Torun Tuncel’den dede Tuncel’e konserli anma

  • 0
  • 955
Yazı Boyutu:

Türk sinema ve tiyatrosunun unutulmaz oyuncusu TuncelKurtiz’in önceki gün doğumgünüydü. Canlandırdığı Ramiz Dayı karakterinin birrepliğinde “Bir gün öleceğiz yeğen, mesele geride ne bıraktığın. Herkes ölüryeğen, kimi toprağa gömülür kimi yüreğe” sözünde olduğu gibi eserleriylehatırlanıp yüreklere gömülen Tuncel Kurtiz, doğum  gününde anıldı. TuncelKurtiz’le aynı adı taşıyan Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü 3. sınıf öğrencisitorunu Tuncel Eylik, büyükbabası için arkadaşları ve hocalarıyla bir anmakonseri düzenledi.  

Sahneye büyükbabasının gömleği, yaşamını yitirdiği günbaşında olan yazması ve şapkasıyla çıkan torun Tuncel ve arkadaşları, TuncelKurtiz’in sevdiği  Neşet Ertaş’tan, AstorPiazzolla, Bach gibi unutulmaz müzisyenlerin eserlerini piyano, gitar ve çelloiçin yapılan düzenlemeleriyle çaldı. Torun Tuncel Eylik, konserin son eseriolarak Piazzolla’nın “Elveda büyükbaba” isimli eserini çaldı. Konser sırasındaKurtiz’in hayatını anlatan videolar da gösterildi. 

Selçuk Yaşar Kampusu’nda gerçekleştirilen konsere, TuncelKurtiz’in kızı Aslı Eylik, damadı Talat Eylik, torunu Melis Eylik, tiyatrocudostları Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Hülya Nutku, yakınları ve sevenlerikatıldı. Büyük babasıyla aynı adı taşımaktan büyük gurur duyduğunu belirten YaşarÜniversitesi Müzik Bölümü 3. sınıf gitar öğrencisi torun Tuncel Eylik, “Edremit’teki otellerinde klasik müzik CD’lerini dinleyerekbüyüdüm. Daha sonra klasik müzik okumalıyım, dedim. Onun ismini taşıyorum, onunismini taşıyan birinin de sanatla ilgilenmesi lazım, diye düşündüm. Bölük Pörçükisimli kitabında  da bahsettiği tangobestecisi Astor Piazzolla’yı çok severdi, fikren de çok beğenirdi. Bir günotelde benden gitar çalmamı istedi, Piazzolla çaldım, aniden yerinden kalktı veotel misafirlerinin önünde şiir okumaya başladı. O anı, benim için sonsuzakadar kalacak” dedi. 

KURTİZ’İN GÖMLEĞİ,YAZMASI VE ŞAPKASIYLA SAHNEYE ÇIKTI
Büyükbabasının hayatdolu, her zaman hedefleri olan bir insan olduğunu belirten Tuncel Eylik, “Ölmedenönceki sabah kafasında olan yazmayı takıyorum, birlikte Kazdağları’nda yürürkengiydiği gömleği de üzerimde, onun kokusu hala duruyor üzerlerinde. Benimdoğduğumda 1993 yılında Türkiye’ye geldi, o zaman taktığı şapka bende, onu dasahneye koyak istedim. Sanki bizimleymiş gibi. Ölümle değil, doğumla anılmayıisterdi. Hızına yetişemezdik, bitmek tükenmeyen bir enerjisi vardı. İstediğigibi yaşadı, ama yapacak daha çok şeyi vardı. Bu nedenle onu, ona yakışırşekilde doğumgününde  anmak istedik. Onabu yakışır” diye konuştu. 

BİR FİLM ÇEKMEK, KİTAPYAZMAK İSTİYORDU
Tuncel Kurtiz’in kızı AslıEylik de babasını ve son konuşmalarını anlattı. Aslı Eylik, “Babamı Bach’ın bireseriyle uğurladık, hayatında müziksiz bir an yoktu. Sabah müzikle uyanır,akşama kadar müzik dinlerdi. Oğlum Tuncel, ‘dedemi en güzel müzikle anabiliriz’dedi. Müziği seçmesinde dedesinin çok büyük etkisi var. Babamla daha fazla vakitgeçirdi, kucağına doğdu dedesinin. Tunel’e ‘Ne yaparsan yap en iyisi ol, limonsat ama en iyisi sen ol’ derdi. Geçen yıl doğumgününde aradığımda, ‘Bir yaşdaha aldım, 77 oldum, 87, 97 de olurum, daha yapacak çok işim var. Bir fimyapmak, kitap yapmak istiyorum’ demişti. Ölmeden 4 gün önce doğümgünüm 23 Eylül’debeni aradı, ‘A benim güzel kızım, kaç oldun’ dedi. Doğduğum günü konuştuk, onu günühatırladı. Son konuşmamız bu oldu. Çalışıp üretmeyi severdi. Bana demişti ki ‘Aslıben ayakta ölmek istiyorum, filler gibi ayakta ölmek istiyorum’. Çok yazık,kabullenemedim onun ölümünü, ancak tam da istediği şekilde filler gibi ayaktaöldü” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Arşiv