Ve, festival başladı

  • 0
  • 823
Yazı Boyutu:

İzmir’i dünyaya tanıtan ve Avrupa’nın Lider 2 Kukla Festivali’nden biri olarak tanınan  İzmir Uluslararası Kukla Günleri, Sabancı KültürSarayı’nda düzenlenen görkemli bir tören ile başladı.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu DEÜ Rektörü Prof. Dr.Mehmet Füzün, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı,  İtalya Konsolosu Igor di Bernardini’nin dekatıldığı festival, İzmir Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Gürol Tombul’unmuhteşem sunumuyla başlayan açılış töreni Festival Direktörü  Selçuk Dinçer’in konuşmasıyla sürdü.Yıllardan beri DEÜ bir kukla eğitim bölümü açılmasıyla lgili çalabarınınsürdüğünü  dile getiren Dinçer, bölümaçılması konusunda söz  veren rektör Prof.Dr.  Mehmet Füzün’ü  salonu dolduran konuklara coşkuylaalkışlattı.

8’nci  İzmirUluslararası Kukla Günleri’nin 23 Mart’a kadar süreceğini  dile getiren Dinçer,  festivale bu yıl 20 ülkeden sanatçılarkatılacak, 40 kukla tiyatrosu grubu, 42 ayrı oyunu, 26 salonda 140’ın üzerindegösterimle 50.000’den fazla seyirciyle buluşturacağını söyledi.

Bu yıl festivale yine dünyanın birçok ünlü kuklatiyatrosunun yanı sıra, Ljubljana Kukla Tiyatrosu (Slovenya) koleksiyonunda yeralan, ünlü Hırvat sanatçı Zlatko Bourek’in kuklalarının yer aldığı bir sergiylekatılacağını dile getiren Dinçer, festival programında, her yıl olduğu gibi,değişik kukla teknikleriyle oynatılan oyunlar bulunduğunu  ve programdaki farklı yaş gruplarına yönelikoyunların festival süresince her yaştan izleyiciye kukla sanatının her türündenen iyi örnekleri sunarken, keyifli anlar yaşatacağını ekledi.

İzmir’in kukla dünyasında çok bilinen bir merkez durumunageldiğini ve düzenledikleri festivalin kendi alanında Avrupa’nın liderfestivallerinden biri olarak anıldığını dile getiren  Selçuk Dinçer “Her yıl Avrupa’nın en büyük ikikukla festivalinden birini İzmir’de düzenliyoruz. Şimdi yapmamız gerekenİzmir’de kukla sanatı adına ciddi üretimler yapılmasını sağlamak. Bu çabalarkısa sürede İzmir’i bu alanda büyük bir dünya markası yapacak.” diye konuştu.

 Festival destekçilerininplaketle ödüllendirilmesinin ardından İspanya’dan dünyaca ünlü Katalan sanatçı Joan Baixas, 20. yüzyılın önemli iki Fransız bestecisi MauriceRavel ve Claude Debussy’nin müzikleri eşliğinde dijital görüntüler ve fotoğrafprojeksiyonlarının yanı sıra renkli ışıklar, gölgeler ve resimden oluşanperformansı ile izleyenleri sıcak çocukluk anılarına geri döndüreceği  55 dakilalık Müziğin Renkleri sergilendi. 

Baixas,  Kendine özgübir görsel tiyatro anlayışıyla ortaya çıkardığı ve içerinde resim, kukla, maskve projeksiyonun yer aldığı gösterileriyle kukla dünyasının en önemlifenomenlerinden kabul edilen ve her çalışmasında modern sahne sanatları adınabir zirve özelliği taşıyan gösterisiyle açılış etkinliğine katılan sanatçı vesanatseverlerin beğenisini kazandı.


20 ÜLKE  
Bu yıl festivale katılan ülkeler ve gruplar şöyle:  Almanya (Biting Breads),  Arjantin (Valeria Guglietti),  Belçika (Theatre Du Sursaut),  Bulgaristan (Burgas State Puppet Theatre,  “Georgi Mitev” Yambol State Puppet Theatre,  Sliven State Puppet Theatre,  Theatre Trio,  Varna State Puppet Theatre,  Vidin State Puppet Theatre),  Çek Cumhuriyeti (Karromato),  Fransa (Cie Haut Les Main,  Cie l’Alinea Diffusion,  Plexus Polaıre),  Hollanda (Lichtbende Theatre,  De Stilte),  İspanya (Compania De Marionetas Herta Frankel,  Joan Baixas,  El Theatre De L’Home Dibuixat),  İsrail (Bubat Theatre,  Koom Koom Theatre,  Train Theatre),  İtalya (Laura Kibel,  Riserva Canini Teatro,  Valeria Bianchi),  Kanada (Magali Chouınard),  Portekiz (S.A. Marionetas Teatro &Bonecos),  Romanya(Puck Puppet Theatre),  Rusya (Vologda Regional Puppet Theatre“Teremok”),  Slovenya (Matija Solce,  Lutkovno Gledalisce Maribor),  Tayvan (Taiyuan Puppet Theatre),  Yunanistan (Baruti Teatro) ile yer alırkenTürkiye (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Balon Kukla Tiyatrosu, Game Of Gölge Sanatı,Geleneksel Gösteri Sanatları Topluluğu, Han Tiyatrosu, Hayali Ayhan Leylek,Uçaneller Kukla Evi) ile katılıyor.

 

BU YILIN DESTEKÇİLERİ
Festivalin bu yılki destekçileri: Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir BüyükşehirBelediyesi, İpragaz, Recordati İlaç, Bornova Belediye, Buca Belediye, KarşıyakaBelediyesi, Konak Belediyesi, Marmaris Belediyesi, Selçuk Belediyesi, DokuzEylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Acción Cultural Española, DimitrieCantemir Romen Kültür Merkezi, İzmir Alman Kültür Merkezi, Fonds PodiumKunsten, İzmir Fransız Kültür Merkezi, Institut Ramon Llull, İsrail DışişleriBakanlığı, İzmir İtalyan Konsolosluğu, Wallonie-Bruxelles International, ForumBornova A.V.M., Han Tiyatrosu, Bizim İzmir, Haber Türk, Hürriyet, Milliyet,Posta, Sabah, Vatan, Yeni Asır, Radyo Romantik Türk, İsmira Otel.

Festivalprogramıyla ilgili detaylı bilgiler festivalin www.izmirkuklagunleri.comadresindeki internet sitesindn temin edilebilecek.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

İşte şimdi bahar geldi

Çini sanatı, Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

Arşiv