Sık Hastalanan Çocuklarda Geniz Eti uyarısı

  • 0
  • 1.356
Yazı Boyutu:

Özellikle kış aylarında çocuklarda sık tekrarlayan üst solunum yolları enfeksiyonları geniz etinden kaynaklanabiliyor, geniz eti ameliyatı korkulacak bir ameliyat olmadığı gibi operasyonun ardından hasta aynı gün içinde taburcu olabiliyor.
 
Çocuklarda sık yaşanan enfeksiyonların çoğu zaman bademcik veya geniz etinden kaynaklandığını belirten Universal Ege Sağlık KBB Uzmanı Op.Dr.Dilek Sınmaz; ''Geniz eti aslında herkeste var olan bademcikler gibi bir lenf dokusu üyesidir. Vücuda burun ve ağız yoluyla girecek zararlı mikroorganizmalara karşı koruyan sistemlerden birisidir. Eğer bir çocuk sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsa veya bademcikleri sık hastalanıyorsa geniz etinin büyümesi doğaldır, aynı zamanda da genetik olarak da çocukta görülebilir. Geniz eti, büyüdüğü zaman hava yolunu tıkar ve çocuk rahat nefes alamaz. Bu durum burun içi fizyolojisini ve mekanizmalarını bozar'' dedi.
 
Yüz Şeklini Bile Bozabiliyor
Sınmaz, geniz eti büyümesinin çocuğu rahatsız etmesi dışında bazı hastalıkları da tetiklediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: ''Geniz eti büyüdüğü zaman çocuklarda horlama, ağızdan su gelmesi ve ağzı açık uyumaya neden olur. Horlama aynı büyüklerdeki gibidir. Ancak geniz eti alındığı zaman horlama ortadan kalkar. Geniz eti ayrıca kulaklarda işitme kaybına neden olabilir. Fark edilmez ve tedavide geç kalınırsa çocuklarda yüz kemiklerinde gelişim bozuklularına yol açar. Damak kemiği kubbeleşir, burun boşluğu daralır. Bu değişiklikler çocuk hızlı bir değişim çağında olduğu için geri dönüşü olmadığı için ihmal edilmemesi gerekir. Geniz eti büyümesi olan çocuklarda uykuda rahat nefes alamadıkları için aşırı kilo alma ya da sık enfeksiyon ve iştahsızlık sonucunda kilo verme görülebilir. Gece boyunca iyi nefes alamadıkları için kaliteli uyku uyuyamazlar ve ertesi gün huzursuz olurlar. Huzursuzlukları okulda başarısızlığa neden olabilir. Bu çocuklarda konuşma problemleri ve idrar kaçırma da olabilir. Geniz eti nedeniyle sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda sinüzit sıktır, tedavi edilmezse ileri yaşlarda da sinüzitin kronikleşmesine neden olur.”
 
Operasyon Sonrası Ağrı Olmuyor
Sık enfeksiyon geçiren, ağzı açık uyuyan, horlayan çocukların bir KBB uzmanına muayene olması gerektiğine dikkati çeken Op.Dr.Dilek Sınmaz, geniz eti büyümesinin burundan basit bir endoskopik muayene ile tespit edilebildiğini ve gelişim çağındaki çocukların radyasyona maruz kalmaması için film çekilmesinden kaçınılması gerektiğini önemle vurguladı. Sınmaz, geniz etinin alınması operasyonunun genel anestezi altında 15-20 dakikalık kısa bir operasyon olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Anne-babaların çocukları küçük olduğu için bu ameliyatla ilgili kafasında bir takım soru işaretleri kalır. Özellikle 'çocuğum daha çok küçük, ameliyat olabilir mi' diye düşünürler. Ancak çok küçük yaşlarda bile bu ameliyat yapılabilir. Oldukça kısa süren, hastanede kalış gerektirmeyen sanıldığının aksine, ameliyat sonrası çok kolay geçen bir ameliyattır. Hatta geniz eti ameliyatı olan çocuk ameliyattan 3-4 gün sonra okula dahi gidebilir. Diyet gerektirmez, ağrı ve acı yaşanmaz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv