Türkiye’de İlk Uygulamalı Radyofarmasi Kursuna ev sahipliği yapıyor

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından  “Uygulamalı Radyofarmasi Kursu” düzenlendi. Kurs; “TÜBİTAK 229 Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı” kapsamında eczacılık, fen, tıp dallarında lisansüstü öğrencileri ile genç araştırmacı ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirildi.

  • 0
  • 971
Türkiye’de İlk Uygulamalı Radyofarmasi Kursuna ev sahipliği yapıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü tarafından  “Uygulamalı Radyofarmasi Kursu” düzenlendi.
Kurs; “TÜBİTAK 229 Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı” kapsamında eczacılık, fen, tıp dallarında lisansüstü öğrencileri ile genç araştırmacı ve uzmanların katılımı ile gerçekleştirildi.

Kurs programı kapsamında; nükleer tıp bölümlerinde görüntüleme ve tedavi amacıyla hastalara verilmekte olan radyofarmasötiklerin hazırlanmasından sorumlu sıcak laboratuvarlarda çalışan sağlık personelini uyulması gereken kurallar, temel bilgiler, moleküler görüntüleme, radyonüklid terapi ve radyasyon güvenliği konularında eğitmek amacıyla yapıldı.
Kurs Koordinatörü EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Ünak, konunun aynı zamanda hasta güvenliği ile de çok yakından ilgili olduğunu belirterek, "Kursla; sağlık kuruluşlarında radyofarmasötik alanında çalışanlar ve radyofarmasötik endüstrisinde çalışanlar olmak üzere iki ana grubun eğitimini amaçlıyoruz. Kurs büyük ölçüde sıcak oda çalışanlarını ilgilendiriyor. Sıcak oda diyoruz, çünkü bunun içinde açık radyoaktivitenin olduğu işlemler yapılıyor. Sıcak odada sadece kanserle ilgili tetkikler yapılmıyor, aynı zamanda kalp damar hastalıkları ile ilgili tetkikler, enfeksiyon hastalıkları, Alzheimer gibi beyin hastalıkları ile ilgili çalışmalar da yapılabiliyor. Radyoaktiviteden söz ettiğimiz için de bu odaya girecek olanlara uluslararası standartların öğretilmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

 Kurs eğitmenleri arasında yer alan Prof. Dr. Kutlan Özker ise Amerika'da radyoaktif moleküllerle ilgili önemli araştırmalara imza atan bir isim olarak tanınıyor. Prof. Dr. Özker, radyoaktif moleküllerin özellikle kanser tetkikinde giderek daha önemli hale geldiğini ifade etti. Emekli olmadan önceki son araştırmalarının bu konu üzerine olduğunu belirten Prof. Dr. Özker, "Kanser derken, aslında birçok farklı kanser türünden söz ediyoruz. Araştırmak istediğimiz kanser türüne ait hücrelere giden spesifik radyoaktif moleküller üzerine çalıştık. Akıllı molekül diyebileceğimiz öyle bir radyoaktif molekül yapıyorsunuz ki, bu molekül öyle her kansere değil, mesela meme kanserine gidiyor veya beyin tümörlerine gidiyor. Bu yeni bir teknoloji, buna reseptör bazlı moleküller diyoruz. Bu araştırmaların önümüzdeki yıllarda tedavi açısından büyük bir önemi olacak" diye konuştu. İZMİR(Ege Ajans) 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv