Şimdiki bebekler şanslı

Pediatrist Can Özoğlu aşıların ve aşılama programlarının hastalıkları önleme konusunda başarılı olmasının geçmiş yıllarda insanoğlunun başına bela olmuş pek çok hastalığın unutulmasına yol açtığını söyledi.

  • 0
  • 1.166
Şimdiki bebekler şanslı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Pediatrist Can Özoğlu aşıların ve aşılama programlarının hastalıkları önleme konusunda başarılı olmasının geçmiş yıllarda insanoğlunun başına bela olmuş pek çok hastalığın unutulmasına yol açtığını söyledi. Günümüz çocuklarının anne-babalarının suçiçeği, kabakulak, hepatit A gibi hastalıklar ve komplikasyonları ile yüzleştiğini belirten Uzm. Dr. Özoğlu, “Bu anne babalar artık bebeklerini bu hastalık etkenlerine karşı aşılarla koruyabiliyorlar. Aşıların önemini, hayati değerlerini anlamamız için covid 19 gibi acı tecrübeler yaşamak zorunda kalmayalım” dedi.

Kent Bayraklı Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Can Özoğlu, her yıl Nisan ayının son haftasının aşıların önemini vurgulamak için Dünya Aşı Haftası olarak kutlandığını hatırlattı. Aşılama programlarına disiplinli bir şekilde uyulması sayesinde toplum sağlığı için tehdit unsuru olan birçok önemli hastalığın kaybolmaya yüz tuttuğunu, bunun da insanları aşı uyumu konusunda rehavete sürükleyebildiğini kaydeden Uzm. Dr. Özoğlu, şöyle konuştu:

AŞILAMA PROGRAMLARININ BAŞARISI
“Aşılar hastalıkları önlemek konusunda başarılı oldukça geçmiş yıllarda insanoğlunun başına bela olmuş pek çok hastalık maalesef ki unutuluyor. Oysaki aşılama programlarının başarısı sürekli ve disiplinli bir uygulama ile mümkün olabilir. Çiçek hastalığına bağlı yaşanan toplu ölümler, sakat kalan insanlar, küçük yaşta kızamık sonrası zatürreye bağlı bebek ölümleri, günümüze kıyasla çok daha fazla ölüme neden olan menenjit etkenleri, geçirilen hepatit hastalığına bağlı yaşanan siroz hastalıkları, bir çırpıda gündemden düşüyor. Ancak, covid salgını gibi belalar ile yüzleşince, insan sağlığı söz konusu olduğunda korunmanın ve önlem almanın tedavi olmaya çalışmaktan çok daha başarılı olduğunu anlıyoruz. Üstelik teknolojik gelişmeler sayesinde her geçen gün bizi hastalıklardan koruyan yeni aşılara kavuşmamız mümkün oluyor. Günümüz çocuklarının anne-babaları suçiçeği, kabakulak, hepatit A gibi hastalıklar ve komplikasyonları ile yüzleşmek zorunda kalmışken artık bebeklerini bu hastalık etkenlerine karşı aşılar ile koruyabiliyorlar.”

YENİ AŞILAR HERGÜN ARTIYOR
Uzm. Dr. Özoğlu, henüz ulusal aşılama programına dahil olmasa da ulaşabildikleri yeni aşıların her geçen gün arttığını söyledi. Bu aşılara örnekler veren Uzm. Dr. Özoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küçük çocuklarda önemli sayıda hastaneye yatışa, anne-babalar için ise yıl içinde hatırı sayılır işgücü kaybına ve ekonomik kayba neden olan Rotavirus (ishal) aşısı bunlardan biri. Meningokok mikrobu menenjit ve yaygın hastalığa neden olarak en iyi tedavi şartları sağlansa bile ölüme ya da kalıcı sakatlıklara neden olabiliyor. Önce Meningokok A daha sonra da Meningokok B etkenine karşı geliştirilen yeni aşılar bu önemli hastalığa karşı çocuklarımızın güvende olmasını sağladılar. Human Papilloma Virus (HPV) aşısı da yeni aşılar arasında yerini aldı. Bu aşı ile HPV enfeksiyonunun neden olduğu genital siğillerden ve hatta ileride oluşabilecek genital kanserlerden korunmak mümkün oldu.”

BAZI HASTALIKLARIN VAKA SAYILARINDA ARTIŞ VAR
Öte yandan Uzm. Dr. Özoğlu yoğun göç alan ülkemizde başarılı aşı programları sayesinde oldukça azalan hatta artık görülmeyen bazı hastalıkların vaka sayılarında artış saptandığına dikkat çekti. Yanı sıra yaşadığımız doğal afetlerin birçok sorun ile birlikte salgın hastalıkların artması riskini de beraberinde getirdiğini sözlerine ekleyen Özoğlu, “Salgın yapabilen enfeksiyonlar söz konusu olduğunda aşılamanın bireysel bir karar değil, aynı zamanda toplum sağlığı için bir gereklilik olduğu gerçeğini kabul etmeliyiz. Böylesine olumsuz koşulların hüküm sürdüğü zamanlarda, sadece bugün için değil sağlıklı bir gelecek için de toplum sağlığını korumak adına aşılamaya her zamankinden daha fazla önem vermek vazgeçilmez bir önkoşuldur. Aşıların önemini, hayati değerlerini anlamamız için covid 19 gibi acı tecrübeler yaşamak zorunda kalmayalım” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv