Tarihin Yeniden Yazıldığı Köşk

İzmir Türk Koleji içinde yer alan İTK Uşakizade Köşkü’nde kıyılan ve Türkiye’nin ilk medeni nikahı olarak kabul edilen; Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahlarının 98’inci yıldönümü anısına çevrimiçi paneller düzenlendi.

  • 0
  • 2.391
Tarihin Yeniden Yazıldığı Köşk
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Türk Koleji içinde yer alan İTK Uşakizade Köşkü’nde kıyılan ve Türkiye’nin ilk medeni nikahı olarak kabul edilen; Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahlarının 98’inci yıldönümü anısına çevrimiçi paneller düzenlendi. Konak Belediyesi, Çiğli Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği ile “Medeni Kanuna Doğru İlk Adım” adlı çevrimiçi paneller ile köşk kapılarını ilk kez ziyaretçilere çevrimiçi açtı.

29 Ocak 1923 tarihinde Uşakizade Köşkünde kıyılan, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Latife Hanım'ın nikahlarının 98. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde tarih dolu bir gün yaşandı. “Medeni Kanuna Doğru İlk Adım” başlığını taşıyan etkinliklerde İzmirliler evlerinden İTK Uşakizade Köşkünü ziyaret etme şansını buldular.

Saat 11.00'de Konak Belediyesi ile ortak düzenlenen söyleşiye Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İTK Mezunu Doktor ve Edebiyatçı Birsen Ferahlı, İTK Uşakizade Köşkü Kurucu Müdürü Ahmet Gürel ve İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel katıldılar.

Saat 14.00'de Çiğli Belediyesi ile ortak düzenlenen söyleşiye Çiğli  Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, İTK Uşakizade Köşkü Kurucu Müdürü Ahmet Gürel ve İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel katıldılar.

Saat 20.30'da Atatürkçü Düşünce Derneği Karşıyaka Şubesi ile ortak düzenlenen söyleşiye Dernek Başkanı Ufuk Yıldırım, İTK Uşakizade Köşkü Kurucu Müdürü Ahmet Gürel ve İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel katıldılar.

Atatürk ile dolu geçen etkinlikler sırasında aynı zaman da bir ilk yaşandı. İTK Uşakizade Köşkü kapılarını ilk kez ilk çevrimiçi canlı yayın ile ziyaretçilerine açtı. Canlı yayınlar toplamda 7.000’e yakın kişi tarafından izlendi.
 
Köşk’ten ilk çevrimiçi yayın
İTK Uşakizade Köşkü Müdürü Cemal Necip Gürel, konuşmasında Köşk’ün tarihi bir günde yine tarihi bir olaya ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Bugün Köşkümüzün tarihi için bir ilk, çünkü ilk kez çevrimiçi bir canlı yayına çıkıyoruz. Bu yayınların Konaklılar ile başlamasını istedik” dedi. Gürel, Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın Uşakizade Köşkü’nde nikahının kıyıldığı odadan yapığı canlı yayında günün tarihini, o güne dair detaylar vererek anlattı. Gürel, nikahta yer alan isimleri sıralayarak, “Bundan tam 98 yıl önce bu odada, çok önemli bir olay için bir araya gelindi. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanım’ın nikahı bu özel odada kıyıldı.” diye konuştu.

Tarihin yeniden yazıldığı oda
Köşk Müdürü Gürel, 98 yıl önce İTK Uşakizade Köşkü’nde yaşanan ve tarihin seyrini değiştiren nikahı şu sözlerle aktardı:
“Bundan 98 yıl önce kadınların nikah masasına oturma ve kendi hayatlarına dair söz söyleme hakkı yoktu. Nikah sırasında gelin bir suçlu gibi başka bir odaya gönderilir, onun yerine babası dışında aileden en büyük erkek nikah masasında yer alırdı. Ama 98 yıl önce bugün, bu odada kıyılan nikahta Mustafa Kemal Atatürk böyle bir haksızlığa izin veremezdi. Ayağa kalktı, ceketinin düğmelerini ilkledi ve Latife Hanım’ı masaya, yanına davet etti. Böylelikle Latife Hanım, kendi nikahında nikah masasına oturan ve özgür iradesi ile evlilik beyanı veren ilk Türk kadını olarak tarihe geçti. Bu oda Türk kadını için tarihin seyrinin değiştiği, tarihin yeniden yazıldığı eşsiz bir odadır.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv