Sigara, akciğer kanseri erken tanısı da zorlaştırıyor

  • 0
  • 763
Yazı Boyutu:

Sigaranın kanser yapıcı etkisinin dışında akciğer kanseribelirtilerini de örtbas ettiği anlaşıldı. Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD)İzmir Temsilciliği üyeleriyle buluşan Dr. Suat Seren Gögüs Hastalıkları Eğitimve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç.Dr. Ahmet Erbaycu, öksürüğün akciğerkanserinin en önemli belirtilerinden biri olduğunu ancak sigaranın içerisindeöksürüğü kesici maddeler bulunduğunu belirterek, "Bu durum akciğerkanserinde erken tanının konmasını zorlaştırabilir" dedi.  

"Akciğer kanserine yakalanan 100 hastadan 90'ı sigarayabağlı kanser oluyor"  
Yılda 2 bine yakın hastanın göğüs kanseri tedavisiningördüğü Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma HastanesiYöneticisi Doç.Dr. Ahmet Erbaycu, Kanser Haftası kapsamında Sağlık MuhabirleriDerneği Başkanı Erkan Doğan ve dernek üyeleri ile biraraya geldi. Türkiye'deakciğer kanseri görülme sıklığı 100 bin de 29.5 olduğunu belirten Erbaycu, buhastalığın erkeklerde kadınlarda 8 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Akciğerkanserinin ölüme neden olan kanserlerde Türkiye'de ve dünyada ön sıradaolduğunu anlatan Erbaycu, "Sigara uzun ve fazla tüketmek akciğer kanserininoluşmasını sağlıyor. 10 yıl boyunca bir paket sigara içen kişilerin akciğerhücreleri değişim başlıyor. Ailede genetik yatkınlık varsa, hücreler kanserlihücreye dönüşebiliyorlar. Hastanemizde yılda 1500-1800 arası yeni akciğerkanseri tanısı konuluyor. Her 100 hastadan 90'ı sigaraya bağlı akciğer kanserioluyor. Kalan yüzde 10'luk kısım ise aspest,  hava kirliliği (kimyasalmaddeler), radyoaktif maddeler (elektromanyetik alanlar) nedeniyle kansereyakalanıyor" dedi.  

"Hastaların sadece yüzde 20'si ameliyat şansınıyakalayabiliyor"   
Türkiye'de sigaranın ithaline 1984'te izin verildiğinedikkat çeken Erbaycu, "O yıldan sonra kanser görülme oranlarında net birsıçrama olmuş. Türkiye'de 1984'te akciğer kanseri nedeniyle 1222 hastahastanelere yatarken, 2004'te bu bayı 52 bin 865'e yükselmiş" diyekonuştu. Hastanelerinde uluslararası alanda kabul görmüş tanı yöntemlerini kullandıklarınıanlatan Erbaycu, Türkiye'de bu tanı yöntemlerini kullanan 4 göğüs hastanesindenbirisi olduklarını söyledi. Hastalara sadece tanı koymakla kalmayıp,tedavilerini de yürüttüklerini anlatan Erbaycu, "Tanıdan sonrahastalarımızın sadece yüzde 20'sinde ameliyat şansını yakalıyabiliyoruz. Buhastalarımızı göğüs cerrahisindeki hocalarımız ameliyat ediyorlar. En uzunyaşam süresini de bu hastalar kavuşuyor" dedi.  

"Sigarada öksürük kesici ilaçlar bulunuyor"
 Akciğer kanserinin en görülen belirtilerinin 'göğüs ağrısı', 'öksürük' ve 'nefes darlığı' olduğunu belirten Erbaycu, "Son zamanlardasigarayı bırakan hastalarımız öksürükten yakınmaya başladı. İl Tütün KuruluBaşkanı Prof.Dr. Oğuz Kılınç'a konuyu danıştım. O da şöyle bir açıkmalagetirdi, 'Sigaranın içine öksürük kesici ilaçlar konuyor. Sigara içtikteöksürük de kesiliyor' Bu ne yazık ki, akciğer kanseri tanısını geciktirecek birdurum. Hasta belirti gözükmediği için hastaneye geç başvurabiliyor. Bu yüzdende geç tanı konabiliyor. Bazen de kişiler nefes darlığını, balgam çıkarmayı,göğüs ağrısını başka nedenlere bağlayabiliyor. Bu belirtilerin görüldüğüdurumlarda  göğüs hastalıkları uzmanına başvurun " diyekonuştu.  

Aşı gerçeği
Akciğerdeki tümorün bir santimetrekare iken bile beyin,karaciğer gibi organlara metastaz yapabildiğini ifade eden Erbaycu, hastalığıntedavisinde hücre tipine yönelik tedaviler geliştiğini söyledi. Son zamanlardabasında çıkan "Akciğer kanseri aşısı Türkiye'ye geldi" gibi haberlerideğerlerdinen Erbaycu, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Erbaycukonuyla ilgili şunları söyledi: "Akciğer kanseri aşısı tedaviyegirebilecek ölçüde sonuçları netleşmiş bir tedavi yöntemi değil. Aşı aynızamanda bildiğimiz koruyucu aşı değil. Bu aşı tedavi amaçlı. Küba'da aşıyla ilgiliiki çalışma yapılmış. 2015 yılında sonuçlanacak geniş bir çalışması devamediyor. Aşının şu an ülkemizde uygulanması söz konusu değil"  

"Nargile sigaradan da zararlı"
İzmir'de nargile kafelerin sayısının hızlıarttığına da dikkat çeken Erbaycu, "Özellikle gençler nargile kafeleregidiyor. Burada aromalı nargileler içiyorlar. Nargile sigaradan daha dazararlıdır. Ve nargile içmek sigara içme alışkanlığı da körükler" diyekonuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv