Süt tüketirken sağlığınızdan olmayın

  • 0
  • 1.060
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Uysal tüketicileri sokakta satılan açık sütlerin tehlikesine karşı uyardı.
Açıkta satılan sütlerin çabuk bozulmasını önlemek için içerisine çamaşır sodası, asprin ve un gibi maddelerin koyulduğunu ve sütlerin yağının çekildiğini söyleyen Prof. Dr. Uysal “Satın alınan açık sütler yüksek derecede ve uzun süre kaynatılarak hem iyi hem de kötü olan bakterileri yok edilmektedir. Özellikle sütte bulunan lor proteini sağlık açısından önemli bir besin kaynağıdır. Açık olarak alınıp, kaynatılan sütlerde bu besin değeri yok olmaktadır. Bu tür sütlerin vücuda bir yararı da kalmamaktadır. Açık sütler faydadan çok zarar getirmektedir. Özellikle karaciğer fonksiyonlarına büyük zarar vermektedir. Açık sütler kayıt dışı süt olduğundan tüketilmemelidir. Bu sütler özellikle yaz aylarında daha çabuk bozulduğundan zararlıdır” diye konuştu.
 
“PASTÖRİZE SÜTÜ TERCİH EDİN”
Pastörize sütlerin raf ömrünün daha uzun olması ve içerisindeki besin maddelerinin değerlerini koruyor olması açısından tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Belirli bir sıcaklıkla kısa bir sürede ısıtılıp soğutularak zararlı bakterileri öldürme işlemine pastörize denmektedir. Pastörize sütler daha uzun ömürlü ve besin değerleri yüksektir. Pastörize sütlerin içine uzun ömürlü olsun diye herhangi bir kimyasal madde katılmaz. Çiğ süte 75-80 derecelik bir ısı, şok şeklinde kısa bir süre uygulanır ve besin değerleri korunur. Işık veya oksijen ile temas etmeden aseptik paketleme ile paketlenip, son olarak soğuk zincirde muhafaza edilir. Sağlıklı pastörize süt bu şekilde işlem görür. Evlerde ısıtılan sütler ise 100 derecede ve uzun süre kaynatıldığı için daha dayanıksız olmaktadır. Pastörize sütlerin raf ömrü yazın iki, üç gün kışın ise üç, dört gündür” şeklinde konuştu.
 
“PASTÖRİZE SÜTLERİ KAYNATMAYIN”
Pastörize sütlerin kaynatılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Uysal, “Anneler bunu genelde bebekleri, çocukları için kaynatıyor. Bu kesinlikle yanlıştır. Pastörize süt kutusu açılıp direk içilmelidir kaynatmak doğru değildir, pastörize süt doğru bir süttür. Kaynatmak besin maddelerini yok etmek anlamına gelir. Annelerin de çocuklarının sütten vitamin almalarını sağlaması için mutlaka pastörize süt tüketmelerini öneririm” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Arşiv