Ses kısıklığı, kötü sürpriz çıkmasın

İzmir Kent Alsancak Tıp Merkezi KBB Uzmanı Dr. Dilek Sınmaz, çok bağırarak konuşmaktan enfeksiyona, ödemden reflüye, bol kafein ve çikolata tüketmeye kadar çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ses kısıklığının 2 haftayı geçmesi halinde doktor kontrolünün şart olduğunu söyledi.

  • 0
  • 1.436
Ses kısıklığı, kötü sürpriz çıkmasın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kent Alsancak Tıp Merkezi KBB Uzmanı Dr. Dilek Sınmaz, çok bağırarak konuşmaktan enfeksiyona, ödemden reflüye, bol kafein ve çikolata tüketmeye kadar çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ses kısıklığının 2 haftayı geçmesi halinde doktor kontrolünün şart olduğunu söyledi. Ses kısıklığında panik yapılmamasını isteyen Uzm. Dr. Sınmaz, “Ancak kötü bir sürprize karşı önemsemek, ihmal etmemek gerekir” dedi.

SSENİZDE ANORMAL DEĞİŞİKLİK Mİ VAR
Ses kısıklığının,sesteki anormal değişiklikleri ifade ettiğini belirten Uzm. Dr. Sınmaz, ses kısılması olduğunda sesin fısıltılı, kaba, çatallı olarak duyulabileceğini kaydetti. Sınmaz, ses kısıklığının bir üst solunum yolu enfeksiyonu neticesinde gelişen ses telleri enfeksiyonundan (larenjit) kaynaklanabileceği gibi, ses tellerini tutan kanser ya da başka bir nedenden olaşabileceğini söyledi. Ses kısıklığı vakalarında sıklıkla iyi huylu tümörlerin görüldüğünü ifade eden Uzm. Dr. Sınmaz şunları söyledi:
“Malign (kötü huylu) olanları daha az görürüz, ancak bu grup erken tanı bakımından son derece önem taşır. Özellikle 15 günden uzun süren her ses kısıklığı gırtlak muayenesi gerektirir. Ses kısıklığının en sık sebebi akut larenjit denilen ses teli enfeksiyonudur. Genellikle ses bu hastalıktan 1-2 hafta sonra normale döner. Ses teli nodülleri ses tellerinde görülen, sesini aşırı kullanan veya kötü kullanan kişilerde görülür. Topluluk içinde çok konuşan, mesleklerini sesiyle gerçekleştiren kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Nodüller ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığı düzeltilmediği sürece kaybolmazlar. Aşırı bağırmalar sonucu ses teli içine oluşan küçük kanamalar sonucu ses telinde polip adı verilen kalıcı ses teli şişlikleri oluşabilir. Maçlardaki tezarühat anında olduğu gibi, ani bağırmakla oluşan ses tellerinin ani darbeye uğraması da polip oluşturabilir.” 
Ses kısıklığının diğer nedenlerini; ses tellerinde ödem, sigara, reflü, alerjik nezle olarak sıralayan Kent Alsancak Tıp Merkezi KBB Uzmanı Dr. Dilek Sınmaz sözlerini şöyle tamamladı:

KLİMALI ORTAM DA YOL AÇIYOR
“Ses tellerinde kuruluk yaratan faktörler de önemli bir ses kısıklığı nedenidir. Örneğin klimalı yerler kurudur, klimalı ortamlarda konuştuğumuz zaman sesimiz çabuk yorulur. Fazla miktarda alkol ve kafein (kahve, kola,çikolata vb.) içeren maddelerin tüketimi de ses tellerinde önemli bir kuruluk nedenidir. Ses tellerinde kuruluk yapan antihistaminik, antidepresan, antihipertansif bazı ilaçlar, nefes açıcı ilaçlar da ses kısıklığı yapar. Ses kısıklığı olduğu zamanlarda hemen ciddi bir hastalık endişesine kapılmamalıyız, ne de çok önemsemeyip ihmal etmeliyiz. Çünkü ses kısıklığının nedeni gırtlak kanseri çıkarsa erken teşhis sayesinde yüzde 100’e yakın oranda tedavi mümkün.” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv