Sürü büyüyor, umutlar artıyor

  • 0
  • 489
Sürü büyüyor, umutlar artıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'ye örnek olacak kırsal kalkınma modeli ile bölge üreticisinin yüzünü güldürdü. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini teşvik etmek için yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, dar geliri üreticiye önce eğitim veriyor, sonra ücretsiz koyun ve keçi dağıtıyor. Bergama, Beydağ, Karaburun, Kınık, Kiraz ve Urla ilçelerinde Ekim ve Aralık aylarında yapılan ilk dağıtımların ardından şimdi birçok aile “küçük birer sürü” sahibi oldu. Hızla üreyen koyunlar sayesinde bölge üreticisi artık geleceğe umutla bakıyor.

Kınık'ta dağıtılan 635 küçükbaş hayvan, kısa sürede 202 yavru verdi. 3 koyun ve bir koçla yola çıkan üreticiler, şimdi kendi birikimlerini de katarak sürülerini büyütüyor.

Köyden kente göçün önlenmesi ve kırsal kesimin ekonomik anlamda ‘kendine yeter’ hale gelmesi için tarımın desteklenmesi düşüncesiyle yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda önemli bir projeye daha imza attı. Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği proje, kırsalda yaşayan ancak yeterli imkanlara sahip olmadığı için birkaç dönüm arazisinde tarım yapıp çocuklarına ise başka sektörlerde istihdam olanağı arayan ailelere umut ışığı oldu. Özellikle küçükbaş hayvan varlığının zayıf olduğu bölgelerdeki ailelere dağıtılan koyun ve keçiler hızla üremeye başladı. Karaburun, Urla, Kınık, Beydağ, Bergama Yuntdağı ve Kiraz ilçelerinde dağıtılan küçükbaş hayvan sayısı 1.695’e ulaştı.

Kınık'ta bahar bereketi
Projeye en çok rağbet gösteren ilçelerden biri de Kınık oldu. Geçtiğimiz Ekim ve Aralık aylarından itibaren uygun şartları taşıyan her aileye üç dişi ve bir erkek olmak üzere 4 adet küçükbaş hayvan verildi. Büyükşehir Belediyesi'nin eğitimlerine katılan üreticiler, yetiştirecekleri hayvanlara ilişkin önemli bilgiler edindi. Kınık'ta Ekim ve Aralık aylarında üreticilere toplam 635 küçükbaş hayvan dağıtıldı. Büyükşehir'in dağıttığı koyun ve keçiler kısa sürede 202 yavru verdi. Bazı üreticiler, kendi birikimlerini de dahil ederek elindeki küçükbaş hayvan sayısını 100’lere çıkardı. Projenin yaktığı kıvılcım sayesinde bölge ekonomisinin geleceğinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin önemli yer tutması, geçimini başka sektörlerde arayan Kınıklı köylülerin kendi işlerinin patronu olması hedefleniyor.

Üreticiler umut dolu
Projeye katılarak küçükbaş hayvan edinen Kınıklı üreticiler, birkaç yıl içinde büyük sürülere sahip olmayı hedefliyor. Projenin fikir babası Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkürlerini iletmeyi de unutmuyorlar.

 Serhat Soner Selvi (Çiftçi):
“Büyükşehir 'hayvan dağıtıyor' dediler. Ben de gidip muhtarlıktan yazıldım. Adım çıkınca kurslara gittim, bakımlarını da öğrendim. Niyetim büyükbaş hayvancılığa girmekti ama vesile oldu, proje sayesinde küçükbaş hayvancılığa yöneldim. Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği hayvanların ardından kendim de yeni hayvanlar aldım. Şu anda 180 koyunum var. Yerim müsait olduğu için hayvanlar üredikçe sürüyü daha da büyütmek istiyorum.”
 
Yılmaz Tetik (Çiftçi):
“İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği 3 koyun ve 1 koçun ardından, kısa sürede yavru almaya başladık. 6 yavruyla birlikte 10 tane küçükbaş hayvanımız oldu. 3-5 tane de kendimiz aldık. Şimdilik günde 1 kg peynirimiz çıkıyor. Birkaç sene sonra 20-30 tane koyunumuz olsa, 20-30 bin TL paramız olur. Bunun da çocuklarımıza faydası olur diye bu işe girdik. Kınık'ta şimdi gördüğüm kadarıyla herkeste bir merak oluştu. 1 kg peynir bugün 20 TL. Bu bile bize bir katkı sağlıyor.”

Halil İbrahim Şimşek (Emekli):
“Başkanımız Aziz Kocaoğlu'ndan Allah razı olsun. 3 koyun 1 koçla başladık. Koyunlardan biri üçüz, biri ikiz, diğeri tekli doğum yaptı. 6 yavruyla beraber 10 hayvanımız oldu. Hayvanların cinsleri güzel, sayıları çoğaldıkça işleri de büyütmeyi düşünüyoruz.”

Cengiz Nazlı (Çiftçi):
“Büyükşehir Belediyesi'nin bu projesini duyup biz de başvurduk. Çok teşekkür ediyoruz Başkanımıza. Çok güzel bir proje Kınık'ta herkes projeden memnun.”

Melike Aslan (Ev hanımı):
“Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği hayvanlara aile olarak birlikte bakıyoruz. Kısa sürede 3 yavru dünyaya geldi. Artık sürüyü büyütmek istiyoruz. Yavruların hepsi istediğimiz gibi dişi doğdu, onlar da üreyince sayıları daha da artacak.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv