Tatile Gidecekler, Dikkat!

Yazın gelmesiyle birlikte güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmaya başladık. Güneş ışınlarının yararlı etkileri olmakla beraber zararlı etkileri de olabilmektedir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Erdem Öztürk, güneşin zararlı etkilerine karşı bilinçli olmak gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.

  • 0
  • 666
Tatile Gidecekler, Dikkat!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yazın gelmesiyle birlikte güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmaya başladık. Güneş ışınlarının yararlı etkileri olmakla beraber zararlı etkileri de olabilmektedir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Erdem Öztürk, güneşin zararlı etkilerine karşı bilinçli olmak gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Özel Ege Şehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Erdem Öztürk; uygun güneş koruyucuları kullanılmasının ve güneş ışınlarının çok yoğun olduğu saat 10:00 ve 16:00 arasında güneşte kalınmaması gerektiğinin altını çizdi.

''Güneşin yararlı etkilerinin yanında zararları etkileri de bulunuyor''
Güneşin yararlı ve zararlı etkileri konusunda bilinçli olmak gerektiğini belirten Özel Ege Şehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Erdem Öztürk sözlerine şöyle devam etti: ''Güneş dünya üzerindeki canlıların yaşam döngüsünün sağlanması için gereken en önemli faktörlerden biridir. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınları UVB ve UVA' dan oluşmaktadır . Bu ışınların D vitamini sentezi, mutluluğu arttıran endorfinlerin salgılanması, bazı deri hastalıklarının tedavisi gibi yararlı etkileri olmakla birlikte fazla maruziyet sonrasında deri yanığı oluşumu, erken yaşlanma, deride lekelenme ve deri kanseri oluşumu gibi zararlı etkileri olabilmektedir.''

'' 10.00- 16.00 saatleri arasında güneşte kalınmaması gerekir''
Güneş koruyucularının kullanımıyla uyarıda bulunan Dr. Yasemin Erdem Öztürk: ''Güneşin yoğun olduğu 10.00- 16.00 saatleri arasında denize, havuza gidilmemesi , gidiliyorsa bile en az 30 koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılması önerilmektedir. Güneş koruyucular uygun miktarda sürülmeli, 3-4 saatte bir tekrarlanmalıdır'' dedi.Beyaz tenli, sarışın, renkli gözlü kişiler güneşte daha çabuk yanmaktadır. Bu kişilerin güneşin zararlı ışınlarına karşı daha dikkatli olmaları gerekmektedir.Ben sayısı çok olanlar, ailesinde ben kanseri öyküsü olanlar uzun süre güneşte kalmamalı benlerini güneş koruyucu veya giysilerle kapatmalıdırlar'' dedi.

''Çocuklar için 15-20 dk yeterli''
Bebekler ve çocuklar öğlen saatlerinde güneşe çıkarılmamalı.Deniz kenarına gidiliyorsa uygun kıyafet ve güneş koruycu kullanılmalıdır. D vitamini yapımı için çocukların günde 15-20 dk güneşlendirilmesi yeterlidir.Daha fazla süre korunmasız kalmaları güneş yanığına neden olabilmektedir.Çocuk çok sıkı korunur ve hiç güneşlendirilmezse D vitamini eksikliği oluşabilecek ve bu nedenle kemik gelişimi bozulabilcektir.Hayatın her anında olduğu gibi güneşlenmek ve güneşlenmemek arasında denge kurulmalıdır.Her şeyin azı karar çoğu zarardır. Güneşlenilen günün devamında ateş, deride kızarıklık, ağrı, yanma yakınmaları olursa mutlaka hızlı bir şekilde dermatoloğa başvurulmalıdır.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv