TÜRKİYE – UKRAYNA BİLİM KÖPRÜSÜ İÇİN İMZALAR ATILDI

  • 0
  • 721
 TÜRKİYE – UKRAYNA BİLİM KÖPRÜSÜ İÇİN İMZALAR ATILDI
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ve Kiev’deki Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi R.E. Kavetsky Deneysel Pataloji, Onkoloji ve Radyoloji Enstitüsü arasında akademik işbirliği protokolü imzalandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi R. E. Kavetsky Deneysel Pataloji, Onkoloji ve Radyoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Vasiyl F. Chekhun tarafından Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen törenle imzalanan protokol; iki enstitü arasında akademisyen ve öğrenci değişimlerini, taraflar arasında karşılıklı bilgi ve deneyim alışverişini geliştirmeyi, ortak kongre, konferans, sempozyum, seminer ve atölye çalışmaları düzenlemeyi kapsıyor. Ana çalışma alanları olarak; Gen teknolojisi, bağışıklık sistemi, biomarker, hedefe yönelik ilaçla tedavi, görsel tanı, fotodinamik tedavi, aşı üretimi ve denemeleri, nanoteknoloji ve biyobankacılık araştırmalarına odaklanılacak işbirliği için düzenlenen protokol töreninde, tarafların geniş katılımı ile samimi bir atmosfer yaşandı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, protokolü imzalamadan önce Dokuz Eylül Üniversitesi’nin uluslararasılaşma politikası doğrultusunda 300’den fazla ERASMUS kapsamında ve 200’den fazla da diğer birimlerin faaliyetleri ile uluslararası anlaşmaları bulunduğunu anımsatarak, Türkiye ve Ukrayna’ya önemli katkıları olacak işbirliğinin, dünyada barışa ve bilime hizmet etmesi dileğini ifade etti. Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi R. E. Kavetsky Deneysel Pataloji, Onkoloji ve Radyoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Vasiyl F. Chekhun, protokolün imzalanmasının ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bulunduğu şehir olan İzmir’e dair de ‘Tıpla ilgilenen herkes, bu güzel şehre gelsin. 21’inci yüzyılda tıpla uğraşanlar için bu şehrin, Mekke olması lazım. En azından ben tüm kalbimle böyle olmasını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Prof. Vasiyl F. Chekhu protokolden önce ise Ukrayna ve Türkiye’nin zor zamanlardan geçtiğini, belirtti ve böyle tarihi zamanlarda güçleri birleştirmenin önemini dile getirdi. Öncelikle eğitim, bilim ve teknoloji seviyelerinin yükseltilme çabalarına ağırlık verilmesi gerektiğini anlatan Prof. Chekhun, Başkanı olduğu enstitüde bir yandan bilimsel araştırmalar yaparken, bir yandan da genç bilim insanları ve öğrenciler yetiştirdiklerini anlattı. İki bilim kurumunun başta akademisyen potansiyelini birleştirmesinin önemine vurgu yapan Prof. Chekhun, imza protokolünün ardından Prof. Dr. Mehmet Füzün’e enstitüsünü tanıtan bir film ve kitapçık sundu. Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün de Ukraynalı Konuklara Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait armağanlar sunmasının ardından, Onkoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nur Olgun da hediye sundu ve iki ülke arasındaki akademik paylaşımlar için atılan adımın tarihsel anlamına işaret ederken, “Akademik işbirliği, bilgi transferinin yanı sıra veri ve ortak olanakların paylaşımı ile uluslararası arenada ses getirecek çalışmalar yapacağımıza inanıyorum” dedi.


Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-Tech), motorları dahil tamamı kendilerinin eseri 2 konsept araç hazırladı. Biri TÜBİTAK tarafından ‘Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Diğeri de bu hafta Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nden ‘Teknik İnovasyon Ödülü’ aldı.

Gediz Üniversitesi Teknoloji Takımı (G-Tech), yerli otomotiv çalışmalarında başarı üstüne başarı elde etti. Bir litre benzinle bin kilometre giden araç tasarlayarak adlarını duyuran gençler, milli teknoloji araştırmalarını daha da ileriye taşıdı.
Makine, Elektrik-Elektronik ve Endüstri mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler, danışman hocaları Doç. Dr. Selim Solmaz’la beraber bu yıl 2 konsept araç birden hazırladı. Motorları dahil tamamı Gediz Üniversitesi laboratuvarlarında üretilen araçlardan elektrikli olana ‘Devrim’, hibrit olana da ‘G-Tech PHEV’ adı verildi. Gediz Üniversitesi’nin mucit gençleri gece gündüz çalışarak ortaya çıkardıkları bu 2 projeyle peş peşe 2 ödül birden aldı.

Önce TÜBİTAK, Türkiye’nin ilk yerli otomobili Devrim’den esinlenilen aracı ‘Yerli Ürün Teşvik Ödülü’ne layık gördü. Devrim’in ardından G-Tech PHEV de Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Shell Eco-Marathon Türkiye'de ‘Teknik İnovasyon Ödülü’ne hak kazandı. Geliştirdikleri milli otomotiv teknolojileriyle başarıdan başarıya koşan İzmirli öğrenciler, Gediz Üniversitesi’ne bir kez daha büyük mutluluk ve gurur yaşattı.

İngiltere’de yarışacak
Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, hem benzinli hem de elektrikli motora sahip G-Tech PHEV ile otomotiv teknolojisine bazı yenilikler getirdiklerini açıkladı. Doç. Dr. Solmaz, ortaya koyduklarını seri hibrit güç sistemiyle bu ödüle layık görüldüklerini dile getirdi, şunları söyledi:   “En az yakıtla en yüksek performans sağlayacak şekilde tasarlanıp hazırlandı. Bir litre benzinle bin kilometre gidebilen Gediz Gasoline Car 2 (GGC2) isimli aracımızın daha da ileri seviyedeki bir versiyonu. 2016’nın haziran ayında İngiltere’de yapılacak Shell Eco-Marathon’da onunla yarışacağız. Bu zorlu organizasyona iyi hazırlanıp dereceyle dönmek istiyoruz. Diğer yandan da yerli teknolojiler üzerine çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tek amacımız tüm dünyaya ülkemizden yeni teknolojiler kazandırabilmek.”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv