Sosyal güvenlikte esnaf büyük sıkıntı yaşıyor

Kamu alacaklarına ilişkin hazırlanan yapılandırma paketini olumlu karşıladıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘İzmir Birliği’nin uzun süredir her platformda dile getirdiği beklentilerin, esnaf sanatkarlar adına hazırladığı önerilerin dikkate alınması bizi memnun ediyor.

  • 0
  • 123
Sosyal güvenlikte esnaf büyük sıkıntı yaşıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Kamu alacaklarına ilişkin hazırlanan yapılandırma paketini olumlu karşıladıklarını belirten İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘İzmir Birliği’nin uzun süredir her platformda dile getirdiği beklentilerin, esnaf sanatkarlar adına hazırladığı önerilerin dikkate alınması bizi memnun ediyor. Sosyal güvenlik alanında yaşadığımız adaletsizliklerin ve sıkıntılarımızın giderilmesi de önemli. Esnaf kesimi, üretim alanında planlanacak desteklerle de ekonomiye güç vermeye hazırdır. Elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi üretimde kullandığımız enerji girdileri açısından küçük işletmeler desteklenmelidir’ dedi.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması yönünde hazırlanan paketi olumlu karşıladıklarını kaydeden İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Pandemi döneminde pek çok meslek kolunda üyelerimizin faaliyetleri durdurulmuş veya sınırlandırılmıştı. Salgının ardından yaşanan ekonomik güçlükler de toparlanmamıza fırsat vermedi, geçmişten gelen borçlara günün getirdiği vecibeler de eklendi. Esnafın içinde bulunduğu zor durumu her platformda dile getirdik. Hazırladığımız sorun ve öneriler raporlarını hükümete ve yetkililere ilettik. Esnafın sorunlarına duyarsız kalınmaması bizi mutlu etti.

Sosyal güvenlik sorunları
Geçtiğimiz günlerde EYT ve sosyal güvenlik alanındaki beklentilerini kamuoyuna duyurduklarını da hatırlatan İESOB Başkanı Mutlu, ‘Esnaf sanatkarlar özellikle emeklilik gün sayısı, İhya imkanı, geriye dönük borçlanma, sağlık primleri ve doğum borçlanması konularında önemli sıkıntılar ve adaletsizlikler yaşıyor.

Diğer kurum sigortalıları 7200 işgünü ile emekliliğe hak kazanırken, Bağ-Kur sigortalısı 9 bin işgünü ile emekli olabiliyor. Bu durum büyük bir adaletsizliğe yol açıyor. Ayrıca geçmişte ödenemeyen prim borçları askıya alınmakta, hizmet süresi olarak dikkate alınmamakta. Bu süreleri geri kazanmak istediğimizde, hepsini toplu olarak satın almamız gerekiyor. Oysa esnaf kısmi olarak, yani ihtiyacı kadar gün satın alabilmelidir.

Öte yandan 2008’ den önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnaf sanatkara, bu sürelerinden faydalanma imkanı tanınmalıdır. Emeklilik için gereken 9 bin günü tamamlayan ama yaşı bekleyen esnafın durumu da çok zor. Asgari ücret artınca, üyelerimizin ödediği Bağ-Kur aylık primi 3.452,76 liraya yükseldi. Gününü tamamlayan ama yaşı bekleyenler, vergi kaydının devam etmesi nedeniyle Bağ-Kur kaydını kapatamamakta, bu yük de esnafa ağır gelmektedir. Bu durumdaki üyelerimiz sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primi ödemelidirler.

Aynı şekilde, askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihi dikkate alınmazken, sigorta girişinden önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkı tanınmaması da doğru değildir. EYT ve sosyal güvenlik alanındaki düşüncelerimizi rapor halinde başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümete ve İzmir milletvekillerine ilettik. Sosyal güvenlik ile ilgili sorunlarımızın hızlı bir şekilde çözülmesi gerekmektedir.’ diye konuştu.

Üretim teşvikleri
Üretim alanında yaşadıkları sorunlara da değinen Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Tüm bunların yanında üretim maliyetleri de küçük işletmelerin belini büküyor. Elektrik, doğal gaz, akaryakıt gibi üretimde kullandığımız enerji girdilerine de destek verilmesi halinde, küçük işletmelerin üretim kapasitesi artacaktır. Türk ekonomisine üretim gücümüzle katkı koymaya hazırız. Türkiye ancak üretimi artırarak sağlıklı ve kalıcı büyüme oranlarını yakalayabilecektir’

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv