Tanbur sazının kendine özgü bir ağırlığı var”

  • 0
  • 836
Tanbur sazının kendine özgü bir ağırlığı var”
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yaptığı pek çok eser ile Türk müziği saz icrasının gelişimine büyük katkılar sağlayan Tanbûri Cemil Bey’in 100. ölüm yıldönümünün anısına Öğretim Görevlisi Halil İbrahim Yüksel, tambur dinletisiyle dinleyicilerin kulaklarının pasını sildi.

Türk saz musikisinin demirbaşlarından biri olan bestekar Tanbûri Cemil Bey kendine has yorumu ve modern tarzıyla biliniyor. Ölümünün 100. yıldönümü dolayısıyla Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Ses Eğitim Bölümü  Öğretim Görevlisi Halil İbrahim Yüksel, Tanbûri Cemil Bey’i anma etkinliği düzenledi.

Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir saz olan tambur sanatçısı Öğr. Gör. Yüksel, “Eğitimimi Ege Üniversitesi’nde aldım. Şimdi ise yine burada 20 yıldır eğitmenlik görevimi sürdürüyorum. Halen tanbur ve lavta sazlarıyla mesaimiz devam ediyor. Bunun haricinde üniversitenin 23 senedir çalıştırdığım korosu var.  Okul korosunun sanat yönetmenliğini de yapmakla birlikte yurt içinde ve yurt dışında konserler vererek çalışmalarıma devam ediyorum” dedi.

Tınısındaki çekim gücü nedeniyle tambura yöneldiğini belirten Öğr. Gör. Yüksel, “Birçok çalgı sanatçısı zamanla kendi kişiliklerini çaldıkları saza yansıtırlar. Geçmişte ut çalgısıyla da uğraştım ama tanbur sazının kendine özgü bir ağırlığı var ve o ağırlık onu icra eden kişiye de yansıyor. Bunun sadece tambura has bir şey olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Tanbur sazı ile dinleyenlerin kulaklarının pasını silen dinletide Tanbûri Cemil Bey’e ait olan kayıtlar bilgisayar ortamından ve gramofondan dinletilerek sanatçı kişiliği ve geride bıraktığı eserleriyle anıldı.
İZMİR(Ege Ajans/Gökhan Işık-Rabia Aydın) 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv