Suluboya Şöleni

  • 0
  • 2.047
Yazı Boyutu:

Tarihte sanatçılar kenti olarak bilinen Teos’ta 3 Bin yıl sonra yeniden sanat ateşi yandı. Dünyanın dört bir tarafından gelen 850 ressam Suluboya Festivali’nde buluştu, Teos’ta yakılan sanat ateşi Sığacık’a kadar taşındı.

Seferihisar Belediyesi ve Türkiye Suluboya Ressamları Derneği’nin birlikte düzenlediği IWS Uluslararası Suluboya Festivali Sığacık’ta başladı. 850 ressamın 3 Binin üzerinde eserle katıldığı festivalde, Sığacık Meydan’da ressamların eserleri sergilendi.   Gün boyu toplu resim çalışmalarının yapıldığı panellerin düzenlendiği etkinlikte, Seferihisar Belediyesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Gençlik Orkestraları müzik dinletileri gerçekleştirdi.
Akşam saatlerinde topluca Teos’a giden ressamlar, Teos’ta sanat ateşini yaktı. Toplu halde meşalelerle Sığacık’a yürüyen ressamlar, kale surları üzerinde hazırlanan …. Ları da yakarak muhteşem bir görüntü oluşturdu.
Organizasyonun yapılmasında büyük pay sahibi olan Suluboya Derneği Üyesi Canip Taşkıran; Bugün Türkiye’de suluboya sanatçıları bir tarih yazıyor. Ülkemizde hiçbir yerde olmayan bugün Seferihisar’da gerçekleşiyor. Bugün buraya 850 ressam 1700 resimle katkıda bulundu. 2800 yıl önceki dünyanın ilk sanatçılar şehrinin ateşini yeniden tutuşturdular ve bu ateş Seferihisar Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in sahiplenmesiyle bundan sonra hiç sönmeyecektir” dedi.
 
Suluboya Ressamları Derneği Başkanı Atanur Doğan Çin’den gelen ressamlara teşekkür ederek, iki ülke arasında suluboya ressamları arasında güzel bir işbirliği olduğunu söyledi. Doğan konuşmasında organizasyon için Seferihisar Belediyesi’ne teşekkür etti.
Cittaslow Genel Kurulu nedeniyle yurtdışında olan Tunç Soyer’in konuşması ve mesajı eşi Neptün  Soyer tarafından okundu. Soyer mesajında; “2300 yıl önce  Sanatçılar kenti olarak bilinen Teos, kentlerinden kovulan sanatçılara kapılarını açmış, onlara yaşama alanı tahsis etmiş. "Dyonissos oyuncuları"adı verilen bu sanatçılar Teos'tan yola çıkarak Yunanistan'a turneye gider ve tekrar Teos'a donerlermiş. Tarihte ilk kez Oyuncular Birliği - sanatçılar sendikası burada kurulmuş. Bugün yine Teos dünyanın her yerinden gelen sanatçılara ev sahipliği yapıyor.  İnsanlık ailesinin 2300 yıldır biriktirdiklerini kullanarak, atalarından devraldıklarını daha ileriye taşımanın heyecanını taşıyan sizleri burada misafir etmekten büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Teos'lu yöneticilerin o gün sanatçılara gösterdiği ilgi ve yakınlığı bugün de bizler yapmaya gayret ediyoruz. Kuracağımız suluboya müzesi ve suluboya atölyesi bu çabalarımızın göstergesi olacaktır.
 
Dilerim Seferihisar'da geçirdiğiniz zamandan memnun kalır tekrar tekrar gelirsiniz. Dilerim Teos eski günlerinin ihtişamına geri döner, yeniden bir sanatçılar şehri olur. Dilerim 2300 yıl sonra da Teos adı yine sanatla bir arada anılır” dedi.
İlçe Kaymakamı Şakir Erden; Bugün burada dünyanın dört bir yanından gelen suluboya ressamlarının birbirinden değerli eserlerini görmek, yaptıkları çalışmaları izlemek ayrıca büyük bir keyif oldu. Bu güzel organizasyonu ilçemizde yapılmasını sağlayan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve Suluboya Ressamları Derneği Başkanı Atanur Doğan’a çok teşekkür ediyorum. Yurt dışından gelen misafirlerimize de tekrar hoş geldin diyor herkese iyi eğlenceler diliyorum” dedi.
 
Programda dünya çapında internet üzerinden açılan yarışmada dereceye giren ressamlara ödülleri verildi.  Gece Bend Orkestrası’nın konseriyle tamamlandı. Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Osman Kocaman, Bend Orkestrası solistlerine çiçek vererek teşekkür etti.
Festival 3 Haziran günü gün boyu sokak atölye çalışmaları ve akşam Sığacık Kaleiçi’nde düzenlenecek Nazım Hikmet ve Ahmed Arif’i Anma Gecesi’yle devam edecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

ASEV'den ‘Solistler Geçidi’

Sanayiden Sanata

Lise öğrencilerinden ingilizce müzikaller

Arşiv