Williams sendromlular bir araya geldi

  • 0
  • 876
Yazı Boyutu:


Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde takip edilen16 Williams sendromlu çocukların aileleri hem doktorlarıyla hem de aynı kaderipaylaşan ailelerle bir araya gelip hastalığın çocuklarda yarattığı problemlerive çözüm yollarını konuştu.
 
İzmir Kamu Hastaneleri Birliği Güney Sekreterliği’ne bağlıDr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi, çok ender rastlanan Williamshastalarını bir araya getirdi. Tıbbı Genetik Uzmanı Dr. Filiz Hazan, EgeBölgesi’nde bulunan toplam 16 hastanın birbirleriyle iletişime geçmesinisağladıklarını belirtti. Hastaların sosyal problemlerinin konuşulabileceği birtoplantı organize eden Dr. Hazan, hastalarını biraya getirerek yaşadıklarızorluklarla nasıl mücadele ettiklerini birbirleriyle konuşup fikir alışverişinde bulunarak yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve AraştırmaHastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Anarat, Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Filiz Hazan,bir diş hekimi ve psikiyatri uzmanının yer aldığı toplantı hastane konferanssalonunda gerçekleştirildi. Bir araya getirdiği ailelerin bundan sonrabirbirleriyle irtibat halinde olacaklarını belirten Tıbbi Genetik Uzmanı Dr.Filiz Hazan, “Çok nadir bir hastalık olduğu için aileler birbirlerinibilmiyorlardı ve haberleşemiyorlardı. Sosyal problemleri konusunda fikiralışverişi yapmaları için onları bir araya getirdik, çok da faydalı oldu” dedi.Dr. Hazan, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:“Williams yedinci kromozomda kopukluğun olmasıyla ortayaçıkan bir hastalıktır, binlerce genetik hastalıkların içinde en özel olanhastalık diyebiliriz. En belirgin özellikleri güler yüzlü olmalarıdır, kinlenmeduyguları yoktur, çok sosyal çocuklardır. Normal çocuklar beyaz önlüklü doktorgördüklerinde korkarlar yaklaşamazlar fakat Williams’lı bir çocuğa geldediğinizde hemen gelir sarılırlar, öper, aşırı sevgi dolu, güler yüzlü vesevimlidirler. Yüzde 85’inde ciddi kalp rahatsızlıkları görülebiliyor veöğrenmelerinde gerilemeler olabiliyor. Özel bir yüz şekilleri vardır, onlaraekstra bir güzellik katmaktadır, yuvarlak top gibi zarif burunları, iri altdudakları ve iri güzel gözlere sahiptirler, yüzleri genelde hep güler. EgeBölgesi’nde bulunan 16 Williams hastasını Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’ndetakip ediyoruz. Onlara bir takip formu çıkardık ve ömürlerinin sonuna kadartıbbi genetik uzmanları tarafından takibinin daha kolay yapılmasını sağlamışolduk”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Şehir Hastanesi'nde Elektrokonvülsif Tedavi (EKT)

Çağımızın hastalığı: Karaciğer yağlanması

Diyabetik Retinopati Hastalığında Erken Tanı Önemli

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Arşiv