Tekstil ve konfeksiyon sektörünün geleceği genç mühendislerin elinde

  • 0
  • 972
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü bünyesindeki Ege TekstilTopluluğu’nun bu yıl ikincisini düzenlediği, 2. Ege Tekstil Günleri’ne EgeHazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı EmreKızılgüneşler konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmalarını Ege Üniversitesi mühendislik Fakültesi DekanıProf.Dr.Süheyda Atalay ile Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm BaşkanıProf.Dr. Hüseyin Kadoğlu’nun yaptığı Ege Tekstil Günleri’nde Ege Hazırgiyim veKonfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı EmreKızılgüneşler geleceğin tekstil mühendislerine konfeksiyon ve tekstil sektörüile ilgili gelişmelerden bahsetti ve sektörün geleceğinin genç mühendislerinelinde olduğunu kaydetti.

Türk tekstil vehazırgiyim sektörünün dünya tekstil ve hazırgiyim piyasalarında önemli biroyuncu olduğuna, yıllardan beri düşüşü beklenen, beş yıl içinde sektör bitecekdenilerek yanlış söylemlerin ortaya atıldığına değinen Ege Hazırgiyim veKonfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, ”1995’tenberi, beş yıl içinde tekstil ve konfeksiyon sektörü bitecek deniliyor. Şu an2013’ü bitirmek üzereyiz ve bu sektör halen yaşıyor ve gelişimini sürdürüyor,bu söylemlere kanmamak lazım. Dünyanın en büyük altıncı Avrupa’nın en büyükikinci tedarikçisi konumundayız. Sektörümüz bu konumunu daha uzun yollarkorumak için gerekli her türlü altyapıya, bilgi birikimine sahiptir. Tekstil vekonfeksiyon sektörü olarak yıllık toplam 26 milyar dolar civarında ihracatımızvar ve bu ihracatımız artan bir trendde devam ediyor” dedi. 

Türkiye’de 17Tekstil Mühendisliği Bölümü olduğunu ve bu bölümlerden mezun olan mühendislerinsektöre kazandırılmasını EHKİB olarak önemsediklerinin altını çizen Emre Kızılgüneşler,tekstil ve konfeksiyon sektörüne gençlerimizi kazandırmak için çeşitli projelerdüzenliyoruz ve bu projelerin sonuna gelinmek üzere olduğu müjdesini sizlerlepaylaşmak isterim. Önümüzdeki günlerde, uzun zamandır Ege Hazıgiyim veKonfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak sürdürdüğümüz gelinlik projesinin veEge Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimizin yürüttüğü teknik tekstilprojesinin çıktılarını kamuoyuna duyuracağız” şeklinde konuştu. 

Teknik Tekstil Eğilimi Her Geçen Gün ÖnemKazanıyor, Tekstil Mühendisliği Mezunlarının Değeri Artıyor
 Önümüzdekiyıllarda sektörde tasarım ve hizmet altyapısının gelişmesiyle birlikte sektörünbüyümesi beklendiğini belirten Emre Kızılgüneşler, son yıllarda karşımıza çıkanönemli eğilimlerin birinin teknik tekstiller olduğunu belirtti. Kızılgüneşler, “Tekniktekstiller özellik içeren kumaşlar kullanılarak hazırgiyim ürünlerinin sonkullanıcının talepleri doğrultusunda işlevselliğinin arttırılması ve ürüne birkatma değer eklenmesini içeriyor. Teknik tekstiller ile fonksiyonel özellikleriolan hazırgiyim ürünleri tüketiciye sunulabilmekte, tekniktekstil ürünleri hazırgiyim ürünleri dışında güvenlik, sağlık ve otomotiv gibi alanlardakullanılabilmektedir. Bölgemizin sahip olduğu fırsatlar arasında tekniktekstiller konusundaki araştırma ve geliştirme çalışmaları geldiğini belirtmekisterim. Bu çalışmalar kapsamında bölgemizin önümüzdeki dönemde ihtiyaçduyacağı teknik tekstil ürünlerine yönelik alt yapı çalışmalarının sağlanmasıhedeflenmektedir. Bu noktada siz tekstil mühendislerimize de tekniktekstillerin geliştirilmesi aşamasında önemli görevler düşmektedir” diyerekteknik tekstilin öneminin altını çizdi. 

Sektöre yönelikdestekler hakkında da Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği öğrencileri ilekatılımcılara bilgi veren Kızılgüneşler, “Devletimiz sanayi yatırımlarınayönelik olarak açıkladığı teşvik paketiyle faaliyetlerimizi destekliyor. Paketteyer alan işgücü maliyetlerine yönelik teşvikler, hazırgiyim sektörünü doğrudanilgilendirmektedir. Özellikle bölgemiz firmalarının üretim operasyonlarınıdoğrudan ya da fason olarak teşvik sistemi açısından avantajlı bölgelerekaydırması ile ilgili çalışmalar sürmektedir. Ekonomi Bakanlığı’nın dasektörümüze yönelik destekleri devam etmektedir. Marka oluşturulması amacıylaTurquality Tebliği,  yurtdışında ofis vemağaza açılmasına yönelik destekler, tasarım kültürünün arttırılması vetasarımcı yetiştirilmesine yönelik destekler bunların başlıcalarındandır. Özellikle Turquality programı, kapsamında farklı sektörlerdenuluslararası piyasalarda faaliyet gösteren yaklaşık 54 marka desteklenmektedir.Desteklenen bu markalardan 32 sinin tekstil ve konfeksiyon sektörüne aitolması, sektöre verilen önemin açık bir göstergesidir. Bunun yanısıra sektörünihtiyaçları doğrultusunda düzenlenen eğitimler, Ekonomi Bakanlığı ile birlikteyurtdışından alıcıları bölgemiz üreticileri ile buluşturulduğumuz alımheyetleri ve alıcılar ile bölgemiz firmalarının doğrudan hedef pazardabuluşturulduğu sektörel ticaret heyetleri, her yıl tasarım kültürününarttırılması amacıyla düzenlenen EİB Moda Tasarım Yarışması bu faaliyetlerarasında yer almaktadır” diyerek görüşlerinibildirdi. 

“Sektörümüz İhracat Hedefine Odaklandı”
 Türkiyeİhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen ve sonrasında devlet politikasıhaline gelen 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin 72 milyar dolarlıkkısmının tekstil ve konfeksiyon sektöründen beklendiğine dikkat çekenKızılgüneşler,”Konfeksiyon ve tekstil sektörümüz, gerçekleştirilmesi beklenen 72milyar dolarlık hedefe odaklanmış durumdadır. Bu hedefin, sektörümüzün geleceğineumutla bakmamız için sağlam bir dayanak olarak görmek gerektiğine inanıyorum. Markalaşma,katma değeri yüksek ürün üretimine geçiş ve yeni üretim modellerine adaptasyonile hizmette sağlanacak mükemmeliyet ile 2023 hedefine ulaşabileceğimizidüşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv