Sporda şiddet her yönüyle konuşuldu

  • 0
  • 1.768
Yazı Boyutu:

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesinin düzenlediği “Sporda Şiddeti Önleme Yasası ve Medya” konulu panel Atatürk Stadı Hakem Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü TSYD İzmir Şubesi Asbaşkanı ve Ege TV Spor Müdürü Suavi Yardımoğlu’nun yaptığı panelde konuşmacı olarak Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Atalay, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Şeref Ertaş ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sosyolog Doç. Dr. Ahmet Talimciler katıldı.
 
Son dönemde sporda meydana gelen şike ve şiddet olayları üzerinde duran Prof. Dr. Oğuz Atalay “Kanunun amacı şiddet ve düzensizliğin önlemsinin yanı sıra şikenin de önlenmesidir. Birçok Avrupa ülkesinde böyle bir düzenleme olmadığı halde Türkiye’de bu gibi kanunlara ihtiyaç duyuluyor. Kanunun hazırlanmasının temelinde kulüpler birliğinin çalışmaları yatmaktadır. Bu kanunda tartışılan en önemli konulardan biri olan teşvik priminin kanunen suç sayılmasıdır. Şike ve teşvik primi spor camiasında çok ciddi bir sorun olsa da daha önce ceza hukukunda yer alan bir suç değildi. Şike soruşturmalarında sadece şahıslara ceza verildi kulüplere yaptırım uygulanmadı” dedi ve medyanın da spor hukuku kavramlarına dikkatle yanaşması gerektiğini belirtti.
   
Sosyal sorunların çözümünde hukukun tek taraflı bir çözüm olmadığını dile getiren Prof. Dr. Şeref Ertaş ise “Özellik sporda şiddet gibi sorunlarda sporseverlerin sosyolojik olarak incelenmesi gerekli. İnsanların sporda şiddete yönelmelerindeki asıl etken genel toplumsal sorunlardan bir anlık da olsa kurtulmak istemeleridir. Kanunlar bu sorunları önlemede yetersiz kalıyor. Çünkü kanunlar titizlikle uygulanmadığı gibi sorunun temeline de inemiyor. Yapılan düzenlemelerde olumlu yanlar bulunmakta ve getirilen yeniliklerden biletsiz seyirci almama, seyircilere koltuk numarası verilmesi ve kamera sistemlerinin kurulması olumlu yöndedir” şeklinde konuştu.
   
Kanunun şiddet yasası olarak adlandırılmasının çok büyük bir yanlış olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ahmet Talimciler, “Kanunun şiddet yasası olarak adlandırılması olaya derinlemesine inilmesini engelliyor. Spor gibi toplumu derinden bölen bir konuda toplumsal dinamikler de göze alınmalıdır. Maçlarda çıkan olayların tek sorumlusu aslında taraftarlar değil, maç öncesinde ortamı geren yöneticiler de sorumludur. Bu konuda da kanuna yeni maddeler eklenmelidir” diye konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılara plaketleri verildi. İZMİR(Ege Ajans/ Sevim Ürek – Ulaş Üstündağ)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point Run, çocuklar için koştu!

Maraton İzmir’de ödüller dağıtıldı

En hızlı, en zevkli, en anlamlı maraton

Uluslararası standartlara sahip spor tesisi için gün sayıyor

İzmir’in özel çocukları kente başarıyla döndü

DAÇKA ligde fırtına

Arşiv