Teröre karşı tek yürek

  • 0
  • 563
Teröre karşı tek yürek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'de son günlere damgasını vuran terör eylemleri, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki tüm siyasi parti grupları tarafından kınandı. Başkan Aziz Kocaoğlu, bu sıkıntılı süreci geçmek için herkesin özveride bulunması gerektiğini söyledi. CHP, AKP ve MHP gruplarının sözcüleri de Başkan Kocaoğlu'nun açıklamalarını destekleyerek birlik ve beraberlik mesajları verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ağustos ayı toplantısı 1. birleşiminde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, ülkede peş peşe yaşanan terör olayları nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçildiğini söyledi. Can ve mal güvenliği konusunda endişe yaratan gelişmeler yaşandığını, turizm sezonu itibariyle yabancıların Türkiye'ye bakışı açısından da çok büyük sıkıntılar oluştuğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Ayrıca tüm büyük kentlerimizde olduğu gibi İzmir'de de Suriye vatandaşlarının durumları ve bütün bunların hepsini düşündüğümüzde, tüm bunların ilacının sadece bizlerde olduğunun ve bu zor süreci birlikte geçmek için hep beraber özveride bulunmamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Şehitlerimize Tanrı'dan rahmet yaralı insanlarımıza acil şifalar diliyorum. Hepimizin millet olarak başı sağ olsun.”

Başkan Aziz Kocaoğlu'nun açıklamalarının ardından CHP, AKP ve MHP grup sözcüleri de ülkede yaşanan terör olaylarını kınayarak, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Afetten siyasi nema çıkmaz
Meclisteki gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından güncel konulardaki görüşlerini de dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Zübeyde Hanım Huzurevi'nde geçtiğimiz Cuma gecesi çıkan yangın sonrası yapılan bazı yorumları değerlendirdi. Konunun siyasi malzeme yapılmaya çalışıldığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Bir huzurevinde çıkan yangından, kazadan, beladan, doğal afetten siyasi nema çıkmaz. Herkesin 'geçmiş olsun' diyeceği yerde farklı şeyler konuşuluyor. Orada bir hata, kusur yok. Yangın çıkmış, bu siyasi malzeme yapılır mı? Ne günlere kaldık” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın ön tespit raporunu da meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Aziz Kocaoğlu, yangına huzurevi personeli tarafından müdahale edilerek doğalgaz vanasının kapatıldığı; itfaiye, ambulans, doğalgaz firması yetkililerine haber verildiği ve itfaiye ekiplerinin ihbardan 4 dakika sonra olay yerine intikal ettiği ifadelerine yer verilen bilgi notunu okudu. Ön tespit raporunda yangının üst katlara ve koridorlarda bulunan odalara ulaşmadan söndürüldüğü, huzurevi sakinlerinin yangın merdivenleri ve itfaiye merdivenleri ile hızla tahliye edildiği yönünde tespitler bulunduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bilgi notundaki şu bölümleri de paylaştı:

“Huzurevi’nde duman algılayıcı sistem, yangın söndürmede kullanılan kimyevi ve tozlu söndürücü cihazlarla her kat arasında yangın dolaplarının olduğu ve müdahalenin büyük kısmının bu araçlar ile yapıldığı, alarm sisteminin devreye girdiği huzurevi sakinleri tarafından ifade edilmiştir. Elektrik altyapısı geçmiş yıllarda yenilenmiş olup bakımı ve kontrolü elektrik tekniker ve teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Yangında hayatını kaybeden yaşlımızın yatağa bağımlı KOAH hastası olması ve yangın çıkış noktasına odasının yakınlığı nedeniyle dumanlı ortam oluşması bu sonucu doğurmuştur.”

Başkan Aziz Kocaoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay'ın huzurevindeki tüm denetimlerin eksiksiz ve sorunsuz yapıldığı ve yangın çıkacak bir noktaya rastlanmadığı yönündeki açıklamalarının da kayıtlarda yer aldığını söyledi.    

Arsa mağdurları için neler yapıldı?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamuoyunda Balçova arsa mağdurları olarak bilinen vatandaşların hak arayışları ile ilgili olarak da şunları dile getirdi:  “80 darbesinden önce, dönemin belediye başkanı Balçova'nın arazilerini para karşılığı mevzi parsel yaparak planlıyor. Sonra ihtilal oluyor. Biz geldiğimizde orada bin 842 vatandaşımız vardı. Bir kısmı dere yatağında, yamaçta ve zor yerlerde bulunuyordu. Zaten insanlara makbuz verilmiş. Bizim belediye olarak kanun yapma yetkimiz yok. Bunu ancak TBMM kanun çıkartarak çözebilir. Bu tapuluları çözmek istiyoruz. Avukatları ile görüştük. Çalışma yaptık. Zemin etüdünü de, planlamayı da yaptık. Arazinin büyük kısmı ‘sakıncalı alan’ çıktı. Tek tek inşaat yapmak mümkün olmadığı için yerleşim planı yapmak istedik. İmar planını da yaptık. Önce bize ‘Olimpiyat Köyü kadar yoğunluk verin’ dediler. Onu da verdik. Arkasından ‘AİHM’e gideceğiz’ dediler. Bu arkadaşlar orada 2 bin 500 daire yapabiliyorlar. Biz ‘olan budur’ dedik.  Bu mesele 40 seneden beri gündemde... Yaptığımız budur. Tapularla ilgili belediyenin yapacağı bir şey yoktur. 11 senedir belediye başkanı olan kişi, bu sorunu çözme iradesini göstermiştir. Elbette kanun ne derse o olur! Arkadaşların zaten mücadelesi devam ediyor. Burada ne mağduriyet ne de kasıt var. Bizim çözebildiğimiz bu kadar. Daha iyisini çözen yardım edecektir. Mağdur olmuşlardır, haklılar. Kangren olmuş bir yaradır. Elinde tapusu olmayanlar, sorunun çözümünü TBMM’de aramalıdır.”

Gelecek kuşaklar için..
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir sonraki meclis toplantısında, Göztepe'de yapılması planlanan stat projesiyle ilgili şartlı muvafakat kararını onaylayacaklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi'nin sahibi olduğu araziyi sadece stat ve otopark amacıyla tahsis edeceğini hatırlattı. Başkan Kocaoğlu şunları kaydetti:    “Bir emrivaki ile karşı karşıyayız. Karşıyaka’da Yalı’da stat yapılıyor, ihaleye çıkıldıktan sonra bizim haberimiz oluyor. Büyükşehir yok sayılıyor. Her bakımdan yanlış ama birileri bu kararı veriyor. Şehircilik, imar ve trafik açısından yanlıştır. Biz sorumlu davranarak yanlışı vurguluyor, gerekli mücadeleyi de veriyoruz. 2011 yılından önce Örnekköy’deki spor alanını dönemin Spor Bakanı ve Gençlik Spor Genel Müdürü ile birlikte belirledik. Vali Bey araziyi Gençlik ve Spor Bakanlığı’na acele devretti. Sonra seçimler oldu, bakan değişti. Ardından Bakan Suat Kılıç’a iki kez gittim. Ona ‘spor kompleksi ve stadı birlikte yapalım’ dedim. Parasının da yarısını ödemeyi taahhüt ettik. Hatta 'yapılan tesisleri bakanlığa verelim' dedik. Örnekköy’deki stat için bize ‘olmaz’ dediler. Oranın zemini sağlıklı değilmiş. Yüzde 30 maliyet farkı olduğunu söylediler. Peki, Yalı'nın zemini Örnekköy'ün zemininden daha mı iyi? ‘Hayır, burada tamamen zemini kazıkla geçeceğiz. Zemin suyun içinde’ dediler. O halde problem zemin değil. Göztepe’ye de, Karşıyaka’ya da hangi amaçla stat yapılıyor bilmiyoruz. Hangi şehir plancısını götürürseniz götürün, elini vicdanına koysun, karşı çıkar. Göztepe Stadı’nın olduğu yerde arazimiz var. Stat ve altına otopark yapılabilmesi için Çarşamba günü buraya müsaade edeceğiz. Stadın altında ticari alan yapmaya engel olmuyoruz. Kitlenin altına yapılabilir. Süreci de izliyoruz. Aynı durum Karşıyaka’da da geçerlidir. Herkes eğri oturacak, doğru konuşacak. Hepimizin çıkarmaya, toplamaya, bölmeye aklı eriyor. Bu kenti gelecek kuşaklara sağlıklı büyüterek emanet etmek istiyoruz. Bu kenti beton yığını yapmak istemiyoruz. Kenti her yerde imar rantı olarak düşünmeyeceğiz. Sadece faiz politikası ile ülkenin kalkınamayacağını gördük.  Karşıyaka’da oturanlar stada baksınlar. Arkasında fidanlıktan başka yeşil alan yok. Göztepe’de de aynı durum geçerli. Bu nasıl bir şeydir? Uzundere’de binlerce dönümlük arazi var. Stat yerinin oraya yapılmasında ne mahsur olabilir? Mevcut tesisler bırakın altyapı tesisleri olarak kalsın.”

Adalet mülkün temelidir
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kapatılan İl Özel İdaresi'nin mallarının haksız dağıtımına karşı açtıkları davaları teker teker kazandıklarını da hatırlattı. Valiliğin 30 ilçe arasındaki iş makinesi dağıtımda en büyük payın AKP'li belediyelere düştüğünü dile getiren ve hangi ilçelere ne kadar araç verildiğini tek tek sayan Başkan Kocaoğlu, CHP'li belediyelerin birçoğuna ise tek bir araç bile verilmediğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu dağılım yapılırken şu belediyenin hizmet yapması için bu araçlara hakkı vardı, doğru. Peki, diğer belediyelerin hakkı yok mu? Adalet mülkün temelidir” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Bayram sonrası sokağın nabzını tuttu

Ayvalık'ta coşkulu karşılama

Arşiv