Troya Anadolu kültürünün ürünüdür

  • 0
  • 731
Yazı Boyutu:

Bu yıl ilki düzenlenen Bornova Homeros Festivali, panelve söyleşilerle ayrı bir anlam kazandı. Hepsi birbirinden değerli konuklar,Festivale adını veren Ünlü Ozan Homeros’u ve Osmanlı’dan günümüze Bornova’yıanlattı. Şair ve yazar Cengiz Bektaş, Homeros’un bize tarihimizle ilgilibilmediğimiz pek çok konuyu öğrettiğini ifade ederek, “Troya, Helen değilAnadolu Kültürü’nün bir ürünüdür. Bu nedenle yaptığı festival ile Homeros adınasahip çıkan Bornova Belediyesi’ni kutluyorum’’ dedi. “Homeros gibi bir değerineserlerine sahip çıkmalıyız’’diyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. KamilOkyay Sındır da onun eserlerinin, insanlık tarihine ve kültürümüze sağladığıkatkıların okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini belirtti 
 
 
HomerosPaneli, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.  Uluslararası Festivale adını veren ‘Homeros’unanlatıldığı panele, Şair ve Yazar Cengiz Bektaş ile Bergama Eski BelediyeBaşkanı Sefa Taşkın konuşmacı olarak katıldı.  Kenditarihimizi bilmediğimizi söyleyen Cengiz Bektaş, ‘‘Böyle olunca da bilmediğimiztarihimize sahip çıkmıyoruz. Tarihimizle ilgili pek şeyi bizler öğreten kişiHomeros’tur. Troya, Helen değil Anadolu Kültürü’nün bir ürünüdür. Bu nedenleyaptığı festival ile Homeros adına sahip çıkan Bornova Belediyesi’nikutluyorum’’ dedi. Homeros’unBornovalıların hiç unutmaması gereken tarihi bir değer olduğunu ifade eden SefaTaşkın da, onun yapıtlarının yüzyıllar öncesinden bugünlere geldiğini belirterek,‘‘Homeros bir edebiyatçı olarak batı kültürünün yaratıcısıdır. Onun eserleribatı entellektüelleri ve bilim adamları arasında tartışılırken Sümer, Hititgibi uygarlıklar daha ortada yoktu. Homeros sayesinde Anadolu kültürünün nekadar eskilere dayandığı anlaşıldı’’ diye konuştu. ‘‘Homeros gibibir değerin eserlerine sahip çıkmalıyız’’diyen Bornova Belediye Başkanı Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır ise onun eserlerinin, insanlık tarihine ve kültürümüzesağladığı katkıların okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini belirtti.
 
 
Osmanlı’dan günümüze Bornova
“Osmanlı’danGünümüze Bornova’’ adlı panelde de Bornova’nın tarihi anlatıldı. Prof. Dr.Kemal Arı, Yrd. Doç. Alev Gözcü ve Dr. Fevzi Çakmak Bornova Belediyesiişbirliği ile yürüttükleri sözlü tarih çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi. Bornova’nınhafızasını çıkartmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Kemal Arı, ‘‘Hedefimizgelecek araştırmacılara da kaynak bırakmak. Bugün Bornova hudutları içerisindekendini Bornovalı olarak gören, sonradan Bornova’ya gelerek kültür aktarımındabulunan kişilerin hafızalarını zorlayarak unuttuklarımızı hatırlamayaçalışıyoruz. Bornova Belediyesi tarafından hazırlanan projenin en önemliayaklarından biri Dramalılar Köşkü Bornova Kent Arşivi ve Müzesi. Buradakiarşiv girişimi çok önemli. Amacımız orada araştırmacıların her zamanyararlanabileceği bir bellek yaratmak. Mevcut müzeyi daha da Bornovalılarınkatkıları ile daha da zenginleştireceğiz’’ diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmirliler için çizecekler

Cumhuriyet Çocuklarından 23 Nisan Konseri

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

Nar Mevsimi okurları ile buluştu

İzmirliler İZKİTAP Fest’e akın etti

Festivali’nde Ayhan Sicimoğlu rüzgarı

Arşiv