Türkiye’nin ilk teknoloji köyü

  • 0
  • 716
Türkiye’nin ilk teknoloji köyü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ilk akıllı köy projesi Yaşar Üniversitesi, Vodafone, Tarım Bilincini Geliştirme Derneği (TABİDER) ve Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. (TABİT) işbirliğinde Aydın’ın Kasaplar köyünde hayata geçecek

Tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla kalkındıracak yeni nesil kırsal yaşam modeli olan akıllı köy projesi, Yaşar Üniversitesi Mimarlık öğrencilerinin tasarımlarıyla hayat bulacak. Teknoloji kullanılarak tarımsal kalkınmanın sağlanacağı köyde, droneler ile toprak yüzeyinin ölçümü yapılırken sensörler aracığıyla akıllı telefonlara aktarılan verilerle tarlaları takip etmek mümkün olacak. Tarımsal üretim, tarımsal sulamada yüzde 20 ve hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarruf sağlanacak akıllı köyü ziyaret edecek çiftçilere de eğitimler verilecek.

Türkiye’nin 62 milyar dolar olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artıracak olan akıllı köy projesi Yaşar Üniversitesi, Vodafone, Tarım Bilincini Geliştirme Derneği (TABİDER) ve Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. (TABİT) işbirliğinde Aydın’ın Kasaplar köyünde hayata geçecek. Ülkemizdeki yaklaşık 39 milyon hektar tarım alanlarının verimli kullanılması için başlatılan projeyle, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale getirilirken tüm faaliyetlerdeki otomasyon sistemleri ve ölçümler cep telefonları üzerinden yönetilecek. Çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyalleşme ve eğitim programlarının açılacağı akıllı köyde günlük süt üretim miktarından, tavuk yumurtalarının ağırlığına, hava durumundan tarla makinalarının yakıt seviyelerine kadar tüm veriler çiftçilerin akıllı telefonlarından kontrol edilebilecek.

HANE BAŞI 40 BİN TL GELİR SAĞLANACAK
Projenin hayata geçmesiyle birlikte pilot bölgedeki tarım maliyetlerinde ve tarımsal sulamada yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarruf sağlanırken hayvancılıkta yüzde 30 artış yaşanacak. Kasaplar Köyü’nde düzenlenen projenin ikinci yılından itibaren hane başına 40 bin Türk Lirası gelir artışı yaşanmasıyla aileler çiftçiliğe özendirilerek köyden kente göçün önüne geçilecek. Yaşar Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri tarafından tasarlanan akıllı köy, Türkiye’nin her köşesinden gelecek çiftçileri de misafir edecek şekilde tasarlandı. Diğer köylerden getirilen çiftçiler projede yer alan izleme merkezinde, yapılan işlemler ve teknolojik tarımın püf noktaları konusunda eğitimler alacak.

AKILLI KÖY TASARIMLAR İLE HAYAT BULUCAK
Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman, “Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. Sınıf Mimarlık Bölümü öğrencileri ile açık alanları dahil yaklaşık olarak toplam 37 bin 350 m2 proje alanına sahip Aydın Kasaplar Köyü’nde TABİDER’in Akıllı Köy Projesi’nde çalıştık. Öğrencilerimiz dönem boyunca mimari proje olarak; çiftçiyi internetle tanıştıran girişimci Tülin Akın ve ekibinin de isteği doğrultusunda iki fazdan oluşan projeler tasarladı. İlk fazda Çiftçi merkezi, dijital medya merkezi, gençlik merkezi ve çocuk kampı ikinci fazda ise çiftçi verimlilik merkezi, konuk evi, belediye sosyal tesisleri yer almaktadır. Bunun dışında açık alan tasarımlarını da öğrencilerimiz gerçekleştirdi. Öğrencilerin proje sunumlarına TABİDER ve TABİT üyeleri de katılarak hangi projelerin seçileceğine karar verdiler. Yapılan işbirliği sonucunda seçilen projeler akıllı köyde hayat bulacak” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv