TİYATROHANE İNTİHARI ÖNLEMEK İÇİN SAHNEDE

  • 0
  • 944
TİYATROHANE İNTİHARI ÖNLEMEK İÇİN SAHNEDE
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir’in önde gelen eğitim ve sahne sanatları merkezi TİYATROHANE,  2015 sezonuna iddialı bir prodüksiyonla girdi. En Başarılı Kadın Oyuncu ve Sahne Tasarımı ödüllerine layık görülen, “Veresiye Teklif Etmeyin Lütfen” isimli oyunlarıyla dünyada ve ülkemizde sürekli artan intihar vakalarına dikkat çekerek insanları bilinçlendirmeyi hedefliyor. Oyun 23 Kasım – 24 Aralık tarihlerinde Fuar İzmir Sanat’ta saat 20:30‘ da seyirciyle tekrar buluşacak.
 
Türkiye Psikiyatri Derneği, Krize Müdahale ve İntiharı Önleme Çalışma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Tarık Yılmaz’ın 10 Eylül 2015 tarihinde yaptığı açıklamaya kapsamında “2014 yılında yayımlanan Dünya Sağlık Örgütü İntiharı Önleme raporuna göre; dünyada her yıl 800.000 üzerinde kişi intihar ederek yaşamına son vermektedir. İntiharın “tabu” oluşu,  ailelerin utanması ve bazı ülkelerde uygulanmakta olan yasal cezalar intiharların gizlenmesine yol açmaktadır. Güvenilir ölüm kayıtları tutmaktaki eksiklikler de bunlara eklendiğinde gerçek intihar rakamının daha yüksek olması muhtemeldir.”

Türkiye Psikiyatri Derneği Açıkladı, Tiyatrohane Dikkat Çekti
Kara komedi türündeki oyun, yakın gelecekte Tuvache ailesinin işlettiği ve ilginç ürünlerin satıldığı bir dükkanı konu alıyor. Dünyanın giderek daha yaşanılmaz bir yer olduğu, insanların hayattan beklentilerinin azaldığı, yaşamanın zor ve yıpratıcı olduğu bir distopya fikri üzerine yazılan oyun; pes etmenin yüceltildiği, çabanın ise gereksiz görüldüğü bir dünya tasvir ediyor. Bu depresif ve karamsar dünyanın içinde ailenin küçük oğlu Alan ciddi bir sorun yaratıyor: Yaşama sevinci olan bir çocuk! Ailesi tarafından dışlanan, aykırı ve iflah olmaz bir hata olarak görülen Alan, her şeye rağmen insanların hayata tutunması gerektiğini düşünüyor. Dükkana gelen herkesi değiştirmeye çalışıyor.

 Oyunun hem yönetmeni hem de başrol oyuncusu Erk Bilgiç oyunla ilgili yaptığı açıklamada “Alan günümüz insanı için ihtiyaç haline gelmiş olumlu bakış açısını temsil ediyor. Ancak pozitif olandan uzaklaşmaya devam edersek yakın bir gelecekte, kendi ellerimizle dünyayı ve insanlığı ne hale getirebileceğimizi de gözler önüne seriyor. Oyun içerisinde günümüz dünyasının sorunlarına değinerek üzerimize düşen görevi yerine getirmek istedik. Küresel ısınma, intihar kavramı gibi konulara eleştirel bir gözle yaklaşan oyun görsel olarak oldukça tatmin edici bir dekor anlayışına sahip.” dedi

Çarpıcı Bir Kara Komedi
Dokuz Eylül Üniversitesi yazarlık bölümü mezunu Ece Türkmut tarafından yazılan oyun 19 kişilik kadrosuyla seyirciye heyecan verici saatler yaşatıyor.  Başrolleri Tiyarohane’nin sahibi ve D.E.Ü.’ si oyunculuk bölümünden mezun Erk Bilgiç ve aynı bölümden mezun Devlet Tiyatrosu sanatçısı Zeynep Nutku paylaşırken kendilerine yan rollerde profesyonel oyuncular Ece Erişti, Yiğit Malgıl ve “Tiyatrohane Oyuncuları” eşlik ediyor. Sahne ve ışık tasarımında yine D.E.Ü mezunu Emrah Tümer ve Mert Ayan görev alırken, kostüm tasarımında Ecrin Ece Andiç dikkatleri çekiyor. Uygulayıcı yapımcılığı Melike ÇERÇİOĞLU BİLGİÇ üstlenirken oyunun dijital efekt ve video kurgusu kısa filmleri ile tanınan sinema yönetmeni Ayberk OLGAY tarafından hazırlandı.
 
Ülkemizde İntihar Oranı Yüzde Elli Arttı
Tiyatrohane halka ilişkiler uzmanı Melike Bilgiç intihar konusu ile ilgili Prof. Dr. Tarık Yılmaz’ın sözlerini hatırlatarak toplumun bir yarası olan bu konuda sanatçıların da halkı bilinçlendirmesi gerektiğini vurguladı. “Dünya üzerinde tüm ölümlerin %1.8’i intihar sonucunda gerçekleşmektedir. İntihar oranı ülkemizde her ne kadar batı ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük görünse de son 40 yılda %50 artış göstermiştir, bu ciddi artış dikkat çekilmesi gereken bir durumdur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre son 10 yılda 29.253 kişiyi intihar sonucu hayatını sonlandırdı. Farklı bir ifade ile 2014 yılında her yüz bin kişide 4 kişi intihar etti.  Tüm intiharların yaklaşık %25’i 15-24 yaş arasında gerçekleşmiştir.İntihara girişiminde bulunan insanların en az %70’i girişimde bulunmadan önce niyetlerine dair bazı ipuçları verirler. Yaşadıkları olumsuzluklar, mutsuzluk, çaresizlik, umutsuzluk içerisinde genellikle anlaşılabilmek ve yardım alabilmek için çağrılarda bulunurlar. Ailelerden, arkadaşlardan ve profesyonellerden yardım arayışına girilen bu dönemleri saptayabilmek, ipuçlarını yakalayabilmek ve sonrasında bu kişilere destek ve anlayış sunuyor olmak onlar için hayat kurtaran bir eylem haline gelebilir. Yalnızlığın intihar riskini arttırdığı ve kuvvetli kişilerarası ilişkilerin intihara karşı koruyucu olabildiği unutulmamalıdır.“  
 
YAZAN: ECE TÜRKMUT
YÖNETEN: ERK BİLGİÇ
SAHNE TASARIMI: EMRAH TÜMER
KOSTÜM TASARIMI: ECRİN ECE ANDİÇ
IŞIK TASARIMI: MERT AYAN
AYAKKABI TASARIMI: DOGO
DİJİTAL EFEKT VE KURGU: AYBERK OLGAY
UYGULAYICI YAPIMCI: MELİKE ÇERÇİOĞLU BİLGİÇ

OYUNCULAR:

•    ZEYNEP NUTKU
•    ERK BİLGİÇ
•    ECE ERİŞTİ
•    YİĞİT MALGIL
•    İLKER YILDIRIM
•    MİNE ERDEN
•    MÜGE SANDIKÇIOĞLU
•    ECE ERİGİ
•    MELİKE ÇERÇİOĞLU BİLGİÇ
•    MUSTAFA ÖZER
•    MÜZEYYEN BAKKAL KELLEY
•    MUSTAFA AKÇİLPUNAR
•    AYHAN PEKBİLGİN
•    BUSE DEMİREL
•    OLCAY ASLAN
•    ONUR ŞENTÜRK
•    VAHAP POLAT
•    AYDIN GENÇALP
•    GÖKHAN KONUK

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

Arşiv