Tıpta Türk imzası

  • 0
  • 650
Tıpta Türk imzası
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Vücut içine yerleştirilen metal protezler artık enfeksiyonaneden olmayacak. Çözüm, Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. UğurTürkan’dan geldi. Genç bilim adamı, ölüme varan hastalık tehlikesini önleyen,antibiyotik kullanımına son veren ve diyabet gibi risk grubundaki hastalara daprotez takılmasını sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi...
 

Gediz Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ÖğretimÜyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, tıp dünyasını umutlandıran bir buluşgerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Türkan, vücut içine yerleştirilen metalprotezlerin ölüme kadar varabilen enfeksiyon riskini neredeyse tamamen ortadankaldırdı. Genç bilim adamı, daha çok iskelet sistemine takılan, dişte de sıkçakullanılan ve tıpta implant olarak adlandırılan metal protezleri nanoteknolojiyöntemiyle ilaçla kaplayarak bakterilerden arındırmayı başardı. Laboratuvartestlerinden sonra hayvanlar üzerindeki deneyleri de tamamlanan protezler,hastalarda deneme aşamasına geldi.


Yrd. Doç. Dr. Türkan, 2 yıldır üzerinde çalıştığı implantların tıp çevreleritarafından heyecanla beklendiğini açıkladı. Gedizli bilim adamı, hastalarüzerinde 2 sene sürecek uygulamaların ardından tüm dünyanın kullanımınasunacaklarını dile getirdi, şu bilgileri verdi:

 

Dünyada örneği yok

“Metal protezlere yaşam kalitesini artırmak için günümüzdesıkça ihtiyaç duyuluyor. Trafik kazası, düşme, darbe alma sonucu oluşan kemikkırıklarında ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında vücuda yerleştirilerekgünlük hayatın sürmesi sağlanıyor. Ayrıca implant dişler de giderek daha çoktakılıyor. Tüm bu müdahaleler, protezlere yerleşen bakteriler yüzündenenfeksiyon riski taşıyor, ölüme varan komplikasyonlar oluşabiliyor. Diyabetgibi yüksek risk grubundaki hastalarda tehlike daha da büyük. GedizÜniversitesi Nanoteknoloji Laboratuvarı’ndaki çalışmalarımız sonucundaimplantları özel bir filtrelemeyle antibiyotik ve gerekli diğer ilaçlarlakapladık. Bu kaplamayı hastanın diyabetik gibi başka rahatsızlıklarına göre deyapabilir, farklı ilaçlar kullanarak kişiye özel tedavi imkanı sunabiliriz.Dünyada örneği bulunmayan bu uygulama sayesinde bakteriler protezdetutunamıyor, cerrahi işlem sırasında o bölgeye bulaşan mikropların hastalığayol açmasına da kaplamadaki antibiyotik engel oluyor.”

 

Hızla iyileştirecek

Yrd. Doç. Dr. Uğur Türkan, nanoteknolojik protezlerintedavide başarı oranını artırırken, iyileşme süresini hızlandırdığına, ayrıcaantibiyotik kullanımına da son verdiğine dikkat çekti, sözlerini şöylesürdürdü: “Mevcut uygulamalarda enfeksiyon riski yüzünden hastalara antibiyotiktedavisi uygulanıyor. Bir bölge enfeksiyondan korunurken, başta sindirimsistemi olmak üzere tüm vücut etkileniyor. Tüm bunlara rağmen protezlerdenkaynaklı enfeksiyonlar yine de gelişebiliyor, cerrahi müdahaleler tekrarlanmak,protezler çıkarılmak zorunda kalınabiliyor. Nanoteknolojiyle ilaç kaplanan implantlarlabu ve benzeri olumsuzlukların önüne geçiyoruz.”

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv