UNESCO Yolunda Birgi’ye Kâtip Çelebi’den Büyük Destek

  • 0
  • 587
UNESCO Yolunda Birgi’ye Kâtip Çelebi’den Büyük Destek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Türk Tarih Kurumu tarafından Ödemiş Belediyesi ve Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen “Yörük Obasından Ödemiş Ovası’na Uluslararası Birgi Sempozyumu” ilgiyle takip edildi.

Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezinde yapılan sempozyumda 15 oturum gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ile uzmanın yer aldığı ve 70 ayrı bildirinin sunulduğu sempozyumda Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti Birgi ve çevresi tarih, kültür, sanat ve mimari zenginliğinden turizm potansiyeline, halk inançlarından siyaset ve ziraata kadar uzanan geniş bir alanda değerlendirildi. Bildirilerde sadece Aydınoğlu Beyliği’nin tarihi değil Birgi’nin Osmanlı döneminde oynadığı rolün yanı sıra, bölgenin güncel sorunları ve çözüm önerileri de değerlendirildi. Bademli ve Lübbey gibi çevre yerleşim birimlerini de kapsayan alan yönetimi, planlama, koruma, restorasyon çalışmaları, sorunlar ve çözüm önerilerinin ortaya konularak tartışıldığı bildiriler, UNESCO yolunda ilerleyen Birgi’ye ivme kazandırdı. 

Sempozyumda; İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Başbakanlık Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk Tarih Kurumu adına Prof. Dr. Levent Kayapınar, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Turan Gökçe ve çok sayıda akademisyen ve davetli yer aldı.

Sempozyumun Birgi oturumuna İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı
Sempozyumun ilk gününde Birgivȋ Mehmed Efendi üzerine yoğunlaşan ve Birgi’deki Derviş Ağa Medresesi’nde yapılan oturuma İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı. Vali Toprak konuşmasında; “Birgi başta olmak üzere, yörenin tarihini ve kültürel mirasını tanıtmak, korumak ve turizme kazandırmak için yürütülen çalışmaların bölgenin hak ettiği yeri almasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Ülkemizin değerleri hepimizin ortak kazanımlarıdır. Bu değerlerin bilimsel camiaya yansıtılması ve dünya gündemine taşınması son derece önemlidir.” dedi.

Açılış konuşmasında dünyada kültürlerin tek tipleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Galip Akhan ise “kültürel farklılıklarımız zenginliğimizdir. Bunu korumak için tarihimize sahip çıkmak durumundayız. Bizler üniversite yönetimi olarak bu alanda yapılan çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz.“ diye konuştu.
Kapanış ve değerlendirme toplantısında Düzenleme Kurulu adına söz alan Prof. Dr. Turan Gökçe, sempozyumla Birgi ve çevresinin sahip olduğu değerlere ve zenginliklere dikkat çekerek, birikimi harekete geçirmeye çalıştıklarını ifade etti. Gökçe, ayrıca Birgi’nin Mehmet Birgivi ve Hekim Hacı Paşa gibi değerleriyle ilgili toplantıların sürdürüleceği müjdesini verdi. 
 
Bedia Akartürk’ten canlı tarih
Sempozyum kapsamında ilçeye gelen akademisyenlerin eşleri Cumartesi günü Ödemiş Pazarı, Kadın El Sanatları Pazarı ve Yıldız Kent Müzesi ile İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi ve bünyesindeki Bedia Akartürk Müzesi’ni gezdi. Bedia Akartürk, müzesinde kendisi tanıtım yaptı. Şehir dışından gelen konuklar Bedia Akartürk’ten canlı tarih dinlemekten mutluluk duyduklarını ifade etti.
Birgi Evleri Resim Sergisi

Sempozyum kapsamında Kâtip Çelebi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fikri Salman’ın “Birgi Evleri” konulu sergisi açılarak 18 resim davetlilerin beğenisini kazandı. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Başkan Mustafa Turan mali durum tablosunu paylaştı

Bayraklı, halkın belediyesidir!

Alaçatı Ot Festivali coşkuyla başladı

“Maratonİzmir” için geri sayım başladı

ilk resmi ziyaret mezun olduğu üniversiteye

Baharı Başkan Mutlu’yla karşıladı

Arşiv