Smyrna Agorası'na Hayran Kaldılar

İzmir’in kültürel mirasının korunması ve yaşatılması için çalışmalarını yürüten Kentimiz İzmir Derneği, Smyrna Agorası’nı odağına alan ‘Kültürel Miras Yaşıyor’ projesi kapsamında İtalya ve Yunanistan’daki proje ortaklarını İzmir’de misafir etti.

  • 0
  • 4.261
Smyrna Agorası'na Hayran Kaldılar
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in kültürel mirasının korunması ve yaşatılması için çalışmalarını yürüten Kentimiz İzmir Derneği, Smyrna Agorası’nı odağına alan ‘Kültürel Miras Yaşıyor’ projesi kapsamında İtalya ve Yunanistan’daki proje ortaklarını İzmir’de misafir etti. Projenin ortakları arasında İtalya’dan Katanya Üniversitesi ve Santagata Vakfı ile Yunanistan’dan Egaleo Asya Minör Derneği yer alıyor.

Uluslararası alanda iş birliği geliştirilerek Smyrna Agorası’nın tanıtılması, alandaki ziyaretçi deneyiminin artırılması ve kültürel mirasın yorumlanmasına yönelik çeşitli araçların geliştirilmesinin amaçlandığı proje, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında aldığı hibe desteği ile sürdürülüyor. Proje kapsamında oluşturulan Smyrna Agorası Deneyim Merkezi'nin ilk ziyaretçileri de yurtdışından gelen proje ortakları oldu. Pek yakında herkesin ziyaretine açılacak olan merkezde, Smyrna Agorası'nın Roma dönemi maketinin yanında, Sanal Gerçeklik (VR) Uygulaması ve interaktif kiosk yer alıyor. Hazırlanan içerikleri ilk defa deneyimleyen yabancı ziyaretçiler, ortaya çıkan ürünlere hayran kaldılar ve bu kadar kısa zamanda çok nitelikli bir iş ortaya konulduğundan ötürü tebriklerini ilettiler.

Proje kapsamında kültürel miras ve tarihi alan konusunda farkındalığı artırmak üzere 25-26 Nisan 2022 tarihlerinde toplam 127 kişinin katılımıyla iki gün süren eğitim programları düzenlendi. Proje ortakları ile birlikte altı farklı grup için içerikleri oluşturularak hayata geçirilen eğitim programlarından çocuklar, kadınlar, esnaf, öğretmenler, üniversite öğrencileri ile kültürel miras alanında profesyonel olarak çalışanlar yararlandı. Eş zamanlı olarak farklı mekanlarda gerçekleştirilen eğitimlerde Kültürel Miras Yönetimi, Kültürel Miras ve Sürdürülebilir Kalkınma, Kültürel Miras Bağlamında Teknoloji & Yenilik, Sürdürülebilir Turizm gibi başlıklar ele alındı. Eğitim programı süresince ayrıca her grup tarafından Smyrna Agorası’na ziyaretler gerçekleştirildi. Katılımcılar, Smyrna Antik Kenti kazı ekibinin önderliğinde arkeolojik alana ilişkin bilgilerini geziler aracılığıyla derinleştirdi. Program kapsamında 9-15 yaş grubu çocuklar ile çalışan öğretmenlerin kullanabileceği bir de Öğretmen El Kitabı geliştirildi. Rehberin içeriği, koruma bilincinin geliştirilmesine yönelik pek çok sınıf içi etkinlikten, kültürel mirası tehdit eden unsurların tanımından ve kültürel mirasa dair temel bilgilerden oluşuyor.

Eğitimlerin tamamlanmasının ardından uluslararası misafirler için saha ziyaretleri düzenlendi. İzmir’in köklü kültür mirasına yönelik düzenlenen gezide; Yeşilova Höyüğü, Eski Smyrna Höyüğü, Smyrna Agorası ve Kemeraltı bölgesi ziyaret edilen noktalar arasında yer aldı. Program kapsamında son olarak proje ortakları ile kentteki kültürel miras aktörlerinin bir araya geldiği bir network etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte yurtdışından gelen kuruluşların temsilcileri ile yerel kuruluşlar yeni iş birliklerini geliştirmek üzere ikili görüşme fırsatı buldu. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı etkinliğin katılımcıları arasında kamu ve özel kurumlardan yöneticiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile diplomatlar yer aldı. Etkinlikte; İtalya İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Karaçanta, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Kentimiz İzmir Derneği Genel Sekreteri Sedef Özer ile Katanya Üniversitesi'nden Prof. Pietro Militello, Santagata Vakfı'ndan Paola Borrione ve Egaleo Asya Minör Derneği'nden Ioannis Koutoulias konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların odağında kültürel miras yoluyla sınır ötesi iş birliklerinin önemi ve teşviki vardı. Projenin uluslararası ortakları hem projenin çıktılarından hem de kentin kültüründen son derece etkilendiklerini ve bu ziyaretin yeni iş birlikleri için fırsat yarattığını dile getirdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv