Tıkalı toplardamara 3 aşamalı tedavi

Sağ bacakta şişlik, morarma ve yürüyememe şikayetiyle başvurduğu İzmir kent Hastanesi’nde Derin Ven Trombozu (toplardamar tıkanıklığı) tanısı koyulan Gıda Mühendisi Nihal Tanyel (54) klasik tedaviye ek anjiyografik yolla uygulanan iki aşamalı pıhtı temizleyici tedaviyle sağlığına kavuştu.

  • 0
  • 2.695
Tıkalı toplardamara 3 aşamalı tedavi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Sağ bacakta şişlik, morarma ve yürüyememe şikayetiyle başvurduğu İzmir kent Hastanesi’nde Derin Ven Trombozu (toplardamar tıkanıklığı) tanısı koyulan Gıda Mühendisi Nihal Tanyel (54) klasik tedaviye ek anjiyografik yolla uygulanan iki aşamalı pıhtı temizleyici tedaviyle sağlığına kavuştu. Doç. Dr. Cüneyt Narin, “hastamızın her iki bacak toplardamarları ile kalbe giden ana toplardamarı ve sol böbrek toplardamarı pıhtı ile tıkalıydı. Üç gün boyunca uyguladığımız üç aşamalı tedaviyle hastamız şikayetlerinden kurtuldu” dedi.

KAPALI YÖNTEMLE DAMAR PIHTISI TEMİZLENDİ
İzmir’de yaşayan evli, bir çocuk annesi Nihal Tanyel geçen hafta bacaklarının ağrısından adım atamayacak hale gelince soluğu doktorlarda aldı. Tanyel, tetkiklerde kan değerlerinin düştüğü belirlenince takibinde olduğu hematoloji uzmanına gitti, kalp damar cerrahına yönlendirildi. Bunun üzerine Tanyel, Kent Hastanesi’ne başvurdu ve Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Cüneyt Narin tarafından acil anjiyo ünitesine alındı. 3 gündür devam eden sağ bacak şişliği, morarma ve yürüme güçlüğü şikayetiyle yatırılan Tanyel’in hızla tetkikleri yapıldı. Bu tetkiklerde hastanın iki bacak toplardamarları ile kalbe giden ana toplardamarının ve sol böbrek toplardamarının pıhtı ile tıkalı olduğu anlaşıldı. Acil anjiyo ünitesinde  Nihal Tanyel’in sağ diz arkasından girişimle önce karın içi ana toplardamar içine yerleştirilen, ultrason dalgası üreten pıhtı eritici kateter ile damar içi pıhtısı yumuşatıldı. 2 gün süren bu tedavi sonrası tekrar anjiyografi işlemine alınan hastanın, her iki diz arkası toplardamara girilerek pıhtı eritici uygulandı ve temizleyici kateter ile temizlenerek damar içi pıhtısı dışarıya alındı, böylece damarları pıhtıdan arındırıldı. Ayrıca darlık olan damar bölümlerine balon ile genişletme uygulanarak, damar içi kan akışında artış sağlanarak bacak dolaşımı düzeltildi. Kalp Damar Cerrahı Opr. Dr. Kadir Çeviker ile birlikte üç aşamalı bir tedavi uyguladıklarını belirten Doç. Dr. Narin, “Sonuç olarak toplardamar tıkanıklığı (Derin Ven Trombozu) tanısı koyduğumuz hastamız klasik tedavi yöntemi olan kan sulandırıcı tedaviye ek olarak, anjiyografik yolla uygulanan iki aşamalı pıhtı temizleyici tedavi ile sağlığına kavuştu” dedi. Narin sözlerini şu uyarılarla tamamladı;

TEDAVİSİ GÜÇ HASTALIK
“Toplardamar tıkanıklıkları tedavisi güç olan, hastaların da yaşamını zorlaştıran hastalıklardan biri. Bacak toplardamar pıhtılaşma sorunlarının en önemli erken dönem komplikasyonlar; akciğer embolisi ve hayatı tehdit eden kalp-akciğer yetmezliğidir. Uzun dönem komplikasyonlar ise; etkilenen bacakta dolaşım bozukluğuna bağlı, bacak şişliği, bacakta morarma, yürüme güçlüğü ile bacakta yaralar oluşması şeklinde sıralanabilir. Özellikle hareketsizlik, aşırı kilo, kanser ve ailesel geçişli genetik bazı hastalıklar toplardamar pıhtılaşma hastalıklarına yatkınlığı arttırıyor. Duyarlı hastalarda doğum kontrol hap kullanımı, gebelik ve cerrahi operasyonlar sonrası yatağa bağımlı kalma durumlarında da, damar pıhtılaşmasına eğilimin artıyor.  Bacakta renk değişikliği, ağrı ve şişlik yakınmalarının ortaya çıkması durumunda, zaman kaybetmeden bir hekime başvurmanın yaşamsal önemi var.”

Öte yandan üç gün boyunca ciddi ağrılar çektiğini belirterek Nihal Tanyel, “8 adımdan fazla yürüyemiyordum. Şiddetli ağrının bel fıtığından kaynaklandığını sandım, bambaşka sorunlar çıktı.  Kent Hastanesi’nde hızlı teşhis konuldu ve hızla müdahale edildi. Şimdi iyiyim, doktorlarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv