Tuğrul Keskin'den Ürperti

Şair Tuğrul Keskin'in geçtiğimiz zaman kesitinin acıları, kadına ve doğaya yönelmiş şiddetin sarsıcı kederi, aşk ve umut şiirleri yer aldığı 16. kitabı "Ürperti" okurlarıyla buluştu.

  • 0
  • 489
Tuğrul Keskin'den Ürperti
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Şair Tuğrul Keskin, kırk yılı aşan şiir yazma ve yayınlama serüvenine, ÜRPERTİ adında yeni bir kitap daha ekledi. Şairin 16. kitabı olma özelliğini taşıyan Ürperti’de, geçtiğimiz zaman kesitinin acıları, kadına ve doğaya yönelmiş şiddetin sarsıcı kederi, aşk ve umut şiirleri yer alıyor. Ürpertili bu zaman diliminden geçerken, yine de ve umutla yapabileceklerimizin varlığına dikkat çeken Tuğrul Keskin yeni kitabıyla ilgili şunları söylüyor:

‘UMUT HER ZAMAN VARDIR’
“Niçin ‘Ürperti’ biliyor musunuz? Çünkü insan; olaylar, olgular, durumlar karşısında ürperdikçe ancak, yeni ve aşkın şartları yaratabilir. Bu olgu ülkemizin koşulları için de, özel yaşantılarımız içinde böyle. Ürpermek besler umudu ve bazen aşkı; gerçeği görmek ve gerçek uğrunda savaşmak da ürpermekle başlar çoğu zaman, unutmamalı!”
Şair Keskin günümüzde gittikçe azalan her türden sevginin değerine değinirken de; “kimi güçler dünyamızın dağlarını, sularını, ormanlarını kanatarak yaşayabiliyorlarsa eğer, iyi insanlar da yeryüzünde sevgiyi çoğaltarak, sevgiyi egemen kılarak başa çıkacaklar bu acılarla. Şiirden başka hangi neyle gerçek olabilir ki bu düş? Öyleyse şiire sığınmalı her vakit; rahatta yahut ürperirken!” diyor.

ATTİLÂ İLHAN VE YUNUS NADİ ÖDÜLLÜ
Şairin Everest Yayınları’nca yayımlanan Ürperti adlı yeni kitabı, dört bölüm ve kırk dört şiirden oluşuyor. Tuğrul Keskin, edebiyat ve şiir dünyasının çok yakından tanıdığı bir isim.
Başta Yunus Nadi, Behçet Aysan ve Attilâ İlhan Şiir Ödülleri olmak üzere, pek çok şiir ödülünün sahibi. Şairin 1981’den bu yana edebiyat dergilerinde yazı ve şiirleri yayımlanıyor; 2014’de yayımladığı “Zito i Epanastasis” (Yaşasın İsyan) adlı kitabı ise hafızalarda iz bırakmıştı.

KESKİN KİMDİR?
15 Mayıs l961 tarihinde Iğdır’ın Aralık ilçesinde doğan şairin asıl adı Ertuğrul Keskin’dir. Yayımladığı şiirlerinde Azer Tuğrul Keskin, A. Tuğrul Keskin imzalarını da kullandı. Şair 12 Eylül öncesi, bazı dava süreçleri de yaşadı ve siyasi görüşlerinden ötürü bir süre tutuklu kaldı.
Bu süreç nedeniyle yükseköğrenimini yarıda bırakarak, çeşitli işlerde yöneticilik yapan şair, Hatice Keskin ile evli, Nehir Aras ve Asya Şiir adlı iki kız çocuğu babasıdır.

KİTAPLARI
Bir Suyun Kıyısında (l985), Kırılan Kar Sesi (l988), Babek (l990), Tacir ve Cinayet (l994), İpekler Çoğaltmaya (l999), Zifir (2004), Solgun (2004), Eski’ten (2005), Babek Bir İsyan (2005) Kanda'har (2009), Soğuk Yara (Seçilmiş Şiirler/2013) İkindi Şairleri Antolojisi (2013), Anılar Kitabı (2013) Zito i Epanastasis (Yaşasın İsyan) (2014), Kavil(2018), Sussam Gönül Razı Değil (Deneme, 2019), Karanlığa Kalma (2021. Deneme) ve son olarak da Ürperti (2023)
Ayrıca şairin kendi sesinden “Eski'ten” adlı bir şiir albümü ve şiirlerinden Murat Mengirkaon tarafından bestelenerek yapılmış bir müzik albümü bulunuyor.

ÖDÜLLERİ
Şimdiye kadar aldığı şiir ödülleri ise şunlardır: Dokuz Eylül Şiir ödülü(1990), Yunus Nadi Şiir ödülü (Zifir’le/2004), Dionysos Şiir ödülü(2004), TTB Behçet Aysan Şiir Ödülü (Kanda'har ile/2008), Datça Edebiyat Günleri Onur Ödülü (Zito i Epanastasis ile/2014) Attilâ İlhan Şiir Ödülü (2019, Kavil’le), Niobe Şiir –Onur- Ödülü (2022), İzmir Ödülü (2022)

İKİ İMZA VE SÖYLEŞİ
Şair Tuğrul Keskin, yeni kitabının tanıtımı ve imzası için, 25 Mart Cumartesi günü Saat:14.00-17.00 arasında İzmir Alsancak’taki Yakın Kitabevi’nde okurlarıyla buluşacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ücretsiz oyunlarla buluşuyorlar

Fakir Baykurt'a rekor başvuru

100. Yılın Öyküsü, Şiiri” ödülleri sahiplerini buldu

Küresel Geri Dönüşüme Vefa Sergisi

Koşulsuz sevginin adıdır İsmail Sivri

Caz Festivali’ne Unutulmaz kapanış

Arşiv