Kartlarımızaçıktır.”

 

Bu ceberut yasaylakent dönüşümü olmaz

Konuşmasında kent dönüşümü ile ilgili yasayı da eleştirenBaşkan Kocaoğlu, Konak Tüneli yapımına da değindi. Kocaoğlu, “Konak Tüneli’ninüstünü müteahhide gece yarısı toplatamazsınız. Müteahhidin gece yarısı binatoplama hakkı yoktur. Damlacık’ta kamulaştırma yapmak kamunun görevidir. Böylebir hak yoktur. Bunu biz Konak Belediye Başkanımız Sema Pektaş ile birliktedile getirdikten sonra Karayolları devreye girdi.  Kamu idaresi‘müteahhitle görüşün’ diye şahıslara yazı yazamaz. Devlette böyle sistemsizlikyoktur. Bunlar yanlış işlerdir. 6306 sayılı yasayla ‘kent dönüşümü yapacağım’diye Çevre Şehircilik Müdürlüğü dışında bir müdürlük kurup altı ay sonra dapılı pırtıyı toplayıp gitmek ve kent dönüşümünden vazgeçmek sizin işinizdir. Buadalet tanımayan yasayla kentsel dönüşüm yapılmaz. Sadece vatandaşın malı gaspedilir.  Hangi hukukçuya sorarsanız sorun olmaz. Bizim kentseldönüşüm mantığımız uzlaşmaya dayalıdır. Toplumun uzlaşmaya ihtiyacı vardır.Bizim kentsel dönüşüm projelerimiz Uzundere’de, Bayraklı’da, Aktepe-Emrez’de,  Ballıkuyu, Örnekköy’de ve Ege Mahallesi’nde başlayacak.Çünkü bizim dayandığımız nokta adalettir. Laf kalabalığına getirerek, güneşibalçıkla sıvayarak, yanlışı doğru gibi her gün tekrarlayarak bir noktaya varıyormuşgibi görünebilirsiniz ama varamazsınız. Doğrunun kalesi yıkılmaz. Doğrusallanır ama devrilmez. Bizim başımızdan ne geçtiğini 7 yaşındaki çocuk bileartık biliyor. Biz kente olan sevgimiz, yüreğimizle, bu kentliye olanaşkımızla, sevgimizle bir proje daha gerçekleştirmek bir iş daha yapmak,lokmasını büyütmek için canhıraş bir şekilde çalışıyoruz.  Haksızpara bize lazım değil. Bayraklı’da rant varsa rantın tamamını orada oturan halkalacak. Gümüşpala’da ‘dönüşüm’ bölgesi ilan edildi. Cennetçeşme’de kentseldönüşüm alanının her şeyi ilan edilmişti. Yeni yasaya göre ‘riskli alan’ ilanedildi ama elimizden alındı. Bize orayı geri verin! Şimdi ne oldu? Hiçbir şeyedokunamadan gittiler. Bu ceberut yasa ile olmaz. Herkesin gücü vardır amaAllah’tan sonra ikinci güç halkındır. Halkın gücünün önünde kimse duramaz.Ağaya, paşaya değil halka hesap vereceksiniz” dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Emek ve dayanışma vurgusu

İzmir’in planlamasını İzmirli mimarlar yapacak

Urla’da Enginar bereketi

ESHOT’ta görev değişimi

Arşiv