Tarihi köy için tarihi bir adım

  • 0
  • 537
Yazı Boyutu:

Kozbeyli’de tarihe can suyu verecek, bölgeyi turizme açacakprojede 2’nci etaba geçildi... Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, röleveçalışmalarını tamamladığı köyün şimdi de koruma amaçlı imar planınıhazırlayacak. Ardından da son aşama olan restorasyona geçilecek. Bu amaçla birkez daha imzalar atıldı

İzmir Foça’nın tarihi köyü Kozbeyli küllerinden doğuyor...1600’lü yıllarda kurulan, her karışı tarih kokan köydeki binalar, GedizÜniversitesi tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projesiyle yenilenip turizmekazandırılıyor. Foça Kaymakamlığı, Foça Belediyesi, Kozbeyli Muhtarlığı ve KöyGüzelleştirme Derneği eşgüdümünde geçtiğimiz yıl kollar sıvandı. GedizÜniversitesi Mimarlık Bölümü akademisyenleri ve aralarında yabancıların daolduğu öğrenciler, çoğu tescilli 50’ye yakın binanın rölevelerini hazırladı.

Şimdi sıra kimileri yıkılmaya yüz tutan ata yadigarıyapıları ayağa kaldırmaya geldi. Bunun için önce bölgenin koruma amaçlı imarplanının çıkarılması gerekiyor. Bu kapsamda İzmir İl Özel İdaresi 96 bin TLtahsis etti ve Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik ile Foça Belediye BaşkanıGökhan Demirağ tarafından bir kez daha imzalar atılarak ikinci etaba geçildi.Koruma amaçlı imar planı bir yıl içinde hazırlanacak, ardından da sokaksağlıklaştırma aşaması olan restorasyon başlayacak. Proje tamamlandığında,Kozbeyli eski görünümüne kavuşacak, ülkemiz de güzelliğiyle büyüleyen,konuklarını yüzyıllar öncesine götüren turistik bir yere kavuşmuş olacak.

İnsanlık ve kültürmirası
Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Muhtar Hayrettin Günindive Kozbeyli sakinlerinin isteği üzerine bu sosyal sorumluluk projesinibaşlattıklarını hatırlattı. Prof. Dr. Çevik, üniversitenin yanı başındakiinsanlık ve kültür mirası köye can suyu verecekleri için büyük mutlulukduyduklarını dile getirdi, “Valiliğimizin öncülüğünde, İl Özel İdare, FoçaKaymakamlığı, Foça Belediyesi ve Kozbeyli Muhtarlığı’yla beraber Türkiye’yeörnek olacak bir işe imza atıyoruz. Bu birlik ve beraberliğin eseri, tarihingelecek kuşaklara aktarılması olacak” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü sahibini buldu

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Arşiv