Uzay hedefi için

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ülkemizin Milli Uzay Programı doğrultusunda ortak çalışmalar yapmak amacıyla iş birliği gerçekleştirdi.

  • 0
  • 712
Uzay hedefi için
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA), ülkemizin Milli Uzay Programı doğrultusunda ortak çalışmalar yapmak amacıyla iş birliği gerçekleştirdi. Protokol imza töreninde konuşan TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin uzay hedeflerini gerçekleştirmek için yoğun çalıştıklarını söyleyerek, “Dünyaya ilan ettiğimiz Milli Uzay Programı yurt dışında büyük ilgi görüyor. Çok güzel, uyumlu ve ayakları yere basan bir program oluşturulduğu fikri hakim. Programımızı anlattığımız hiç kimse, ‘Türkiye bunu yapamaz’ diyemedi. Hedefe ulaşmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Türkiye Uzay Ajansı, özellikle havacılık ve uzay teknolojileri alanında ortak projeler üretmek amacıyla güç birliği sağladı. İki kurum arasında 5 yıl süreyle geçerli olacak iş birliğine ilişkin protokol, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ve TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım tarafından imzalandı. İEÜ’nün Balçova’daki kampüsünde düzenlenen imza törenine, İEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Levent Eren ve Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, TUA Başkan Yardımcısı Salih Metin Kibar, İEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fabrizio Pinto, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Başkan Yıldırım, öğrencilerin merak ettiği soruları içtenlikle yanıtladı, üniversite yıllarında yaşadıklarından gelecek hedeflerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.
 
İEÜ’NÜN TEKNOLOJİK İMKANLARI KULLANILACAK
İEÜ, Türkiye’ye örnek olacak iş birliği kapsamında, sahip olduğu tüm teknoloji ve altyapı imkanlarını kullanarak havacılık ve uzay teknolojisi alanında projeler üretecek. İEÜ’lü akademisyenler tarafından Ar-Ge çalışmaları yapılacak, hazırlanan raporlar TUA’ya iletilecek. İEÜ bünyesinde kurulacak özel ekip, TUA’nın talep ettiği her konu özelinde anında çalışma başlatacak. İEÜ, Türkiye Uzay Ajansı’nın hayata geçirmeyi düşündüğü projelerde danışmanlık görevini de yerine getirerek ülkemizin uzay alanındaki gelişimine katkı sağlayacak.
 
UZAYDA OLMAYANIN DÜNYADA SÖZÜ OLMAZ
TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, uzayın günümüzde vazgeçilmez bir saha olduğunu belirtti. Yıldırım, “Türkiye’nin uzay hedeflerini gerçekleştirmeliyiz. Çünkü bu alanda var olmak durumundayız. Önümüzdeki yıllarda, ‘Uzayda olmayanların dünyada söz hakkı olmayacak’ desek yeridir. Biz de bu şuurla çalışıyoruz. ‘Milli Uzay Programı’mız, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 9 Şubat’ta dünyaya ilan edildi. Dünyada çok ilgi gördüğünü net olarak söylüyorum. Salgın sürecinde yurt dışına çok sayıda ziyaret yaptım. En son Rusya’da, Milli Uzay Programı’mızı dünyaya anlatma fırsatı buldum. Uzayda birkaç ülke çok önde. Uzayla ilgili her şeyi bağımsız olarak kendileri yapabiliyor. Bunların dışındaki ülkeler de bu seviyeye ulaşmaya çalışıyor. Ülkece açıkladığımız Milli Uzay Programı, özellikle bu ülkelerde çok ilgi gördü” dedi.
 
İEÜ’DE SEÇİLMİŞ BİR KADRO BULUNUYOR
Başkan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli Uzay Programı’nı uluslararası arenada sunduktan sonra, birçok ülke programımızı örnek alma yarışına girdi. Çok güzel, uyumlu ve ayakları yere basan bir program açıkladığımızı ilettiler. Yurt dışında hiç kimse, ‘Türkiye bunları yapamaz’ diyemedi. Beraber çalışmak istediğini söyleyen çok sayıda ülke de oldu. Ülkemizde, uzay konusunda yapılacak her şey çok önemli. Milli uzay stratejimize uygun olan her şeye, her fikre değer veriyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni seçmemizin de nedeni var. Rektör hocamız, bu alanda emek veren, ciddi tecrübesi olan, uzayda ne olduğunun farkında olan bir kişi. Ayrıca akademisyen anlamında da seçilmiş bir kadro var. Bunlar, bizim için çok önemli unsurlar. İEÜ ile yakın çalışacağımızı umuyorum.”
 
PROTOKOLÜN BENİM İÇİN AYRI BİR ÖNEMİ VAR
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ise, TUA ile yapılan iş birliğini çok önemsediklerini söyledi. Prof. Dr. Aşkar, “Bu protokol töreninin benim için farklı bir önemi var. 1994-2002 yılları arasında ODTÜ kampüsü içindeki Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü’nün müdürlüğünü yürüttüm. Ülkemizin kritik bir coğrafyada yer aldığını göz önüne alarak, bir gözlem uydusuna ihtiyacımız olduğuna dair fizibilite raporları hazırladık. O zamanki adıyla Devlet Planlama Teşkilatı’na başvurduk ve bir alçak irtifa uydusunun yapılması ve uzaya atılması için Hazine garantili 13 milyon dolar destek aldık. Protokol törenine gelirken, aklıma o günlerde yaşadıklarım geldi. Türkiye, yıllar geçtikçe uzay alanında hedeflerini büyüttü, kendisine vizyon çizdi” diye konuştu.
 
DESTEK VERMEMEK OLMAZ
Prof. Dr. Aşkar, şöyle devam etti: “Ülkemizin uzay alanında yaptığı kararlı çalışmalar, Milli Uzay Programı’nı dünyaya duyurmaya kadar ulaştı. Uzay alanında yapılacak her çalışma çok önemliyken, bizim de üniversite olarak katkı vermememiz düşünülemezdi. 2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı ile uzay, havacılık ve uydu projeleri daha kapsamlı bir bakış açısı ile ele alınmaya başlandı. Uydu projeleri için bir dönem yoğun zaman harcayan bir öğretim üyesi olarak, ülkemizin bu konuda kat ettiği gelişmelerden gurur duyuyor, bu konuda emek veren meslektaşlarımı kutluyorum. Türkiye Uzay Ajansı ile başlatacağımız iş birliğinin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahnede şarkı, parkurlarda oyun

Kalitesini bir kez daha tescilledi

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Arşiv