Toptan yanıt

  • 0
  • 677
Toptan yanıt
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’den aday olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Büyükşehir’e yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Başkan Kocaoğlu, “Genel siyaseti İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine oturtarak, seçim sürecini  Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirerek sürdürmek doğru değil” diye konuştu ve ekledi: “Seçimden seçime gelip vadedip gitmekle olmaz. Verilen sözler Gediz’i temizleme vaadi gibi olursa, kendi açısından ve partisi açısından kötü olur.” 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik suçlamalarına yanıt verdi. Gazetecilerin Bakan’ın söylemlerine yönelik sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İlk olarak Eroğlu'nun “İzmir Körfezi'nin temizliği için Bakanlık bünyesinde özel bir ekip kurarak çalışma başlatacağı” yönündeki açıklamalarını değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Dünyanın en önemli çevre ve dönüşüm projelerinden biri olarak gördüğümüz ve bunun için yıllardır çalıştığımız İzmir Körfezi konusunda hiçbir şey yapılmamış gibi, bu çalışmaları ve son süreci görmezden gelmek… Hadi İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni görmezden geliyorsun da, Büyük Körfez Projesi’nde birlikte çalıştığımız Ulaştırma Bakanlığı'nı, TCDD'yi görmezden gelmek nasıl bir düşünce tarzıdır? Onu da İzmirliler'in takdirine bırakıyorum. Bizim Sayın Bakan’dan talebimiz, Körfez'de tarama çalışması yapabilmek için 2 yıldır beklediğimiz ÇED raporunun çıkmasına katkı koymasıdır" dedi.

Başkan Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün Körfez ile ilgili verdiği raporlara dayanarak İzmir Körfezi'ndeki su kalitesinin dünyada “yüzülebilir su kriterleri” içerisinde kaldığını da sözlerine ekledi.

Arıtma ve dere ıslahları yapıldı; yapılıyor
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Küçük Menderes'te İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dereleri ıslah etmediğini söyleyerek  "Yapamıyorsa biz yaparız.  Üşeniyorsa biz gideriz" açıklamalarına da değinen Başkan Kocaoğlu, "Küçük Menderes'te bize bağlı olan yerlerde arıtmayı bitirdik.  Ödemiş'te, Tahtalı Havzası'nda arıtma var. Tire'nin arıtması için yönetmelik değişti, onu bekliyoruz, hemen ihaleye çıkacağız. Kiraz'a, Beydağ'a arıtma planlıyoruz. Selçuk'ta da arıtma yapacağız. Dere ıslahlarını da  yapıyoruz" dedi.

Bakan ne demek istiyor?
Bakan Eroğlu'nun geçtiğimiz günlerde Tahtalı Baraj Havzası'nda yönetmelik değişikliği yapacağı yönündeki sözlerini soran gazetecilere bu konuyla ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:  "Türkiye'de Tahtalı Baraj Havzası'nın yarısı gibi korunan başka bir havza yok! Bunu Ankara'da, havzalarla ilgili bilimsel çalışmalar yapanlar da bilir. Ben niyet okumayı sevmem ama 'Tahtalı Havzası büyükmüş, o kadar gerek yokmuş, burası güzelleştirilip imara açılabilir mi?' demek mi isteniyor? 'Tahtalı'da arıcılık yapacağız' deniyor.  İzmir Büyükşehir Belediyesi tarıma, hayvancılığa verdiği destek,  arazi yollarının asfaltlanması, sözleşmeli üretim gibi çalışmalar biliniyor. Milletvekili Hamza Dağ  'Türkiye'de süt üretimi yüzde 100, 'İzmir'de süt üretimi yüzde 450 arttı'  açıklaması yapmış.  Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkısı olmasaydı,  İzmir'de yüzde 450 artmazdı. Bu oran nasıl arttı? Küçük Menderes'te asfalta dökülen sütü aldık, okul sütü projesini başlattık. Merkezi hükümet daha sonra bu projeyi tüm Türkiye genelinde okullarda başlattı. Bu fikir İzmir'den çıktı. Bundan dolayı sevinçliyiz, gururluyuz. Daha sonra biz projeyi 0 - 5 yaş gurubunda yapmaya devam ettik. Tire Süt Kooperatifi Türkiye'de en fazla büyüyen kooperatif oldu. Çok önemli firmalar K. Menderes'te arazi alıp yatırım yaptı. Kalkınma da bu zaten. Biz kırsalın kalkınması için 11 yıldır çalışıyoruz. Yarımada'nın stratejik planını bitirdik; bir aya kadar uygulamaya başlıyoruz. Şimdi Bakırçay, Tahtalı ve Küçük Menderes için de stratejik plan hazırlayacağız".

Büyükşehir üzerinden siyaset yapılıyor
Seçim arifesinde bu tür açıklamaların doğru olmadığını, yapılan haksız eleştirilere her zaman aklı ve bilimi rehber alan somut işlerle cevap vermeye devam edeceklerini hatırlatan Başkan Kocaoğlu “Bu tür söylemler seçim öncesinde belirli bir yere kadar kabul edilebilirdir.  Ama genel siyaseti İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine oturtarak seçim sürecini  Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirerek sürdürmek bana doğru gelmiyor. Yarın parlamenter olacak siyasetçilerin ülke bütçesinden İzmir'in sorunlarını nasıl çözeceklerini,  nasıl kalkındıracaklarını konuşmaları gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Bakan süreci hızlandırsın
Bakan Eroğlu'nun Yamanlar'da kurulacak katı atık bertaraf tesisi için de "Bu konuda bizden bir şey isterlerse gereken desteği veririz" açıklamasına yönelik bir soruya da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, "Büyük Körfez Projesi'nde de olduğu gibi, katı atık bertaraf tesisinde de aynı süreç izleniyor. Bunu Sayın Bakan hızlandırabilir.  O açıdan çok faydası olur; biz de teşekkür ederiz" diye konuştu.  

“Gediz sözü”nü hatırlattı
Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Eroğlu’nun kırsalda tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ile ilgili vaatlerini  de değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şözlerini şöyle sürdürdü:  “Sayın Bakanın seçim arifesinde verdiği sözleri seçim arifesinden sonra uygulayıp arıcılığın desteklenmesi, merkezi hükümetin tarıma yüzünü dönmesi, ülkenin tarım ve hayvan ürünü ithal eden ülke olmaktan kurtarılması bizi sevindirir. Siyaset yapmanın amacı ülkeyi kalkındırmak değil mi? Bizim 11 yıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlı bütçesiyle yaptığımız çalışmalar var. 45 günlük seçim arifesinde  söylenenler vatandaşı nasıl etkiler bilmiyorum.  Eğer seçimden sonra AKP iktidarda kalırsa, bu söylediği sözleri samimiyetle sürdürürse, tabii ki etki eder. Ama Gediz’i temizleme vaadinde olduğunda gibi olursa, kendi açısından ve siyasi partisi açısından kötü olur. Bu konuda çalışmalar yapmış bir belediye var.  Bunun temsil ettiği bir siyasi felsefe var.  Tarıma, hayvancılığa, kırsala bakışı var.  11 senelik uygulaması var. Bu iş  3 tane seçim nutkuyla olacaksa bilmiyorum.  Kırsalda yaşayan hemşehrilerimizin takdirine sunuyoruz.”

466 projeyi sordu
Bakan Eroğlu’nun 466 projeyle ilgili sözlerini de değerlendiren Başkan Kocaoğlu, “Ben diğer milletvekillerinin yerinde olsam, bu projelerin tam listesini isterim. 35 proje, 1414 proje,  466 projeye…  Bu projenin rakamsal büyüklüğü, İzmir'e yatırım yapıldığı anlamına gelmiyor.  Bir de Sayın Bakan Bey 28 milyar lira İzmir'e yatırım yapıldığından bahsediyor. 'Bu 28 milyar lira yatırım nedir?' bunun  da sorulması gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre yapılan yatırım miktarı 7 milyar liradır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yatırım miktarı da 12.5 yıllık süreçte 8 milyar liradır. Tabi bu yatırımlara İstanbul Otoyolu'nu, Ankara Hızlı Treni'ni de yazarsanız, o ayrı bir konudur. Söz verilen 35 projenin 30’una bugüne kadar başlanması gerekiyordu.  35 projeden elimizde ne var? İzmir gibi bir kentte iktidar hizmet yarışı ile olunur. Seçimden seçime gelip vadedip gitmekle olmaz” dedi.

İzmir duruşu
Başkan Kocaoğlu, seçim döneminin adil geçmesi gerektiğini de hatırlattı. Kocaoğlu, “İzmir’de muhalefetin iktidar olduğu bir belediye var. Onu elbette eleştireceksiniz. Ama bunun kurallar içerisinde olması gerekir. Ak’a ‘kara’ demekle, bel altından vurmakla, devlet olanaklarını boğazını sıkmak için kullanmakla olmaz. ‘Beceremiyorsa biz yapalım’ demekle olmaz. Çalışarak olur. Gelin çalışın. Gerçekten İzmir’e 28 milyar TL yatırım yapın. İzmir, Türkiye’nin kalkınmasında kaldıraç olacak bir şehirdir. İzmir’in farkı budur. Ona ‘önce oyunu ver, sonra yatırım yapayım’ da demeyin. Yatırım yap, çalış; özgür iradesi ile takdir etsin. Oyunu isterse versin, istemezse vermesin. AKP bu mantıktan çıkması gerekir. Belli yerlerde bu durum oy getirmiş de olabilir. Ama burada olmaz. İzmir duruşu diye bir şey var. 7 Haziran’da bunu göreceğiz” diye konuştu.

Laf olsun, torba dolsun
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın imar konularında belediyelerin çeşitli nedenlerle vatandaşların işini engellediği yönünde yakınmalarla ilgili, “Yazınızı alın gelin bize başvurun. Hukuki sorun yaksa belgeleriniz tamsa en kısa sürede talebiniz sonuçlanır. Her türlü imarla, projeyle ilgili konuda müdürlük olarak yanınızdayız. Bu konularda belediyelerde çok zaman kaybetmeyin" sözleri de gazetecilerin Başkan Kocaoğlu’na yönelttiği sorular arasında yer aldı. İl Müdürü’nün açıklamasında  ‘yasal engel yoksa’ dediğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Yasal engel yoksa diyor. İzmirli’nin seçtiği belediye başkanları İzmirli’yi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bürokratından,  İl Müdürü’nden  daha mı az seviyor? Laf olsun torba dolsun lafıdır.  Kendine göre seçim arifesinde kafa bulandırmaktır. Kentsel dönüşümle ilgili bitirmediğimiz projeler olduğu iddia ediliyor.  Evet, bitiremediğimiz projeler var.  Ama 6306 Sayılı Yasa çıktıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı bir tane proje yoktur. Bizim Uzundere’de geldiğimiz noktaya gelen bir tane projeleri yoktur.  Kentsel dönüşüm,  meşakkatli,  uzlaşmaya dayanan çok zor bir süreçtir. Şu ana kadar ‘proje yaptık’ dedikleri şey, parsel bazında müteahhidin bir yerden daire alıp çürük raporuyla o binada tapu gasbı yapmasıdır. Orada yaşayan vatandaşların gayri menkulünün gasbıdır.  Bunun kentsel dönüşümle alakası yoktur.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv