‘Tarih’ dedektifi

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Türk kültürünün izlerini yansıtan, yüzyıllar öncesine dayanan tarihi geçmişe sahip kervansarayları gün yüzüne çıkarmak için harekete geçti.

  • 0
  • 750
‘Tarih’ dedektifi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, Türk kültürünün izlerini yansıtan, yüzyıllar öncesine dayanan tarihi geçmişe sahip kervansarayları gün yüzüne çıkarmak için harekete geçti. Ege ve Akdeniz’deki kervansarayların fotoğraflanması ve bunların sanal müze haline getirilmesi amacıyla proje geliştiren Doç. Dr. Varinlioğlu, drone ve fotoğraf makinesiyle gittiği Antalya’da bir hafta boyunca 10 adet kervansaray gezdi. Bilimsel araştırmaları inceleyip tahmini olarak yerini belirlediği kervansarayları tek tek bulan Doç. Dr. Varinlioğlu, mimari özelliklerini de yansıtacak şekilde kervansarayların fotoğraflarını çekti, video görüntülerini aldı. Koç Üniversitesi Suna & İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (AKMED) de desteklediği ‘Kervansarayların Sanal Müzesi’ adlı proje, kervansarayların turizme kazandırılmasını ve sanal turlar aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefliyor.

BİN KERVANSARAYDAN 300’Ü BİLİNİYOR
İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzden Varinlioğlu, projeyi çok önemsediğini ve iki yıl içinde tamamlamayı hedeflediğini söyledi. Doç. Dr. “Bilimsel araştırmalar, Türkiye’de yaklaşık bin tane kervansarayın olabileceği üzerinde duruyor. Şu anda bunların 300 tanesi biliniyor. En büyük amacım, bilinirliği olmayan ya da atıl durumda olan kervansarayların yerinin tespit edilip tarihe kazandırılmasına yardımcı olmak. Antalya’da 10 kervansaray gezdim. Akdeniz, özellikle ticari açıdan önemli bir noktada olduğu için bu bölgede oldukça fazla sayıda kervansaray var. Antalya’da gezdiğim kervsanrayları ilk kez ben bulmadım. Ama bu bölgede keşfedilmeyen yeni yapıların olması muhtemel. Çalışmam bunu da kapsıyor” dedi.

KİTAPLAR ARASINDA KAZI YAPTIM
Doç. Dr. Varinlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kervansaray, en önemli tarihi zenginliklerimizin başında geliyor. Türklerin ticarete verdiği önemin, sosyal devlet anlayışının ve misafirperverliğinin bir yansıması da kervansaraylar. Ülkemizin farklı yerlerinde bulunan kervansarayları fotoğraflayıp sanal müze haline getireceğim. Böylece, bu yapıların kuşaktan kuşağa taşınmasını sağlayacağım. Tarih yolculuğuna çıkmak, bana huzur ve keyif veriyor. Tarihle başbaşa kalıyorum. Kervansarayları araştırırken kültürümüze ait yeni bilgilere de ulaşıyorum. Kervansarayları bulmak için kasaba ve yer isimlerini araştırdım, bölgeleri inceledim. Adeta kitaplar arasında kazı yazdım. Köylere gittim, oradaki insanlarla tanıştım. Projemi bir an önce tamamlamak için sabırsızlanıyorum. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Kaliforniya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pınar Yoldaş da çalışmalarda yer alıyor ve projeye önemli destek sağlıyor. Kendisine teşekkür ediyorum.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv