TÜRKİYE KORSAN CENNETİ OLDU

  • 0
  • 649
TÜRKİYE KORSAN CENNETİ OLDU
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmirli Türk Halk Müziği sanatçısı Yolcu Bilginç, hem sanatçıların hem de vatandaşların mağdur edilmemesi için korsanla mücadele ve telif hakkı konusunda somut adımların atılması için yetkilileri göreve çağırıp, ‘Türkiye korsan cenneti olmuş durumda. Türk müziğinin özellikle de Türk Halk Müziği’nin yok olmaması için biran önce hukuki yaptırımlar devreye sokulmalı’ dedi.

“Sanat Camiası Birleşmezse İş İşten Geçecek”

Kısa adı MESAM olan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği üyesi olan Türk Halk Müziği sanatçısı Yolcu Bilginç, yaptığı açıklamada, hükümetin hiçbir sanat politikası olmadığını ve günü kurtarmak için gelişigüzel adımlar atıldığını belirtti. Bilginç, Türk sanat dünyasının geldiği noktadan kurtulması için, tüm sanat camiasının bütünleşmesi ve birlik beraberliği kendisine hedef seçmesi gerektiğini bildirdi.

“Yetkilileri Hep Uyardık; Ama…”
Özellikle son 10 yıldır her türlü platformda sanat dünyası ile sanatçıların sorunlarını ve çözüm yollarını anlatarak hükümet yetkililerini uyardıklarını hatırlatan Türk Halk Müziği’nin önemli ismi Bilginç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  Ülkemizde sanata ve sanatçıya dair gerçekleri tüm çıplaklığıyla görmeliyiz. Maalesef AKP Hükümetinin iktidarda olduğu 12 yıl boyunca üç-beş sanatçı haricinde tüm sanatçılar üvey evlat muamelesi gördü. Bizlerde dahil olmak üzere ülkemizdeki hiçbir sanatçı arkadaşımız ürettiği şarkı sözü, beste, yorum, aranje gibi yeteneğe dayalı emeğinin karşılığını almadı, alamadı. Gelişi güzel, karga tulumba yapılan düzenlemeler sanata faydadan çok zarar verdi. Sonucunda da sanat dünyası sahipsiz bırakıldı. Telif Hakları Yasası’nın ülkemizde yeterli yaptırımının olmaması nedeniyle başta sosyal paylaşım siteleri başta olmak üzere internet üzerinden yayın yapan çok sayıda büyük ve uluslararası dev firma, Türkiye’den yayınladığı hiçbir müzik eserine herhangi bir ücreti ödemiyor. Özellikle yabancı menşeli firmalar tarafından yapılan bu haksızlık her geçen gün büyürken sanatı ve sanatçıyı korumak en mühim vazifesi olan Kültür Bakanlığı’nın suskunluk ve yaptırımsızlık sarmalına bürünmesi bizleri çaresiz bırakmaktadır. Hal böyleyken aramızdan çıkan ve dahası Cumhurbaşkanı ile boy boy fotoğraf çekilip arzı endam eden, sözüm ona “Akil İnsan” olan, şatafatlı yemek masalarında kameralara poz veren bazı arkadaşlarımızın da, ağızlarını açıp iki kelimeyle sorunları dile getirmemesi de bizleri düşündürmektedir.  Çünkü biz sanatçılar bu arkadaşlarımızı, “Halkın bu kadar sorununu neden dile getirmiyorlar, halkın haklarını neden savunmuyorlar” diye eleştirirken meğerse kendi haklarını bile savunmayı akıl edemediklerini gözden kaçırmışız”

“Hükümet Sorunların Çözümüne Samimi Yaklaşmalı”
Sanat dünyasında yaşanan tüm sıkıntıların sebebinin yıllardır çözüm üretilmeyen sorunların bir birikimi olduğunu vurgulayan Yolcu Bilginç, Anadolu kültürünün en güzel yansıması olan Türk Halk Müziği’nin üvey evlat muamelesi görülmesinin mutlaka terk edilmesi gerektiğini söyledi. Bilginç, ne yaptığını bilen, tüm sanat kurumlarıyla, konservatuvarlarla, TRT sanatçılarıyla,  omuz omuza vermiş bir hükümete ve sorunların çözümüne samimi bakan zihniyete ihtiyacın olduğunu  da sözlerine ekledi.
 

 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız

162 bin araç, 1 milyon civarında kişi

Arşiv