Sevmek güzel meslek reis

 Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, 13 Ocak’ta Folkart Gallery’de açılıyor.

  • 0
  • 1.053
Sevmek güzel meslek reis
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, 13 Ocak’ta Folkart Gallery’de açılıyor.
 
Folkart Gallery, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi’ne hazırlanıyor. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, sergiye çok önem verdiklerini vurgulayarak, İzmirli sanatseverleri davet etti. Sergide, Eyüboğlu’nun ilk defa sergilenecek eserleri de yer alacak.
 
Sanat dallarının farklı alanlarında eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun sergisine “Sevmek Güzel Meslek Reis” ismi verildi. Eyüboğlu’nun yaşamının farklı dönemlerinden eserlerin sunulacağı sergi, 13 Ocak’ta ziyarete açılacak, 12 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
 
“KARADUTUM, ÇATALKARAM…” 
Proje Direktörlüğü’nü Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in yaptığı serginin, Küratörlüğünü ise Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencileri İbrahim Örs ve Hanefi Yeter üstlendi. Eyüboğlu’nun hayatından kesitler sunan mektuplar, zarflar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objelerin yanı sıra çeşitli sanat dallarında ürettiği eserleri de sergide görülebilecek.  200’e yakın eserin yer alacağı sergide, Eyüboğlu'nun, uğruna "Karadut" şiirini yazdığı Mari Gerekmezyan'ı resmettiği eserler de yer alıyor. Ayrıca Ermeni asıllı heykel sanatçısı Mari Gerekmezyan'ın yaptığı Bedri Rahmi Eyüboğlu büstü ise serginin en dikkat çekici eserlerinden birisi olacak. Sergide bir de 18 dakikalık kısa bir belgesel yer alacak.
 
‘USTALARIN USTASI’
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak sergiye çok önem verdiklerini, çok iyi hazırlandıklarını belirtti ve şöyle dedi:
“Bugüne kadar birçok sanatçının yetişmesinde ciddi emeği olan, ‘Ustaların ustası’ olarak nitelendirilen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun eserlerine Folkart Gallery’de ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Ressam, yazar ve şair olarak sanatın farklı dallarında çok önemli eserler üreten Eyüboğlu’nun daha önce sergilenmemiş eserleri de bu sergimizde yer alacak. İlk defa görülebilecek bazı eserlerin sergilenmesinde çok ciddi bir emek var. Bu nedenle ülkemizin en önemli koleksiyonerlerine desteklerinden ötürü teşekkür etmek istiyorum. Onların desteği ile sergimiz çok daha özel olacak” 
 
SERGİNİN İSMİ NEDEN REİS?
Eyüboğlu’nun ağaçtan taşlara, mozaikten boyaya kadar birçok farklı malzeme ile ürettiği sanat eserlerinin her birisinin birbirinden değerli ve anlamlı olduğunu kaydeden Sancak, sanatçı ile ilgili çok özel eserlerin sergide görülebileceğini vurguladı. “Sevmek Güzel Meslek Reis” olarak belirlenen serginin isim hikâyesini anlatan Sancak, şöyle devam etti:
“Bedri Rahmi Eyüboğlu yakın çevresindeki arkadaşlarına, tanıdıklarına ‘Reis’ diye seslenirmiş. Öyle bir alışkanlığı varmış. Kendisine de ‘Reis’ diye seslenilirmiş. Bu nedenle Eyüboğlu’nun çok özel dizeleriyle ‘Reis’ ifadesini birleştirdik. Hazırlamış olduğumuz sergi albümünde, ‘Reis’ ifadesinin ayrıntılarını okuyacaksınız. Sergi albümümüzde, Doğan Hızlan, Hıfzı Topuz, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ara Güler, Aziz Nesin, İlhan Berk, Mehmet Pesen, Turan Erol, Yaşar Kemal, Ferid Edgü gibi önemli isimlerin Bedri Rahmi Eyüboğlu’nu anlattıkları yazılarını da bulacaksınız. Sergi için hazırlanan albüm, kütüphanenizde bulunması gereken bir eser olacak.”
 
GALERİNİN HİKAYESİ
Folkart’ın ‘kurumsal sosyal sorumluluk’ anlayışıyla ‘sanata değer vermek’ ve sanatçıları el üstünde tutmak amacıyla hayata geçirdiği Folkart Gallery, 2015 yılı başında açıldı.
Türkiye’nin en büyük sanat galerisi olma unvanı ile kurulan Folkart Gallery’de, bugüne kadar 6 ayrı sergi açıldı. Sergilerin hepsi özel projelerden oluştu. Folkart Gallery, sırasıyla “Ellerin Büyüsü”, “Bir Hürriyet Türküsü”, “İşçiler-Workers”, “Kara Afrika Sanatı”, “Kanın Beyaz Sesi” ve “Kan Kırmızı” adlı sergilere ev sahipliği yaptı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv