Yaka Tahtacı Kültürevi’ne Meclisten ibadethane statüsü

  • 0
  • 725
Yaka Tahtacı Kültürevi’ne Meclisten ibadethane statüsü
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Güzelbahçe Belediye Meclisi, imar yönetmeliğinde dini tesis olarak adlandırılan cami sözcüğünün yanına, mescit, kilise, havra, sinagog ve cemevi ibaresinin konulmasını oy birilğiyle kabul etti. Böylece ilçede bulunan cemevi ibadethane statüsü kazandı.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin verdiği önergeyi belediye meclisindeki CHP’li ve DSP’li meclis üyeleri oy birilğiyle kabul etti. Böylece geçtiğimiz yıllarda hizmete giren Yaka Mahallesi’ndeki Tahtacı Kültürevi, cemevi olarak  ibadethane statüsüne kavuştu. Daha önce kültür merkezi olarak anılan kültürevi diğer ibadethaneler gibi belediye olanaklarından yararlanabilecek.

İnce: Öncü belediyeyiz
İnanç ve özgürlüklerin toplumun her alanında savunulması gerektiğini, cemevlerinin dini ibadet yeri olduğunu söyleyen Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Herkes ibadetini istediği yerde, istediği şekilde yapmalıdır. Cemevlerinin ibadethane olup olmadığı Türkiye’de yıllardır tartışma konusu yapılmıştır. Cemevleri, dini ibadet yeridir. Biz belediye meclisi olarak bu kararı almış olsak da daha önce yine belediye meclis kararıyla kamu niteliğindeki bir vakfa tahsis ettiğimiz Yaka Mahallesi Tahtacı Kültürevi’ne belediye olarak her türlü yardım ve desteği yapıyorduk. Biz bu konuda öncü belediyeyiz. Ayrıca ilçemizdeki tüm camilerimizin bakımını ve onarımını da belediye olarak biz yapıyoruz. Bu konuda hiç bir ayırım gözetmiyoruz” dedi.

AİHM’nin de kararı var
Bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’deki cemevleri ilgili yapılan başvuruyu 2 Aralık 2014 tarihinde karara bağlamış; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “ayrımcılığın yasaklanması” ile ilgili 14’üncü maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti.
Ayrıca CHP Genel Merkezi’nden partili belediyelere gönderilen tavsiye kararında da cemevlerinin ibadethane sayılması için ilk mecliste karar alanmasını istemişti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hıdırellez ve bahar coşkusu

Şenlik havasında Hıdırellez

Emek ve dayanışma vurgusu

İzmir’in planlamasını İzmirli mimarlar yapacak

Urla’da Enginar bereketi

ESHOT’ta görev değişimi

Arşiv