Şu uyanıklığa bak

  • 0
  • 655
Şu uyanıklığa bak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Necmettin Şahinuyardı: Yurtdışından elektronik ticarette 75 Euro’ya kadar vergi alınmıyor.Vatandaşa kolaylık olsun diye getirilen bu uygulama asıl fırsatçıya yaradı.Defalarca sipariş verilerek vergisiz ithalat yapılıyor, hem vergisini ödeyenithalatçı firmalar hem de yılda 4 milyar dolar gelir kaybeden Hazine mağdur ediliyor.

Gediz Üniversitesi İşletme Yönetimi Programı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Necmettin Şahin, vergisiz elektronik ticaretteki uyanıklığa dikkatçekti. Yrd. Doç. Dr. Şahin, internet alışveriş siteleri üzerinden yurtdışındansatın alınan değeri 75 Euro’ya (yaklaşık 259 TL) kadar ürünlerin Mart 2014’tenbu yana gümrük ve katma değer vergisinden muaf tutulduğunu hatırlattı. Ekonomiuzmanı Yrd. Doç. Dr. Şahin, vatandaşa kolaylık amacıyla getirilen buuygulamayla fırsatçılara gün doğduğunu dile getirdi, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin 20 milyar TL’lik sanal pazarı, son 3 yıldıryurtdışı merkezli siteler üzerinde yoğunlaştı. E-ticarette denetim güç olduğuiçin sanal kartı olan herkes bu sitelere kolayca giriş yapıp üst sınır 75 Euroolmak şartıyla istediği ürünü defalarca alabiliyor ve bunları piyasada kayıtdışı satabiliyor. İthalatçı firmalar çok ciddi vergiler ödemek zorunda kalırken,bu yöntemle yurtdışından getirilen ürünlerden ise vergi alınamıyor. Bu durumaynı piyasada ticaret yapan ithalatçılar arasında haksız rekabete yol açıyor. Ayrıcabu yöntemle yurtdışından ithal edilen ürünlerin birçoğunun Türkiye Dış TicaretStandartları gereği ülkemize getirilemeyecek nitelikte olduğu da görülüyor.”

Denetim yapılması şart
Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi, bu durumdan Hazine’nin deolumsuz etkilendiğine işaret etti, uyarılarını ve tespitlerini şöyle sürdürdü:“İlgili Bakanlar Kurulu kararına göre muafiyetin aynı kişi tarafındankullanılmasının süreklilik arz ettiğinin tespiti halinde muafiyetin kullanımınasınırlama getirileceği söz konusu iken, henüz tam olarak denetim mekanizması kurulamadığıgözlemleniyor. Bu eşyaları getirenlerin satma, devretme gibi işlemler yapmasıyasak. Ancak uygulamanın pratiğine baktığımızda ticaretin özellikle yurtdışımerkezli siteler üzerinden yapılmasından dolayı denetlenemiyor. Yabancıfirmaları denetleyebilme imkanı yok, yurtiçinde bu malların kayıt dışısatışlarını da önleyebilmek mümkün olamıyor. Bu nedenlerle ülkemiz her yılyaklaşık 4 milyar dolardan daha fazla gümrük, ÖTV, KDV, gelir vergisi kaybınauğruyor. Bu yöntemle kolaylaşan ithalat, cari dengedeki açığın artmasına, vergikaybı ile de bütçe gelirlerinin azalmasına yol açıyor. Dış ticaretmevzuatımızdaki kişisel tüketim özelinde sağlanan bu muafiyet için uluslararasıhukuk zemininde yeni düzenlemeler ve denetim mekanizmalarının oluşturulmasıgerekli. Aksi halde kamu gelirlerinin azalmasına ve cari dengedeki açığınartmasına neden olan bu düzenlemenin iktisadi maliyetini tüm vatandaşlar ilavevergi olarak yüklenmeye devam edecek.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Bütün İzmir’in belediye başkanıyım

Aliağa’da 23 Nisan Coşkusu

23 Nisan coşkusu gün boyu sürdü

Arşiv