Teknemer, “Gezi Teknelerinin Geri Dönüşümü” konusunu enine boyuna tartıştı

  • 0
  • 674
Teknemer,  “Gezi Teknelerinin Geri Dönüşümü” konusunu enine boyuna tartıştı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Tekne Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKNEMER) tarafından, “Türkiye’de Gezi Tekneciliğinin Sürdürülebilir Yönetimi Çalıştayı” DESEM Mavi Salon’da yapıldı. Avrupa Komisyonu Ömür Boyu Öğrenme Leonardo da Vinci Programı’nca desteklenen BoatDIGEST Projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda, gezi teknelerinin yararlı geri dönüşümü konularında uzmanlar görüş bildirdi.
 
Çalıştayın açılışında konuşan TEKNEMER Müdürü Prof. Dr.Gökdeniz Neşer, Boat DIGEST Projesi ile deniz turizmi endüstrilerinde göz önünde olmayan, ancak önemli bir problem olan ekonomik ömrünü tamamlamış gezi teknelerinin geri dönüşümü için yeni bakış açıları ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. Neşer, ülkemiz kıyıları dahil Avrupa denizlerinde seyreden milyonlarca gezi teknesinin kullanım ömürleri sonunda, ekonomik değer üretilmesi oldukça güç tehlikeli bir atığa dönüşme riski taşıdıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bugün ülkemiz marinalarının yüzde 2-3 kapasitesini sahipleri tarafından terkedilmiş tekneler oluşturmaktadır. Özellikle ısıyla tekrar şekillendirilemeyen plastik esaslı kompozit malzemeden üretilen teknelerin geri dönüşümü teknik açıdan büyük zorluklar içermektedir. Ekonomik olmayan bu hurda, çevresel anlamda problemli bir alan olarak görülmektedir. Örneğin 25 metrelik bir gemiden 7 metreküp cam takviyeli plastik malzeme atık olarak ortaya çıkmaktadır. Merkezimiz, bu atığın yararlı kullanımına ilişkin deneysel araştırmaları büyük bir kararlılıkla yürütmektedir” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü Uzmanı Ünal Hakan Atakan ise, Türkiye’de 2013 yılında kayıtlı 68 bin teknenin 48 bininin özel tekne cinsi ile kayıtlı olduğunu belirterek, “Özel tekne cinsi ile kayıtlı tekneler, kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra önemli bir atığa dönüşme riski taşıyor. Çalıştay, bu yönüyle önemli bir sorunu giderecektir” dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv