Tarihe koruma kalkanı

  • 0
  • 444
Tarihe koruma kalkanı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in en önemli tarihi yapılarından biri olarak gösterilen 350 yıllık Aliağa Camii’ni yeniden ayağa kaldıracak çalışmalar başladı. Hisar Camii’nin ardından İzmir'in en eski camisi olan ve mimarisinde ağırlıklı olarak ahşap kullanılan camiinin restorasyonunu Vakıflar Bölge Müdürlüğü üstlenirken, tarihi yapıyı koruyan 40 metre uzunluğundaki istinat duvarı da Konak Belediyesi’nce onarılıyor.

EŞ ZAMANLI ÇALIŞMA
İzmir’de 2 bin 500'ün üzerinde tescilli yapının bulunduğu Konak'ta tarihi koruma ve yaşatma çalışmaları aralıksız sürüyor. Konak Diş Hastanesi arkasında yer alan tarihi Aliağa Camii için gerekli ihale sürecinin tamamlanmasının ardından bakım ve onarımına başlandı. 350 yıllık geçmişe sahip cami Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Konak Belediyesi’nin eş zamanlı yürüttüğü çalışmalar ile kısa zamanda yeniden ayağa kaldırılacak. Caminin restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yapılırken, güney cephesinde yer alan 8 metre yüksekliğinde ve 40 metre uzunluğundaki istinat duvarı Konak Belediyesi’ne bağlı ekiplerce onarılıyor.

TARİH YAŞATILACAK
Tarihi Konak su kanallarının bir tanesinin de avlusuna açıldığı 350 yıllık Aliağa Camii’ne dayanak olan ve geçtiğimiz yıllarda yıkılan istinat duvarı tarihi dokuya uygun şekilde yapılacak. Avlusunda Osmanlı döneminden kalma dev mezar taşlarının da sergilendiği tarihi camii yapılan yenileme çalışmalarının ardından yeniden eski günlerine kavuşmuş olacak. Hisar Camii'nden sonra İzmir’in en eski camii olarak bilinen Aliağa Camii, 1672 yılında Gedizli Ali Ağa tarafından yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Avlusunda dev mezar taşlarının yer aldığı camiinin yapımında hem mermer, hem de ahşap kullanılmıştır.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv