Turizmden Umutluyuz

Wyndham Grand İzmir Özdilek Genel Müdürü Funda Çam, İzmir’de Turizm’den umutlu olduklarını söyledi.

  • 0
  • 4.449
Turizmden Umutluyuz
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Wyndham Grand İzmir Özdilek Genel Müdürü Funda Çam, İzmir’de Turizm’den umutlu olduklarını söyledi.

2017 yılında büyük darbe alan Turizm Sektörünün bu yıl hızlı bir toparlanma süreci yaşadığını ve 2018 yılının 7 aylık  döneminde büyümenin sürdüğünü  dile getiren Çam, “otel doluluk oranları  ve ortalama oda başına düşen gelir yükseldi.  En son 9 günlük bayram tatilinde bölgedeki oteller % 100 doluluğu yerli turistle yakaladı. Hatta öyle bir duruma geldi ki; Çeşme ‘Artık gelemeyin’ mesajı verdi” dedi.

2017-2018 sektör istatistiklerine bakarak  ilk 7 aylık dönemler karşılaştırarak bu büyümenin nasıl yayıldığını daha da net anlaşılabileceğini ifade eden Çam, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İzmir’e 2017-2018 Ocak - Temmuz döneminde gelen ziyaretçi sayısında % 24,7 artış gerçekleşti. Yine bu dönemde yabancı ziyaretçi sayısında %  24,7 artış olurken bölgemizi ziyaret eden vatandaş ziyaretçi sayısı ise % 4,56 artış gösterdi.  Avrupa pazarlarındaki toparlanma sayesinde İzmir’e gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 42,63 artış gözlemlendi.  2018’in ilk 7 aylık döneminde büyüme trendini sürdüren İzmir turizmi yabancı ziyaretçi sayısını geçen yıla göre yüzde 56,06 artırdı.  Arap yarımadasından gelen misafirler şimdiye kadar İstanbul ve Karadeniz’e ilgi gösteriyorlardı. Şimdi sıra İzmir’in.” 

İzmir’e gelen ziyaretçilere ait istatistikleri incelendiğinde 2018’in ilk 7 ayında birinci sırada Alman turistler yer alırken 6. sıradaki  İranlı turistler dikkat çektiğini vurgulayan Genel Müdür Çam, “Başka  dikkat çekici rakam ise Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısı. İzmir’e geçen yıl 64 Suudi Arabistanlı turist gelirken bu yılın ilk 7 ayında bu sayı 4.071 kişiye yükseldi. Bu rakam da  %  6260 ‘a denk geliyor.   Bu ciddi yükselişte Air Arabia‘nın İzmir’e Haziran ayı sonunda başlattığı direkt seferlerin olumlu etkisi olduğunu düşünüyoruz. Arap yarımadasından gelen misafirler şimdiye kadar İstanbul ve Karadeniz’e ilgi gösteriyorlardı. İzmir’e başlayan direkt uçak seferleri sayesinde bölge turizmine olumlu katkılar sağlayacak bir sürecin başladığını düşünüyoruz.  

ÇİNLİ MİSAFİR PROFİLİNİ ÖNEMSİYORUZ
Bir diğer veriyi okuduğumuzda Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen turist sayısının % 428’lik bir büyüme ile 1.199 kişiye yükseldiğini görüyoruz. Her alanda olduğu gibi turizmde de hızla yükselen Çin’de geçen yıl 140 milyon turistin yurt dışı seyahati yaptı ve 800 milyar dolarlık turizm geliri sağlandı.
Hızla artan bu sayı Çin Halk Cumhuriyeti’ni Türkiye gibi turist çeken bütün ülkelerin birbiriyle yarıştığı bir pazar haline getirdi. Halen ülkemize gelen Çinli turist sayısı henüz yüzbinler düzeyinde olsa da pazar hızla yükselen bir ivme gösteriyor.  Bu yılın ilk 6 ayında Çin’den Türkiye’ye gelenler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artışla 191 bin seviyesine geldi. Dünyanın en büyük turizm pazarı olan Çin’den gelen misafir profilini oldukça önemsiyoruz.  Çinli turistler, harcamada bonkör, gittikleri yerlerde deniz, kum, güneşten çok kültür turizmine önem veriyor.  Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği kaynaklarına göre de bu yıl ülkemizi ziyaret edecek Çinli turist sayısı 400 bini aşarak rekor kıracak. Türkiye'ye gelen Çinliler daha çok İstanbul, Kapadokya bölgemizin en önemli turizm merkezleri olan Pamukkale, Bergama, Efes gibi tarihi yerleri geziyor. Bu mevcut fırsatı geliştirmek ve devamlı bir turist akışını sağlamak gerekiyor” diye konuştu.

Turizmdeki olumlu gelişmelerin hem şehirdeki otellerin doluluk oranlarını hem de ortalama oda gelirlerini arttırdığına dikkat çeken genel Müdür Turizm sektörünün girdi alımları ile 54 sektörü doğrudan etkilediğini, döviz ve emek yoğun özelliği sebebi ile de istihdam kaynağı olduğu artık tartışılmadan kabul gören bir gerçek. Döviz girdisi sayesinde ekonomiye katkısı tartışılmaz derecede olduğunu belirtti.

DAHA FAZLA PAY
İzmir gibi tarihi ve doğal güzelliklerin yanı sıra yaşam kültürü ile öne çıkan bir şehrin turizmden çok daha fazla  bir pay alması gerektiğine inandıklarını vurgulayan çam, sözlerini şöyle tamamladı: “İzmir’in hak ettiği yere gelmesi için gideceği çok uzun bir yol olduğunun farkındayız. Turizmi yapabilmek için hem yerli hem de yabancı pazarda ; 1- Turisti İzmir’e çekmek 2- Turisti memnun edip onun ve diğer turistlerin yeniden gelmelerini sağlamak önem taşıyor.  2018 yılının güzel rakamlarına en büyük katkıyı  İzmir Ticaret Odası ve İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün Turizm Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü tanıtım çalışmalarının kazandırdığını  düşünüyoruz. Geçen yıl kriz ortamı da olsa yurtdışı ve yurt içi tanıtım çalışmalarına ara vermeden devam edildi. Bu gayretli çalışmanın meyvelerini bu yıl topluyoruz. Tanıtım çalışmaların artarak devam etmesinin ileriki dönemlerde şehrimize önemli katkılar sağlayacağını yaşayarak görmüş olduk. Elbette ki tanıtım çalışmaları yanında şehrimizin cazibesini arttırmak için çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerekiyor.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv