Tire’de tarihi temizlik

  • 0
  • 1.290
Tire’de tarihi temizlik
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tire’nin tarihi ve kültürel mirasını turizme kazandırmakiçin çalışmalarını sürdüren İzmir Üniversitesi akademisyenleri, hurdacılıkyapan bir vatandaş tarafından 5 yıldır konut olarak kullanılan 15. yüzyılda yapılmışMolla Arap Külliyesi’ndeki çöpleri temizledi.

 

2011 yılından bu yana Tire’nin tarihi ve kültürel mirasıüzerine çalışmalar sürdüren İzmir Üniversitesi akademisyenleri, Ege TurizmDerneği, İzmir Turist Rehberleri Odası’nın desteği ile tarihi eserlerdetemizlik çalışması yaptı. İzmir Üniversitesi Tire’deki Tarihi Eserleri KorumaKomisyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk ve Komisyon Üyesi, Turizm ve Otelİşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koray Akman eşliğinde Yalınayak veHekim Hamamı, Kutuhan ve Bedesten, Ayazma, Derekahve köprüsü gibi tarihieserleri ziyaret eden ve devam eden çalışmalar hakkında bilgi alanakademisyenler, hurdacılık yapan bir vatandaş tarafından beş yıldır konutolarak kullanılan 15. yüzyıldan kalma Molla Arap Külliyesi’nde çöpleritemizledi.

 

Değerlerimizi korumalıyız

Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Programımızda öncelikle YaylaFakıhlar Mescidi’ni temizlemek bulunuyordu ancak ne mutlu ki mescidegeldiğimizde Tire Belediyesi’nin dün bu temizliği yaptığını gördük. İzmirValiliği tarafından da temizlik çalışmaları için destek sağlanacağı haberiniburada çöp toplarken aldık. Ayrıca içinde bulunduğumuz bu külliyenin 100 metreilerindeki lüks cami ise iyi bir tezat oluşturmuş. İnşaat molozundan çocuk bezive salon takımına kadar pek çok çöpün atıldığı tarihi eserlerimizi korumakonusunda yetkilileri harekete getirmek için elimizden gelen çalışmayı özveriile sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

200’den fazla tarihi eseri ile Anadolu’nun en önemli kültürmerkezlerinden biri

Tire’nin tarihi zenginlikleri, el sanatları, yemek kültürüve dinleri buluşturan yapısı ile Anadolu tarihinin en önemli merkezlerindenbirini oluşturduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, Tire’de cami,külliye, ayazma, mescit, tekke, han, hamam, türbe, çeşme gibi 200’den fazlatarihi eser tespit ettiklerini daha geniş çaplı bir envanter yapılmasıgerektiğini de sözlerine ekledi. Birbirinden değerli tarihi eserlerden oluşanzenginliğin insan eli ile kirletilmesinin büyük bir tarihi katliam olduğunuifade eden Öztürk, “Kaderine terk edilen Tire’deki eserlerin temizlenmesi kadaryeniden kirletilmemesi de çok önemli. En azından restore edilecek aşamayagelinceye kadar bu eserlere daha fazla zarar gelmesini önlemiş oluruz. Konutveya işyeri olarak kullanılan pek çok tarihi eser var. Vatandaşlarımız buyapılara çok zarar vermiş. Öncelikle yaşam alanları ile tarihsel mekânlarbirbirinden ayrılmalı. Kendi değerlerimize sahip çıkmak konusunda hem halkınhem de yetkililerin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

 

Tire halkı turizm geliri ile kalkınacak

Tire projesinin üç aşamasının bulunduğunu ve turizmenvanteri çıkarılması aşaması ile temizlik aşamasının sürdüğünü belirten Yrd.Doç. Dr. Koray Akman, ikinci aşamada Tire halkının kendi turistik değerlerikonusunda bilgilendirileceğini söyledi. Tire’nin yemek kültürünün sunumlar ilegeliştirilmesi ile Şirince’de olduğu gibi ev tipi konaklamanın başlatılmasınınTireliler için gelir kaynağı olacağını dile getiren Akman, “Üçüncü aşamadaTire’nin uluslararası turizm acenteleri ve turlara tanıtılması, yabancıturistler için bir ziyaret noktası haline getirilmesi var. Ayrıca proje iletarih turizminden gelir elde eden yerli halkın tarihi eserlere bakış açısınındeğişeceğini ve daha korumacı bir yaklaşım göstereceğini tahmin ediyoruz” dedi. 

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv