Uğurlu öğretmenlere Koçluk eğitimi

  • 0
  • 1.960
Yazı Boyutu:

Türkiye’ de mentorluğun öncüsü ve alanında fark yaratan,ilham veren bir konuşmacısı, ulusal ve uluslararası iş, eğitim ve spordünyasının önde gelen eğitmeni ve danışmanı olan Prof. Dr. Turgay Biçer vemeslektaşı Nagehan Yaran, İzmir Uğur Dershaneleri öğretmenleriyle buluştu.

Mesleğiyle ilgili 4 adet kitabı da bulunan mentor, danışman,Spor Psikolojisi Derneği Kurucu Başkanı, Uluslararası Konuşmacı Biçer ve meslektaşıYaran’ın Bahçeşehir Koleji Konferans Salonu’nda gerçekleşen buluşma yoğun ilgi
gördü ve dershanenin şubelerindeki öğretmenlerin tümüne yakını katıldı.    

Gün boyu süren seminerin konukları zaman zaman sahnede,zaman zaman sa koltuklar
arasında gerçekleştirdikleri dikkat çekici örnek veuygulamalarıyla, salonu dolduran eğitimcilerin bilgi dağarcığının dolduracakaktarımlar sağladı.  

Turgay Biçer, öğretmenliğin umulandan hızlı bir değişimeuğradığına dikkat çektiği konuşmasında eskiden öğretmen’in dersini anlatıpgittiğini, şimdi artık öyle bir sistem olmadığını, öğrencinin okulbaşarısından, hayattaki başarısından ve mutlu olmasından da sorumlu olduğunuifade etti.

Biçer, “Öğrenciyi alacaksınız ve   A’dan Z’ye hem okula, hayatahazırlayacaksınız.  Onun sadece bireyselantrönünüymüş gibi davranacaksınız. Biz burada koçluk denen o sistemi ortayakoymaya çalışıyoruz. Öğretmenlerin yetkinliklerini, kapasitelerini arttırmalarıgerek. D
aha farklı, daha bir keskin, daha bir çabuk davranabilen öğretmenleri birtür antrenör konumuna koyuyor ve o çocukları şampiyon yapmalarını istiyoruz”dedi.Öğretmenlerin asli görevlerinden bir tanesinin de özellikleöğrenmeyi  sağlayacak atmosferioluşturmak, öğrenciyi bu iş benim dedirtmeyi öğretmek olduğunu dile getirenTurgay Biçer, “Çoğunlukla öğretmen veriyi anlatıyor gidiyor. Bu ezberedayanıyor kimse bir şey öğrenmiyor. Sınav zamanı geldiğinde her kes çöküyor.Sorun yaşıyor. Oysa gerçekten öğretmeyi anlattığınız zaman, gerçekten öğrenciyibu öğrenme potansiyeline koyduğunuz zaman, sorumluluğu öğrenci almaya başladığızaman, öğretmen bilgiyi değil, sorumluluk almayı öğrettiği zaman öğrenci deinanılmaz değişimler gerçekleşiyor. İşte o öğrenciden korkmayın. O öğrenciistediğini yapar, tuttuğunu koparır. Ki, bizim de hayatta tuttuğunu koparacakinsanlara ihtiyacımız var. Zamana bırakamıyoruz artık, Öyle bir teknoloji varama tuttuğunu koparacak insanlar yok. Olamaz böyle bir şey. Sürekli başkalarına bağımlı insanlar yetiştirmekdeğil, daha özgür insan yetiştirmek, kendi kararlarını alan, kendi hedeflerinibelirleyen kendi başarısı ve mutluluğunu kendi eliyle alan insanlaraihtiyacımız var, bunlar da öğretmenlerle gerçekleştirilecek. Bunun için deöğretmenin bu eğitimi alması bunan inanması gerekiyor. ‘Derse girerim, dersimianlatırım. Orası beni ilgilendirmez, sonra onu yazılı yaparam geçti mi, geçmedimi beni ilgilendirmez” yok artık’ Hem başarı, hem de mutluluk anlamında kendikendini yöneten insanlara ihtiyacımız var.  Bunları sağlayamayan, eksik kalan toplumda biryara olmaya başlayacaktır.  Bir sürüinsan okullardan gidiyor, mezun oluyor ama meslek bulamıyor, bulsa da tatminolamıyor, Bunları da alalım, hem iş hayatına, hem de özel hayatına hazırlamamızgerek" diye konuştu.

Aynı zamanda bir öğretmen olduğunu belirten Nagehan Yaranise, 10 yıldır yaptığını belirterek, zaman ile birlikte ihtiyaçların da çokdeğiştiğini ifade etti. Sistemlerindeğiştiğini ve  yeni çağa ayak uyduranbireyler yetiştirmek gerekliliğini vurgilayarak “bu bağlamda öğretmenin görevi deartık çok farklılaşmaya başladı. En büyük görevimiz aslında öğrencinin güçlüyönlerini açığa çıkarmak ve  o güçlüyönlerini kullanarak sorumluluk alabilen, kendi kararlarını verebile bireyleryetiştirmek  ve en önemlisi mutluinsanlar yetiştirmek. Bu da koçluk becerileriyle gelişiyor” diyerek koçluğunönemini vurguladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv