Türk Lezzetleri dünyaya açılmalı

Fuar İzmir’de düzenlenen 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, gastronominin turizmdeki yansımasını gözler önüne serdi. Katılımcılar, Türk yemek kültürünün dünya gastronomi literatüründe yer alması için tüm kurumlardan destek istedi.

  • 0
  • 723
Türk Lezzetleri dünyaya açılmalı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Fuar İzmir’de düzenlenen 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, gastronominin turizmdeki yansımasını gözler önüne serdi. Katılımcılar, Türk yemek kültürünün dünya gastronomi literatüründe yer alması için tüm kurumlardan destek istedi.
 
8-10 Aralık 2016 tarihleri arasında 10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenen 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi kapsamında ünlü şefler özel sunumları ve sohbetleriyle göz doldurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ, TÜRSAB, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde ve Reseau Délice Dünya Gurme Şehirler Birliği ile İzmir Aşçılar Derneği’nin katkılarıyla organize edilen kongrede; ünlü şefler Tolga Kamiloğlu, Rudolf Van Nunen ve Semen Öner özel yemek şovlarıyla ilgi topladı.
 
9 Aralık Cuma günü özel soslu ege karidesi ve pomelo salatası ile farklı lezzetler sunan ünlü şef Rudolf Van Nunen sempatik anlatımıyla da ziyaretçileri gülümsetti. Nunen, bol C vitamini içeren ve Asya’da diyet meyvesi olarak bilinen pomelo ile pirinç sirkesi, kırmızı pul biber, zencefil ve susam yağını karıştırarak özel bir salata yaptı. Şovu sırasında Kastamonu sarımsağına övgüler yağdıran ünlü şef, salatanın yanına baharatlarla zenginleştirdiği Ege karidesini de servis etti. Japon İmparatorluğu Ulusal Ödülü’ne sahip Nunen, 52 yıllık kariyerine İngiltere, ABD ve  Tayland’tan sonra Türkiye’de devam ediyor. Hollandalı şef, Titanic’in şefi ve dönemin en usta aşçısı Escoffier’nin de öğrencisi olarak tanınıyor.
 
Ekmek Hiç Bu Kadar Leziz Olmadı 
Kongrenin ikinci günü 10 Aralık Cumartesi şov yapan Tolga Kamiloğlu ve Semen Öner ise öğrencileri ile birlikte kongre katılımcılarına hem mutfak tüyoları verdi hem de birbirinden leziz öğle yemeği menüleri hazırladı. Semen Öner, “Kumru Üçlemesi” adını verdiği menüsünde fırınlanmış kumru ekmeğini; tatlı taze lor, krema ve İzmir Tulum peyniriyle, kişniş sosla renklendirilmiş humusla ve cibez, radika gibi otların yoğurt ile buluştuğu üç ayrı sos alternatifiyle sundu.  Önen, sarımsaklı tereyağ ile ovulan içi alınan nohut ekmeğinde enginarlı kiş ile tam not aldı.
 
Karides ile Kinoa Bir Arada 
Tolga Kamiloğlu’nun menüsünde ise antep fıstıklı karides vardı. Ünlü şef, alternatif olarak, avocado, rezene, ceviz, nar, soğan ve baharat çeşnili  bir salata ile sunum yaptı. Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilen ancak ülkemizde henüz pekçok kişi tarafından bilinmeyen kinoayı da salatasına ekleyen Kamiloğlu, katılımcıların tadımına da eşlik etti. 
 
Türk Mutfağı Her Yönüyle Ele Alındı 
Akademisyen ve gastronominin geçmişten bugüne izlediği yolun değerlendirildiği birçok panel ve konferansların yer aldığı 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, Türk mutfak kültürünün turizme katkısında büyük rol oynadı. Akdeniz mutfağının yanı sıra Türk kültürünün yıllardan bu yana biriktirdiği yemek literatürünün ve sokak lezzetlerinin de ele alındığı kongre sonunda katılımcılar, bu eşsiz değerlerin yurtdışına açılması konusunda tüm kurumlardan destek istedi.
 
Kongre ve panellere; Mehmet Yaşin, Sahrap Soysal, Prof. Dr. Artun Ünsal, Sırma Güven, Namık Kemal Döneleken, Pedro Berruecos, Hande Arslanalp, Ömer Kartın, Ferzan Kırhan, Can Ortabaş, Ebru Koralı, Nedim Atilla, Prof. Alp Salman, Ahmet Güzelyağdöken, Salim Kadıbeşegil, Gökçen Adar, Agnes Caso, Doç. Dr. Levent Köstem, Metin Suerkan, Dag Harman, Ahmet Örs, Ebru Erke ve Nejat Yentürk gibi gastronomi yazarları ve uzmanları destek verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çiçek Festivali 25. Kez Kapılarını Açtı

Cumhuriyet tarihinin en önemli kırılma noktalarından biridir

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu düzenlemesi

Şarkılı mesaj

Küçük başkan Ali Dönmez

Çocuk başkanlardan anlamlı mesaj

Arşiv