Türkiye şeker hastalığı artışında dünyada ilk 10 ülke arasında

  • 0
  • 802
Türkiye  şeker hastalığı  artışında  dünyada ilk 10 ülke arasında
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  20 Mayıs Amfisi’nde “Diyabetin Dünyadaki ve Türkiye’deki Durumu ve Önemi” adlı sunum, öğretim görevlilerinin, tıp öğrencilerinin ve diyabet hastalarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Sunumu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki Çetinkalp yaptı.
Doç. Dr. Çetinkalp; “Dünya Sağlık Örgütü, diyabet hastalığının çok hızlı yayılması nedeniyle 14 Kasım’ı Dünya Diyabet Farkındalık Günü  olarak ilan etti. Bu farkındalığa 125 ülke de katıldı. Bizim için  gizli şekeri olan hastayla diyabetik hasta arasında fark yoktur. İkisi de aynı derecede tehlikelidir. 2013 yılında 382 milyon hasta vardı,  2035 yılında 592 milyon insanın diyabetik olması bekleniyor. Beklenenin üstünde bir artış söz konusu. Türkiye ise artışta dünyada ilk 10 ülke arasında. Aileler glikometri’yi evde her zaman bulundurmalı ve bireyler her ay ölçüm yapmalı” dedi.

Diyetisyen Selda Seçkiner ise “Beslenmede Yanlışlıklar ve Öneriler” başlıklı sunumu yaptı. Diyete genelde hayatı kısıtlayıcı bir unsur olarak bakıldığını ancak bunun böyle olmadığını vurgulayan Seçkiner,  “Diyabetten korunmak için beslenme alışkanlığımızı düzene sokmamız gerekir. Çünkü obezite riski olduğu zaman diyabet riski de artıyor. İkisi de birbirini tetikleyen şeylerdir. En büyük yanlış kilo alıp vermede yaşanıyor, kilo nasıl kısa sürede alınmıyorsa kısa süre içinde de verilmeye çalışılmamalı. Bizim için önemli olan bir ayda 10 kilo vermek değil 3 ayda sağlıklı bir şekilde 5 kilo verebilmek ve o kiloyu koruyabilmektir. Zaten her verilen kilo kan şekeri üzerinde etkili oluyor. Her gün mutlaka sebze, meyve, süt ürünleri tüketilmelidir” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hayat Projesi ile hedefe tam isabet

Alfa kuşağının teknoloji alışkanları değişti

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Akredite Edildi

Gürcü hasta robotik cerrahi teknolojisiyle şifa buldu

Şehir Hastanesi’nde Tüp Bebek Tedavisi

Eşrefpaşa’nın hidroterapi havuzlu sağlık hamlesi

Arşiv