Ucuz protezle gelecek tehlikeye dikkat

  • 0
  • 1.080
Yazı Boyutu:

Ucuz ve kalitesiz malzemeyle yapılan protez dişler hastalarda çok ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Kaliteli ve yeterli biyolojik uyuma sahip malzeme kullanılmaması halinde bunların içerisinde bulunan ve sağlık açısından büyük bir tehlike oluşturan toksik malzemeler tükürük ve mukoza yoluyla vücuda yayılabiliyor.
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Diş Hekimi Ramazan Başer, protezde kullanılan malzemelerin kalitesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, ucuz ve kalitesiz protezlerin insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini söyledi. Kamuya bağlı ağız ve diş sağlığı merkezlerinde protez hizmetlerinin ihale yoluyla alındığını hatırlatan Başer, “Yetkililer ihale şartnamelerinde kalitesiz malzemeyi engelleyebilir” diye konuştu.
Kullanılan malzemelerin Çin malı, ikinci el ya da eski değil, orijinal olması gerektiğini vurgulayan Başer şunları söyledi:
“Kalitesiz malzemeler vatandaşların sağlığı açısından tehlike yaratıyor. Örneğin porselen alt yapıda kullanılan döküm malzemesi eğer belli toksik alaşımlar içeriyorsa mesela nikel bu hastaları sağlık açısından olumsuz etkiler. Toksik etkisiyle hastanın diş etinde kanamaya sebep olabilir alerji yaratabilir.”
 
SOĞUK SU SAĞLIKSIZ DİŞİ ETKİLİYOR
Başer, yaz aylarında tüketilen soğuk ve buzlu içeceklerin de sağlıklı dişlere sahip vatandaşları olumsuz yönde etkilemediğini söyledi. Başer, ancak çürük, çatlak gibi sorunları olan sağlıksız dişlere sahip kişilerin bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini kaydetti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

Arşiv