‘Turizmde yeni trendler’ İKÇܒde ele alındı

  • 0
  • 827
 ‘Turizmde yeni trendler’ İKÇܒde ele alındı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

39.Turizm Haftası çerçevesinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi ile İzmir İl Kültür Turizm İl Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen ‘Turizmde yeni trendler’ konulu panel İKÇÜ Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı’nın da panelist olarak katıldığı paneli, akademisyenler, öğrenciler ile çok sayıda sektör temsilcisi takip etti.

“Turizm fakülteleri arasında iyi konumdayız”
Panelin açılış konuşmasını yapan Panel Başkanı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cengiz Demir, fakültelerinin kuruluş aşamasını başarıyla devam ettirdiğini kaydetti. Akademik kadro sayısı bakımından Turizm fakülteleri arasında oldukça iyi bir konumda yer aldıklarını belirten Prof.Dr. Demir, eğitim kalitesinin akademik kadro ve alt yapı ile eş değer olduğunu söyledi. Prof.Dr. Demir, “Altyapı çalışmalarımızın iyi konumda olması Sayın Rektörümüzün desteğiyle bu noktaya gelmiştir. Kendisine teşekkürü bir borç bilirim. Örneğin gelecek yıl Gastronomi Bölümümüz açılacak. Daha açılmadan uygulama mutfağımız hizmet vermeye başladı. Otel odalarımız işliyor. Turizm Fakültesinde olması gereken tüm alt yapı unsurlarına sahibiz” dedi.

“Turizmin insanlık adına büyük önemi var”
Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Saffet Köse ise panele ilahiyatçı kimliğiyle bir bakış açısı kazandırarak; Kuran-ı Kerim’de, Hz.Peygamber’in hadislerinde bütün insanlığın Allah’ın ailesi olarak tanımlandığını aktardı. Prof.Dr.Köse, “Bu tanımda insanlık ailesinin üyelerinin gezerek farklılıkları görmelerini, onlardan dersler çıkarmalarını, tanışmalarını, birbirleriyle dayanışmalarını, yardımlaşmalarını istiyor. Bu açıdan da turizmin gerçekten de büyük önemi var. Ama bunun da bilinçli şekilde yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Kârı yüksek tutmak için ucuz iş gücü isteniyor”
İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da üniversitelerde turizm bölümlerinin açılmaya devam ettiğini, turizmden mezun olan öğrenci sayısının da giderek arttığını kaydetti. Bununla birlikte turizm mezunu işsiz öğrencilerin de arttığını belirten Taşbaşı, “Bu konuda sizlere önerilerim olacak. Turizm, profesyonel çalışanlar eliyle yapılıyor gibi görünse de patron hakimiyeti her sektörde olduğu gibi ön planda olduğu bir sektör. Herkes kârını yüksek düzeyde tutmak istediği için daha ucuz iş gücü çalıştırmak istiyor. O nedenle eğitimli insanlara yaklaşmak istemiyorlar. Eğitimli insanların da bir özelliği var; onlar da hemen üniversiteyi bitirip otele, restorana müdür olmak istiyor. Ben bu işi beğenmem gibi bir tavır oluyor” dedi.

“Sektörde bazı zorlayıcı tedbirler alınması lazım”
Vali Yardımcısı Taşbaşı bu iki unsuru bir araya getirecek olanın devlet olduğuna dikkati çekerek öğrencilere de tavsiyeler de bulundu: “Üniversite mezunlarıyla istihdam yaratan kesimi bir araya gelmesi, bunun için de bazı zorlayıcı tedbirler alınması lazım. Mesela diyecek ki üniversite mezunu, dil bilen birey istihdam edilecek. O tür zorunluluklar getirildiği zaman sizin de iş bulma imkânınız artacaktır. Öğrencilerimizin de bir dil, iki dili, hatta üç dil bilmesi gerekir. Staj dönemlerinizde iş ayırt etmeden çalışın. Temelden mutfağa gireceksiniz. Hemen size müdür yaptık diyen olmaz. Düzgün işler yapınca sektör size zaten sahip çıkacaktır” şeklinde konuştu.

“Mobil teknolojileri de yön veriyor”
Panelistlerden Kültür ve Turizm Bakanlığı Çin Eski Kültür Müşaviri İlknur Yiğit önümüzdeki yıllara dayalı turizmde yeni trendleri ve turizmden beklenen gelişmeleri anlattığı konuşmasında 2013 yılında seyahatçi sayısının 1.1 Milyara ulaştığını, bunun 2014’te büyüyerek yüzde 4.7’lik bir artış kaydettiğini ifade etti. Mobil teknolojinin turizm sektörüne rezervasyon, müşteri hizmetleri ve tüketici davranışları gibi hizmetlerle yön verdiğine dikkat çeken Yiğit, önümüzdeki 5 yıl içerisinde seyahat sektöründe destinasyon servisleri, kişiselleştirme, mobil rezervasyon alanlarında mobil teknolojinin belirleyici olacağını ifade etti.

“Turizmdeki son gelişmeler akademik olarak takip edilmeli”
İKÇÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Volkan Altıntaş Turizmdeki yeni trendlerin üç boyutu olduğunu ifade etti ve bunları akademik bakış açısı, uluslar arası farkındalık ve realite olarak sıraladı. Yrd.Doç.Dr.Altıntaş , turizmdeki son gelişmeleri takip etmek adına üniversitelerin üzerlerine düşen görevlerin bilince olması gerektiğine vurgu yaptı ve aksi takdirde yeni bir trend yapma konusunda sektördeki paydaşlardan geri planda kalınabileceğinin altını çizdi.

“Gastronomi turizminin sektördeki yeri önem kazanıyor”
İKÇÜ Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Gülşah Akkuş, yemek turizmi, mutfak turizmi ve gurme turizmi olarak da adlandırılan gastronomi turizminin sektördeki yerine değindi ve önem kazanmasında etkili faktörleri; sağlıklı yaşam ve sağlıklı yemeklere olan ilginin artması, özgünlük ve yeni şeyler arayışı, yerel kültür ve çevre konusunda duyarlılığın artması ve medyanın etkisi olarak sıraladı.

“Öncelikle sabır”
Bodrum Vogue Otel Ön Büro Müdürü Ali Koçak ise sektörün içerisinde edindiği tecrübeleri aktardığı konuşmasında turizm sektöründe önemli yerlere gelmek isteyen öğrencilerin öncelikle sabırlı olmaları gerektiğine vurgu yaptı. “Yaptığınız işin tozunu yutmazsanız daha ileriki zamanlarda bulunacağınız konumun hakkını veremiyorsunuz” diyen Koçak: “Bu yollardan geçmeyen arkadaşların da uzun vadede çıktıkları merdivenlerden inmek zorunda kaldıklarını hep beraber sektörün içerisinde görüyoruz” açıklamalarında bulundu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv