Sigarayı Bırakmak İçin Ramazanı Fırsata Çevirin

  • 0
  • 1.119
Yazı Boyutu:

Sigarayı bırakmayı planlayan kişiler için ramazan ayının kaçırılmayacak bir fırsat olduğunun altını çizen Universal Ege Sağlık Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemalcan Tertemiz “Uzun yaz günlerinde 16 saat boyunca sigara içmeyen kişinin gün geçtikçe sigara içme isteği azalır. Sigara bırakmakla beraber, yaklaşık 3 hafta boyunca kişinin yaşadığı geçici psikolojik ve fiziksel sorunlara karşı direnç göstermek için ramazan ideal bir zamandır” dedi.
 
Universal Hastaneler Grubu’na bağlı Universal Ege Sağlık Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kemalcan Tertemiz, iftardan sonra ve sahurda içilen sigaranın normal zamandaki sigara tüketiminden daha zararlı olduğu konusunda uyarılarda bulundu.
 
İftardan Sonra Sigara İçmek Beyin Kanaması Riskini Arttırıyor
İftar sonrası yoğun sigara içen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olur, bunların etkisiyle damarlarda daralma meydana gelir. Damarlar daraldığı için bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artar. Ani nikotin artışı kalp çarpıntısına ve kalp enfarktüsüne neden olabilir.
 
Sahurda Sigara İçmek Kalp Krizine Davetiye Çıkartıyor
Sigara içen kişiler, oruç süresinde sigara içemeyeceğini düşünerek sahurda normalden fazla sigara tüketirler. Sahura kalkıldığında yoğun sigara içtikten sonra dolu mide ile tekrar uyumak kalp krizi riskini arttırıyor. 
 
Sigarayı Bırakmak için Su İçin
Dr. Tertemiz, akciğer ve kalp sağlığı için ramazanı fırsat bilerek sigarayı bırakmak isteyenlere şunları öneriyor:
§  Orucunuzu 2 bardak su ile açın. İftardan sonra sigara içme arzusunun yoğun olduğu anlarda bir bardak su için. Su içmek hem sigara içme arzusunu giderir hem de gün boyunca susuz kalmış vücudun su ihtiyacını karşılar.
§  Yemeklerin ardından sigarayı çağrıştırabilecek çay, kahve gibi içecekler yerine meyve suyu ve bitki çayları tüketin.
§  Sigara bırakma sürecinde sigara içen kişilerden ve sigara içilen yerlerden uzak durun.
 
igarayı Bırakmak Neden Zordur?
Nikotin, psikolojik ve fiziksel bağımlılık yapmaktadır. Sigara içilmediği zaman vücuttaki nikotin miktarı azaldığından, vücut yaklaşık 3 hafta boyunca, yoksunluktan kaynaklı huzursuzluk, uykusuzluk, fazla uyku ihtiyacı, sinirlenme, aşırı tepki verme, kabızlık ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Sigarayı bırakmak için bilinmesi gereken, bu sorunların geçici olduğudur. Bu dönemi ramazan ayında atlatarak sağlıklı bir hayata adım atabilirsiniz.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv