PEN, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği işbirliği ile Konak Belediyesinin ev sahipliğinde,6.Uluslararası İzmir Şiir Buluşması etkinlikleri 19-20-21 Mart 2010 tarihleri arasında Dr.Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek. Etkinlik fotoğraf sanatçısı Dç.Dr. Beyhan Özdemirin, Makedonya ile ilgili fotoğraflarından oluşan sergi ile açılacak. Sanatsal ve şiirsel gelişmelerin paylaşabilmesine katkı amacıyla düzenlenen etkinliğe ülkelerinde ve uluslararası sanat dünyasında tanınmış şairler gelecek. Üç gün boyunca şairler okurlarıyla buluşacak, kitaplarını imzalayacak ve söyleşecek. Etkinlikler sırasında, şiirin yanı sıra müzik, dans, film, pandomim sanatlarının sunumu da yapılacak. Bu yıl ilk kez, şairlerle, şiirseverlerin katılacağı Şiir Yürüyüşü ile şiirle denizin ve vapurun kucaklaştığı Şiir Vapuru etkinlikleri de şiiri sokağa taşıma adına yeni bir açılım gösterecek. Bu yıl dünya şiir günü bildirisi BESAM İzmir Temsilcisi Recai Atalay tarafından okunacak. Etkinliğe onur konuğu olarak, oyuncu, şair ve çevirmen Ülkü Tamer katılacak.
Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan düzenleme kurulu ile birlikte program hakkında bilgi verdi. Konak Belediyesi Başkanlık makamında düzenlenen basın toplantısına Pen İzmir temsilcisi Hayri K.Yetik, Pen üyesi Asuman Susam,TYS üyesi Fergun Özelli ve Edebiyatçılar Derneği İzmir temsilcisi Hasan Özkılıç da katıldı. Başkan Tartan, binlerce yıllık tarihinde İzmirin Akdenizin kültür kentlerinin incisi olarak bilindiğini ifade etti. Dünya şairi Homerosun İlyada destanını ilk olarak Meles Çayı kıyılarında söylediğini belirten Tartan,Yorgo Seferis Urlada doğmuş başka bir büyük şairimizdir. Necati Cumalının, Atilla İlhanın, Salah Birselin, Şükran Kurdakulun, Nahit Ulvi Akgünün, Tarık Dursun K.nın ve Muzaffer İzgü gibi çok değerli edebiyatçılarımızın İzmirle anılması da gururumuz olmuştur. Son yıllardaki edebiyat dünyamızın önemli dergilerini ve süreçlerini de İzmirli şairlerimiz etkilemiştir. Bu güne dek yapılan etkinliklerimiz içinde farkını oluşturan ve bir önceki yılların birikimleriyle giderek olgunlaşan Uluslararası İzmir Şiir Buluşması, sadece İzmirin değil, Türkiyenin de alanındaki etkili bir organizasyonudur diye konuştu.
Önceki yıllarda organik ve merkezi katılımı olmayan edebiyat örgütlerini, bu yıl dayanışmanın içinde görmek, ortak akıl, ortak eylemlilik adına çok sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Başkan Tartan, şunları söyledi:Bu yıl konuk ülkemiz Makedonya. Makedonyanın yaşayan en değerli şairlerinden Mateja Matevskiden Lidia Dimkovskaya dek, değişik kuşakların temsilcisi sayılabilecek en önemli isimleri konuk etmekten sevinç duymaktayız. Konuk şairimiz Türkiyenin ve Türkçemizin büyük bir ismi Ülkü Tamer. Duru ve sahici diliyle üç kuşağın tanıdığı önemli şair konuğumuzu sizlerle buluşturuyoruz. Ülkü Tamerin yirmiye yakın şiirinin bestelerini yapan, bir başka büyük sanatçımız Zülfü Livanelide, Refik Durbaşla birlikte, Ülkü Tamerle ilgili anılarını ve ilişkilerini anlatacaklar. Bu yıl 6. Uluslararası İzmir Şiir Buluşmasını, önceki yılların birikimlerini süzerek geliştirdik. Kapalı salonlarda kalmadan, dış mekanları ve doğayı da değerlendirelim istedik. Kalabalıklar, sokaklar, caddeler ve denizle buluşma çabamız bunun içindir.
Buluşmaların ilk gününde Zülfü Livaneli, Refik Durbaş ve Namık Kuyumcunun Şiirle geçti bunca yıl başlığı altında yönelteceği soruları Ülkü Tamer yanıtlayacak. Aynı gün Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, Özlem Sezer,Fergun Özelli,Seçil Özcan ve Önder Kızılkaya Ülkü Tamerin şiirlerini seslendirecek. Ayrıca Makedonyadan dünya şiirine bakışlar konulu panel düzenlenecek. Çiğdem Ülkerin yöneteceği panele Mateja Matevski, Biba İsmail ve Bogomil Gyuzelov konuşmacı olarak katılacak. Düzenleme kurulu geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz şair ve yazar Dinçer Sezgini de unutmadı. Dinçer Sezgin anısına düzenlenen şiir saatinde İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Hülya Savaş ve konuşma eğitmeni Bilgehan Oğuz sunum yapacaklar. Ardından Makedonyada şiir,Makedon şair başlıklı paneli Biba İsmail yönetecek.Panelde,Adnan Özer, Hristo Petreski, Lidija Dimkovska ve Aleksandar Prokopiev konuşmacı olarak yer alacak.
Akşam ise Şiire elini ver, sevgiyle yürü adı altında şiir yürüyüşü yapılacak. Kıbrıs Şehitleri Caddesi İsmail Sivri Anıt Heykeli önünde başlayacak olan yürüyüş;Ali Çetinkaya Bulvarı üzerinden Dominik Sevgi Yolunda son bulacak. Buluşmaların ilk günü Sözünü şiirden alan şarkılar konseri ile devam edecek.
Erhan Doğan-Düş Gezginleri grubu Dominik Sevgi Yolunda konser verecek. 6.Uluslarası İzmir Şiir Buluşmasının ikinci günü, şiir saati ile başlayacak. Dünyanın şiirinden başlığını taşıyan bölümde Onur Akyıl, Seçil Özcan, Halil İbrahim Özbay ve Nesrin Kültür Kiraz sunum yapacaklar. Şiir ve öteki konulu paneli Yusuf Alper yönetecek. Panelde,Akif Kurtuluş, Metin Cengiz ve Necmiye Alpay ise konuşmacı olarak yer alacaklar. Şiir saatinin ikinci gün konukları Ahmet Telli, Asuman Susam, Roni Marguiles ve Bogomil Gyuzelov.
Şiir saatinin ikinci bölümünde ise Metin Cengiz,Fergun Özelli, Nurduran Duman,Tuğrul Keskin ve Aleksandar Prokopiev sunum yapacak. İkinci gün Zeki Coşkunun yöneteceği, Nilay Özer,Roni Marguiles ve Tarık Günerselin konuşmacı olarak katılacağı Şiirde ironi ve humor konulu panel ile devam edecek. İkinci gün buluşması Adnan Özer, Haydar Ergülen,Mehmet Sadık Kırımlı,Özlem Sezer,Yücelay Sal ve Lidija Dimkovskanın sunumlarıyla sona erecek.
Şiir buluşmasının üçüncü ve son günü şiir ve eleştiri isimli panel ile başlayacak. Asuman Susamın yöneteceği panele;Halim Şafak,Mahmut Temizyürek,Sabit Kemal Bayıldıran ve Özgen Seçkin konuşmacı olarak katılacak. Bilsen Başaran, Mahmut Temizyürek, Muzaffer Kale, Nilay Özer ve Hristo Petreskinin sunum yapacağı şiir saatinin ardından, Popüler Yaşamın nesnesi olarak şiir konulu panel gerçekleştirilecek. Ahmet Tellinin yöneteceği panelde,Cezmi Ersöz, Fahri Özdemir,Nevzat Çelik ve Ünal Ersözlü konuşmacı olarak yer alacak. 6.Uluslararası İzmir Şiir Buluşması Şiirli Gemi adı altında düzenlenen körfezde vapur gezintisi ile sona erecek.
VI.ULUSLARARASI 19-20-21 MART 2010 19.03.2010/Cuma AÇILIŞ 12.00-13.00) AÇIŞ KONUŞMALARI Konak Belediye Başkanı-Dr. Hakan Tartan PEN İzmir Temsilcisi -Hayri K. Yetik TYS Genel Başkanı - Enver Ercan Onur Konuğu - Ülkü Tamer DÜNYA ŞİİR GÜNÜ BİLDİRİSİ - Seslendiren: Recai Atalay BESAM İzmir Temsilcisi FİLM GÖSTERİMİ Panel 13.00 - 14.00) ŞİİRLE GEÇTİ BUNCA YIL Namık Kuyumcu, Refik Durbaş, Zülfü Livaneli soruyor, Ülkü Tamer yanıtlıyor. Şiir Saati 14.00 - 14.20) ÜLKÜ TAMER ŞİİRLERİ Sunanlar: Dr. Hakan Tartan, Özlem Sezer, ARA 14.20-14.50 Panel 14.50-15.50 ÜLKÜ TAMER ŞİİRİ Yöneten: Enver Ercan Konuşmacılar: Eray Canberk, Haydar Ergülen, Sina Akyol Panel 15.50 - 16.45) MAKEDONYADAN DÜNYA ŞİİRİNE BAKIŞLAR Yöneten: Çiğdem Ülker DİNÇER SEZGİN ANISINA
Sunanlar: Bilgehan Oğuz (Konak Belediyesi Konuşma Eğitmeni) Panel 17.00 - 18.00 MAKEDONYADA ŞİİR, MAKEDON ŞİİRİ Yöneten: Biba İsmail Konuşmacılar: ŞİİRE ELİNİ VER, SEVGİYE YÜRÜ 18.45 19.10 Başlangıç: Kıbrıs Şehitleri Caddesi İsmail Sivri Anıt Heykeli Önü Güzergah: Kıbrıs Şehitleri Caddesi, ŞİİR VE MÜZİK GECESİ YER: Alsancak Gazi İlköğretim Okulu Yanı Dominik Sevgi Yolu Şiir Saati 19.10-19.30 Ahmet Telli, Biba İsmail, Namık Kuyumcu, Nurduran Duman, Önder Kızılkaya, Özlem Sezer, Dünya Şiirinden Örnekler Seslendirenler: Nilgün Yener, Bilgehan Oğuz Konser 19.30
Sözünü Şiirden Alan Şarkılar Erhan Doğan / Düş Gezginleri 20.03.2010/ Cumartesi Şiir Saati 12.30-13.15 Dünyanın Şiirinden Sunanlar: Onur Akyıl, Seçil Özcan, Halil İbrahim Özbay, Nesrin Kültür Kiraz Panel 13.15 - 14.15 ŞİİR VE ÖTEKİ Yöneten: Yusuf Alper Konuşmacılar: Akif Kurtuluş, Metin Cengiz, Necmiye Alpay, Şiir Saati 14.15 - 14.45 ARA 14.45-15.15 Şiir Saati 15.15 - 15.35 Metin Cengiz, Panel 15.35 - 16.35 ŞİİRDE İRONİ VE HUMOR Yöneten: Zeki Coşkun Konuşmacılar: Nilay Özer, Roni Marguiles, Şiir Saati 16.35 - 17.15 Adnan Özer, Haydar Ergülen, Mehmet Sadık Kırımlı, Özlem Sezer, Yücelay Sal, Lidija Dimkovska 03.2010 / Pazar
(Yer: Konak Belediyesi Dr.Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Sanat Merkezi )
Konuşmacılar: Mateja Matevski, , Biba İsmail, Bogomil Gyuzelov
Şiir Saati 16.45 - 17.00)
Hülya Savaş (İzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçısı),
Şiir Yürüyüşü
YER: Alsancak Gazi İlköğretim Okulu Yanı Dominik Sevgi Yolu
Panel 12.00 - 13.00 ŞİİR VE ELEŞTİRİ Yöneten: Asuman Susam Konuşmacılar: Halim Şafak, Mahmut Temizyürek, Sabit Kemal Bayıldıran,Özgen Seçkin
Şiir Saati 13.00 13.30 Bilsen Başaran, Mahmut Temizyürek, Muzaffer Kale, Nilay Özer, Hristo Petreski Panel 13.30 - 14.30 POPÜLER YAŞAMIN NESNESİ OLARAK ŞİİR Yöneten: Konuşmacılar: Cezmi Ersöz, Fahri Özdemir, Nevzat Çelik, Ünal Ersözlü ŞİİRLİ GEMİ (Vapur gezisi ) 15.00 18.00 1.BÖLÜM Şiirli Gemi Kaptanı Bilgehan Oğuz Şiirli Gemi Tayfaları: Meteja Matevski, Hristo Petreski, Biba İsmail, Aleksandar Prokopiev Bogomil Gyuzelov, Lidija Dimkovska A. Neyzer Karahan, 2.BÖLÜM KONSER Yenisayfa Grubu ŞAİRLER OKURLARIYLA BULUŞUYOR
(Etkinliğin her günü şair ve okur buluşması; kitap imzalama, sorular ve söyleşi
) Düzenleme Kurulu Başkanı: Dr. Hakan Tartan (Konak Belediye Başkanı) Düzenleme Kurulu Üyeleri: Namık Kuyumcu (Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Başkan Danışmanı) Hayri K. Yetik (PEN İzmir Temsilcisi) Asuman Susam (PEN üyesi) Fergun Özelli (TYS üyesi) Hasan Özkılıç ( Etkinlik Sunucusu: Aslı Koral
DÜZENLEME KURULU










