Uzmanından LYS menüsü

  • 0
  • 1.251
Yazı Boyutu:

İlki14 Haziran Cumartesi günü başlayacak LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) maratonuöncesi gıda uzmanından hem ailelere hem de öğrencilere önemli uyarılargeldi.     

Ailelerinsıklıkla kullandığı ‘Sana güvenimiz sonsuz’ şeklindeki ifadenin bilineninaksine sınava girecek öğrencileri olumsuz etkileyerek onların beslenme ve uykudüzenlerini bozabileceğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme BölümBaşkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Beslenme yaşamın her döneminde olduğugibi sınav zamanlarında üzerinde daha da önemle durulması gereken bir olgu. Sınavahakim olabilmek için sağlıklı ve yeterli beslenilmesi şart” dedi.

YANLIŞ TÜKETİLİRSE SU BİLEZEHİRLER
Sınavdan1 hafta önce ve sınav günü dikkat edilmesi gereken örnek menüler sunan YaşarÜniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Dahazinde bir beyin ile güne başlamak ve sınava hakim olabilmek için sağlıklı veyeterli beslenilmeli, düzenli ve yeterli uyunmalı. Mucize yaratacağı inancı iletek tip beslenmek ya da tek bir yiyeceği aşırı miktarda tüketmek doğru değil.Yanlış tüketildiğinde suyun bile zehirlenmeye sebep olabileceği bilinmeli. Ayrıcabazı besin zehirlenmelerinden sonra vücudun normal işleyişine dönmesi her zamankısa zaman almayabilir. Fiyatı tüketici tarafından nispeten daha uygun bulunanancak içeriği hakkında net bilgi sahibi olunmayan toplu tüketim alanlarındasunulan gıdalar tercih edilmemeli. Dışarıda yemek yenilmesi durumunda güvenilirve kaliteli mekanlar tercih edilmeli. Tüm bunların yanı sıra satın alınan tümbesinler son kullanma tarihi bilgileri kontrol edilerek tüketilmeli.”uyarısında bulundu.

Yaşarlıakademisyen sınava 1 hafta kala ve sınav günü tavsiye edilen beslenmeönerilerini şöyle özetledi:

1 HAFTA ÖNCEDEN NELERYENMELİ
-Öğünlerdehazmı kolaylaştıran, hafızayı güçlendiren ve vitamin içeriği yoğun olan tazesebze ve meyveler az miktarda, öğünlere yardımcı olarak tüketilmelidir. 
-Yeterlimiktarda Omega-3 alınmalı. Bu nedenle haftada en az 2-3 kez balık tüketilmeli.Böylece hafızanın güçlenmesine ve konsantrasyon yeteneğinin artmasına katkısağlanabilir.
-Badem,fındık, ceviz gibi çerezler dengeli olarak bilişsel hafızayı kuvvetlendirme vezinde tutmak için tüketilmeli. Böylece hem vücuda ilave olarak Omega-3 yağasidi alınmış olur, hem de çikolata, şekerleme, tatlı bisküviler gibigıdalardan gelen basit şekerden alınan ve beynin ihtiyacını karşılayamayan basitkarbonhidrat kaynaklı enerji azaltılmış olur.  
-Mutlaka2-3 ara öğün ile desteklenen 3 tam öğün düzenine geçilmeli. Öğün aralarındaabur cubur almamak kaydıyla yapılan küçük miktardaki atıştırmalar kanşekerindeki ani dalgalanmanın, dikkat dağınıklığının, ani uyku halinin vestresin önüne geçebilecektir.
-Hergün mutlaka ihmal edilmemesi gereken kahvaltı öğününe karbonhidrat içerengıdalara ek olarak protein kaynağı olan ve öğünü dengeleyen 1 tam yumurta ilaveedilmeli. İçecek olarak çay ve kahve yerine taze meyve suları ya da bitkiçayları tüketilmeli. Bitki çaylarına mümkünse tarçın ilave edilmeli. (1 çaybardağı için 1 çay kaşığı toz tarçın)

SINAV GÜNÜ MENÜSÜ SINAV GÜNÜ YAPILAN ENBÜYÜK HATA AŞIRI ŞEKER TÜKETMEK  
-Tamtahıllı ekmek, süt, haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık ve eğersindirim probleminde bir sorun yok ise havuç ile oluşturulan bir kahvaltımenüsü kan şekerini dengeleyecek, uyku halinin önüne geçecek ve açlık hissiuyandırmayarak dikkat süresini uzatacaktır.
-İçecektealternatif olarak meyve suyu da tüketilebilir, bu sayede şeker oranınındengelenmesine katkı sağlanır. Ancak fazla miktarda çay ve kahve tüketilmesi,idrara çıkma sıklığını arttırabileceği için önerilmez.
-Vücudayabancı olan ancak çevreden faydasının olduğu belirtilen gıdaların sınav sabahıtüketilmesi riskli olabilir.  
-Sınavagiren adayların yaptığı en büyük hata, sınava girmeden hemen önce ya da sınavesnasında yüklü miktarda şeker içeren çikolata, şeker ve şekerlemeleritüketmeleridir. Bu yiyeceklerde bulunan şekerler basit karbonhidratsağladığından kan şekerinde ani yükselme ve düşüşlere neden olurlar. Kanşekerinde oluşabilecek hızlı düşüş ise uyku hali, dikkat dağınıklığı,konsantrasyon bozulması ve acıkma hissi gibi sorunlara yol açabilir.
-Erkenacıkma durumuna karşın süt, fındıki fıstık, ceviz, muz gibi yiyeceklertüketilebilir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Destek İş Birliği Merkezi EÜ’de açıldı

Afetlere uyum sağlayabilme becerileri geliştirilecek

Mars’a Seyahat için geri sayımı başlattı

Savaşların kaderini yapay zeka belirleyecek

Arşiv