Teleferik Metro hikâyesine döndü

  • 0
  • 563
Yazı Boyutu:

İzmir'de yapımı adeta Metrohikâyesine dönen Balçova Teleferik Tesislerindeki inşaat çalışmaları, aynıİzmir Metrosu çalışmaları tamamlanması için verilen sözler gibi tarihindetamamlanamadı. 2007 yılından beri kapalı olan tesiste bırakın çalışmalarabaşlanılmasını, dikildiği söylenen teleferik direklerinin yerinde yellerestiğini gözler önüne seren İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup BaşkanvekiliBilal Doğan, "yine bir Aziz Kocaoğlu klasiğiyle karşı karşıyayız. İzmir'inen güzel tesislerinin yapımı, metro çalışmalarına döndü. Metro gibi butesislerinde ne zaman biteceği belli değil. Biz biran önce kentin turizmine veekonomisine katkı koyacağını düşündüğümüz tesislerin İzmirliler adınatamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.  

Yaklaşık40 sene önce kurulan ve yılda ortalama 300 bin kişiye hizmet veren Balçova'dakiteleferik tesisleri Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin yaptığı incelemesonrasında insanların can güvenliğini tehlikeye atacak kadar yıprandığı, çelikhalatların 29 milimetre kalınlıktan 26 milimetreye kadar inceldiği için 5 Kasım2007 tarihinde kapatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan Grand Plazaşirketi tarafından işletilen tesisin AB birliği standartlarına uygun halegetirilmesi için komisyon oluşturuldu ve 7 Ocak 2010 tarihinde ihaleyeçıkılarak yenileme çalışmaları için 460 gün süre tanındı. Alınan tekliflersonrasında ihale komisyonu işi Alman bir firmaya verdi ancak itirazda bulunanSTM-Yapıkur konuyu Kamu İhale Kurumu'na (KİK) götürdü. KİK, ihalede geçerlikaidelere belediye ve yabancı firmaların uymadığı gerekçesiyle itirazı haklıbularak 2 yabancı firmayı eledi. Bunun üzerine belediye ise İzmirli STM-Yapıkur'unkazandığı ihaleyi eksik evrak verildiği gerekçesiyle eledi. Mahkemeye taşınankonu 4 yıllık bekleme süresinin ardından hüsranla sonuçlandı. Geçtiğimiz Nisanayının 2013 yılında Başkan Aziz Kocaoğlu başta olmak üzere pek çok siyasininkatılımıyla temelleri atılan tesisin 31 Aralık 2013 tarihinde bitirilerekhizmete açılacağı duyuruldu. Başkan Aziz Kocaoğlu bu süreçte Balçova TeleferikTesisleri'ndeki çalışmaların ağaçlık alanda yapılacağı için Orman BölgeMüdürlüğü'nden gerekli izinlerin geç geldiğini gerekçe göstererek çalışmalarınyaklaşık olarak 120 gün gecikmeyle tamamlanacağını belirtti. Bir vatandaşınbüyükşehir belediyesinden istediği bilgilendirme belgesine göre Genel SekreterYardımcısı Başkanı Raif Canbek imzasını taşıyan kağıtta ise "BalçovaTeleferik Tesislerinin Yenilenmesi" işinin bitim tarihi olarak 30 Nisan2014 tarihi verilirken, tesislerdeki çalışmalar yine söz verilen bu tarihte detamamlanamadı. 

TeleferikTesislerinin yenileme çalışmalarına ilişkin henüz bir çivi dahi çakılmamışolmasına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup BaşkanvekiliBilal Doğan ise, söz konusu çalışmanın aynı metro yapım çalışmaları gibi yılanhikayesine döndüğünü savundu. Orman Bölge Müdürlüğü'nde gelmesi beklenen yazıyıgerekçe gösteren Başkan Kocaoğlu'nun şuan önünde herhangi yasal bir engelkalmadığını vurgulayan AK Partili Doğan, "Sayın Aziz Kocaoğlu eğerzamanında ihaleyi yapmayı becerebilseydi. Dosya KİK'e yasaya uygun halde gitmişolsaydı bu süreçler yaşanmazdı. 2011 yılından bu yana Balçova TeleferikTesisleri'nin giriş noktasının dışında bir hareket görmüyoruz. Direkler halenaşağıda bekliyor. Önünde engelde kalmadı. Yine bir Aziz Kocaoğlu klasiğiylekarşı karşıyayız. İzmir'in en güzel tesislerinin yapımı, metro çalışmalarınadöndü. Metro gibi bu tesislerinde ne zaman biteceği belli değil. Bu süreçgöstermiştir ki gerçekten Sayın Kocaoğlu'nun Piriştina'dan devraldığı kadrolarıtasfiye etmesinden sonra çalışacak bir kadrosunun olmadığı bir kez daha ortayaçıkmıştır. Biz Sayın Kocaoğlu'nun bu tesisi biran önce kente kazandırmasınıİzmirliler adına istiyoruz. Tesisin tamamlanmasının hem turizm açısından, hemde ekonomik açıdan kente ve ilçeye önemli katkılarının olacağını düşünüyoruz vebiran önce çalışmaların tamamlanmasını diliyoruz ve bekliyoruz" dedi. 

TESİSNİSAN AYI SONUNDA HAZIRLANACAK SÖZÜ
Tesis AB standartlarınauygun olarak yeni baştan tasarlanarak saatte bin 200 yolcu taşıyacak. Çok dahagüvenli ve daha modern bir şekilde hizmet vermesi planlanan tesiste her birideğişik renkte olacak şekilde 8'er kişilik kabinler olacak. Yolculuk süresininortalama 2 dakika 42 saniye olacağı ifade edilirken, daha önce Nisan ayısonunda tamamlanacağı açıklanan teleferiğin yatırım maliyetinin 12 milyon 65bin lira olduğu kaydedildi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

​​​​​​​19 Mayıs, Bir Meydan Okuyuştur

Başkan Kınay Gülsima için koşacak

Yok olma noktasından kurtuluşa

Cumhuriyetimizin umudu ve geleceği gençlikte

Karşıyaka’dan Türkiye’ye örnek iş birliği

19 Mayıs’ı Coşkuyla Kutlayacak

Arşiv