Suyunuz gerçek kaynak suyu mu?

  • 0
  • 2.144
Yazı Boyutu:

SON günlerde yaşanan damacana krizinin ardından yaşanmaya başlanan “damacanadaki su gerçekten kaynak  suyu mu yok arıtılmış su mu?” sorularının yoğunlaşmasına çözüm  BMB Su Arıtma Teknoloji  Ceo’su Yüksek Makine Mühendisi Bora Akgerman’dan geldi. Akgerman ‘ pH’ kağıdı ile kolayca anlaşılacağını söyledi. 
 
Son 30 yıl içersinde ABD, Fransa ve İtalya'da yaşayan, temiz içme suyu pazarında gelecek görmesi sonucu 2008 Yılında ABD Silikon Vadisinde yılda 250.000 USD kazandığı işini bırakarak İzmir'de  yabancı ortaklarla su arıtma firması kuran Akgerman, aldığı suyla ilgili kaygısı olan tüketicilerin bu kaygıdan kurtulması için yol gösterdi.
 
Öncelikle su firmalarını arıtma suyu kullanmaya iten gerekçeleri açıklayan Bora Akgerman, kaynaktaki suyun taleplere yetişmemesi, kullanılan kaynağın bozulmasıyla sudaki tadın bozulması, suda kireç veya sanayi kimyasalları bulunması, damacana firmasının kaynaktan kullandığı su üzerine vergi ödemesi karşısında maliyeti düşürmek için kuyu suyu ile takviye yapılabildiğine dikkat çekerek burada ters ozmoz su arıtma teknolojisinin devreye girdiğini  söyledi.

Akgerman, “Ters ozmos bir su arıtma teknolojisi/yöntemidir ve suyu yüksek oranda arıtır. Yani kuyu suyu ile kaynak su karışır ise, ters ozmos ile arıtıldıktan sonra kaliteli su elde edilebilinir. Ters ozmos aynı zamanda kireç ve binlerce farklı kimyasalıda arıtabilir. Peki ters ozmos neyi arıtamaz? Evet bildiniz karbondioksit (CO2). CO2 ters ozmos filtrelerin içinden rahatlıkla geçip arıtılmış su ile karışabiliyor. Merak etmeyin bu sağlık açısından sakıncalı bir durum değil. Ancak CO2, H2O ile karıştığı zaman (H2O + CO2 = H2CO3) karbonik asid'e dönüşür. Karbonik asid sayesinde suyun pH seviyesi 7'nin altına düşer (5,5 - 6,5 pH arası) ve hafif asidik su elde edilmiş olur.  Yani ters ozmos ile arıtılmış su, suya imzasını bırakıyor” dedi.

 
Kaynak suyunun PH seviyesinin 7'nin altına düşmesinin mümkün değil
 
Doğada hiç bir yerde hiç bir şekilde doğal kaynak suyun pH seviyesinin 7'nin altına düşmesinin mümkün olmadığını belirten Akgerman, “Eğer herhangi damacana/pet şişe içinden çıkan suyun pH seviyesi 7'nin altında ise, bu doğal kaynak suyu olmadığının kesin belirtisidir. Yani ters ozmos’un imzasını bulmuş oluyorsunuz!  Ya da damacana firmasının kuyu suyu kullandığının tespitini elde etmiş oluyorsunuz.  Ambalajın üzerinde "doğal kaynak suyu" yazıyor. Hatta etiketinde "7,8 pH" yazıyor ama içindeki suyu test etiğinizde pH seviyesi 6,2 çıkıyor ise tüketici bakış açısından kendinizi  aldatılmış hisetmeniz doğaldır.  Ben bu testi yüzlerce defa yaptım,  siz de kolayca yapabilirsiniz.  Internetten pH kağıdı ısmarlayın (25 TL / 100 adet) ve ambalaj su markaları test etmeye başlayın. Sonuçlara bayılacaksınız” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Dijital arşiv” ile güvenli ve tasarruflu hizmet

Yapay zeka iş insanlarını eşleştirdi

Mikroplastik sorununa çözüm

Göz bebeği dronlar görücüye çıktı

Arşiv